Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressträff 4/11 om Ostfestivalen 2015 på Nordiska museet

Välkommen till pressträff om Ostfestivalen 2015:

Tis 4 nov kl. 15-15.45 på Nordiska museet, lilla matsalen (bredvid restaurangen) 

För andra gången går Ostfestivalen av stapeln på Nordiska museet i februari 2015.
På pressträffen den 4 november finns initiativtagare och representanter från festivalen och Nordiska museet på plats och berättar om festivalprogrammet och museets koppling till ost och mat. Du får se hur man gör en ost och avslutningsvis blir det en liten ostprovning med något att dricka.

Välkommen!

Anmälan till pressträffen senast 3 november till lotta.wallgren@nordiskamuseet.se

Pressmeddelande:

Ostfestivalen för andra gången på Nordiska museet 13-15/2 2015

Det pratas, provas, testas, ystas och äts mer ost än någonsin i Sverige. Vi äter nästan 20 kilo ost per person och år samtidigt som en allt större andel är importerade ostar. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB), LRF (Lantbrukarnas riksförbund) och Nordiska museet för andra gången en ostfestival den 13-15 februari 2015.

– Förra gången ställde ett trettiotal ostmakare ut på festivalen. De hade med sig massor av spännande och goda ostar, säger Britt Rahm, SIK, intiativtagare till festivalen. Denna gång tar vi ett steg till och fördjupar innehållet för såväl utställare som besökare, vi har flera överraskningar på gång, det känns jätteroligt!

Ostfestivalen äger rum på Nordiska museet på Djurgården i Stockholm den 13-15 februari 2015. Festivalbesökarna kommer att få ta del av museets ordinarie utställningar, seminarier, tävlingar, provsmakningar, demonstrationer, föredrag, försäljning, ost- och vinprovningar med mera.

Fokus för festivalen ligger på den svenska osten – smaken, mjölken, fäbodkultur, osttillverkning, osthandel, ost i kombination med drycker, bröd och tillbehör, hemmaystning, vad som händer vid lagring och de olika ostfamiljerna.

Publiken kommer att få rösta fram ”Ostfestivalens godaste ost”. Förra gången vann Orranäs Gårdsmejeri  med en blåmögelost gjord på getmjölk och Skånemejerier med Allerums Herrgård gjord på komjölk och lagrad i 18 månader. Ostfestivalen vänder sig till museibesökare, ostmakare, ostprovare, kockar, media, osthandlare och ostälskare i alla åldrar!

Vid frågor om Ostfestivalen kontakta

Britt Rahm, initiativtagare Ostfestivalen, SIK
Tel 076-833 81 04, E-post Britt.Rahm@sik.se

Ia Orre, initiativtagare Ostfestivalen, sommelier och vinskribent
Tel 0709-88 54 57, E-post ia.orre@hotmail.com

Annika Gooch, projektledare Nordiska museet
Tel 08-519 547 52, E-post annika.gooch@nordiskamuseet.se

FAKTA

Mathistoria på Nordiska museet
Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum och skildrar trender och traditioner i Sverige från 1500-talet fram till idag. Museet är en skattkammare för alla matintresserade. I samlingarna finns uppteckningar om ostberedningens betydelse och fler än tusen historiska ostformar med olika form och mönster från olika delar av Sverige. Några av dessa visas under Ostfestivalen.

Viktiga årtal i svensk osthistoria

1100  
Vreta kloster i Östergötland anläggs som Sveriges första. Klostren spelar en central roll för kristnandet av Sverige och för den katolska kyrkans organisering av samhället. Med klosterkulturen når också kunskapen om att tillverka löpeost Sverige.

1555 
Olaus Magnus publicerar sin bok Historia de gentibus septentrionalibus om de nordiska folkens historia och ägnar ett särskilt kapitel åt de goda ostarna i bland annat Västergötland.

1848 
Ordet mejeri lånas in i svenskan och ersätter det äldre holländeri. Ordet härleds ur tyskans Meier, vilket betydde översyningsman över arbetsfolk på en lantegendom.

1859 
De statliga mejeriskolorna i Ultuna (Uppsala) och Bergqwara (Växjö) inleder mejerskeutbildning.

1889 
Almnäs bruk registrerar Sveriges första varumärke för ost – Wrångebäcksost.

1937 
En ny lag stipulerar att all mjölk måste pastöriseras före användning i mejeri. Crème Chantilly blir Sveriges första moderna vitmögelost när den ser dagens ljus på Walla gård söder om Stockholm

1959 
Den första boken på svenska med konsumentfokus – att känna till olika ostsorter – publiceras av Stig Wilton och Ernst Nathorst-Böös i form av boken Om ost.

1985 
Peter Kaalings skrift Gårdsmejeristen 1-2 om hantverksmässig osttillverkning publiceras och insprierar till ett småskaligt entreprenörskap.

1997 
Svecia beviljas EU-ursprungsskyddet Skyddad Geografisk Beteckning

2007 
Källarlagrad getost utses i samband med mässan Cheese 07 till Slow Food Presidia-produkt som den andra svenska produkten. Presidia-produkter utses i syfte att bevara arter, växtsorter och produkter som är så unika att det är viktigt att de finns kvar.

2014
Nordiska museet och SIK anordnar för första gången Ostfestivalen för att visa upp den goda svenska osten och dess historia.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18