Gå direkt till innehåll

Ämnen: Jordbruk, lantbruk, fiske

Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

​Så sköter du dina pelargoner – 5 tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.
– Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handel

Museibyggnaden, foto: Mats Landin, Nordiska museet

​Intresset för Nordiska museets verksamhet fortsätter att öka markant

Stiftelsen Nordiska museet har ökat sina besökssiffror med över 30 % de senaste tre åren och 2017 var ett särskilt framgångsrikt år. Totalt besökte mer än 660 000 personer stiftelsens anläggningar, varav 355 000 var museibesök. Det motsvarar en ökning med 18 % på anläggningsbesök och en ökning med 13 % på museibesök i förhållande till 2016

Spannmål: Svenska lantsorter av Matti Wiking Leino (Nordiska museets förlag 2017) hör till vinnarna i Årets svenska måltidslitteratur.

Spannmålsbok bland vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur

Måltidsakademien har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2017 på Kungliga biblioteket den 23 november. Boken Spannmål: Svenska lantsorter av Matti Leino, utgiven av Nordiska museets förlag, tilldelades första pris i kategorin "Historisk måltidslitteratur".
Måltidsakademien grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Varje år utser

Med anledning av debattinlägg i Svenska Dagbladet 7 november 2017

Med anledning av debattinlägget från fyra ledamöter i Kålrotsakademien (SvD, 7 november 2017) vill jag som styresman för Nordiska museet göra klart att Nordiska museet inte har någon annan uppfattning än Kålrotsakademien när det gäller vikten av att värna forskning och bevarandearbete om kulturväxter - det gröna kulturarvet.
Kålrotsakademien skriver att Nordiska museet skulle ha fattat beslut

Ölkulturnatt på Nordiska museet

Nordiska museet låter ölkulturen genomsyra Kulturnatten i En kväll med smak av humle. Möt ölkännare, hemmabryggare och trädgårdsmästare och snacka öl och humle. Dessutom visningar, ölbar och restaurang med rättigheter och alkoholfria alternativ. Lördag 23 april kl 18–24, fri entré.

Pressinbjudan: Tredje Ostfestivalen på Nordiska museet

För tredje året i rad arrangeras Ostfestivalen på Nordiska museet i Stockholm den 19–21 februari. Ostfestivalen uppmärksammar svensk ost och vänder sig till ost- och matbranschen, foodies och ostälskare i alla åldrar. Stora och små ostproducenter och gårdsmejerier från hela landet deltar. Besökarna kan provsmaka och handla ost, gå på visningar, föredrag och utse festivalens godaste ost.

Utställning och bok om humle och ölbryggning på Nordiska museet

Utställning och bok om humle och ölbryggning på Nordiska museet

Det finns ett stort och växande intresse för det lokalproducerade och att göra sin egen mat från grunden – att till exempel odla sin egen humle och att brygga sitt eget öl. Nu visas utställningen Med smak av humle – odla och brygg på Nordiska museet. Samtidigt släpps boken Humle – det gröna guldet på Nordiska museets förlag.

Ölbryggning, gatufotografi från Paris och något rejält retro

Ölbryggning, gatufotografi från Paris och något rejält retro

Tre nya utställningar öppnar på Nordiska museet i höst. Det blir ölbryggning och humleodling i Med smak av humle – odla och brygg, parisiskt 1940-tal i Tore Johnsons gatufotografi och i enlighet med inredningstrender som färgstarkt, mönstrat och hållbart presenteras några av museets finaste målade allmogemöbler i en oväntad och rejält retro färgexplosion.

Traditioner och förnyelse på Julita gård säsongen 2015

Traditioner och förnyelse på Julita gård säsongen 2015

Nu står högsäsongen för dörren på Julita gård
Korna är släppta på bete, salongerna i stora huset är fejade och snart står pionerna i full blom ute i parken - högsäsongen nalkas på Julita gård. Under juni, juli och augusti är det öppet dagligen i park, trädgård, utställningar och byggnader. Nytt för i år är att vagnsflygeln återinvigs som originalmiljö och gårdskontoret, vagnshallen och automobi

Utforska fyra seklers markhistoria genom Tidskikaren

Utforska fyra seklers markhistoria genom Tidskikaren

Ängen, som var en vanlig marktyp på 1700-talet, är idag i princip försvunnen. Ängar och hagar har lämnat plats till skogar och åkrar. Små åkertegar har slagits ihop till stora åkrar. När och hur hände det här? Tidskikaren är en interaktiv karta som visar odlingslandskapets förändringar kring Julita gård i Södermanland från 1700-talet till idag.

Vinnare och medaljörer på välbesökt Ostfestival 2015

Ostfestivalen 2015 på Nordiska museet under helgen 13-15 februari blev mycket välbesökt. Förutom ostförsäljning, visningar, föredrag och provningar delades ett antal priser ut. Hederspriset 2015 tilldelades Sivans ost i Vara. Besökarna röstade fram Orranäs Blå till Ostfestivalens godaste ost och en expertjury belönade Jürss Mejeri, Skåne Mejerier, Kvibille Mejeri och Kalmar Mejeri med medaljer.

Pressinbjudan: Ostfestivalen 2015 på Nordiska museet 13-15/2

Det pratas, provas, testas, ystas och äts mer ost än någonsin i Sverige. Vi äter nästan 20 kilo ost per person och år samtidigt som en allt större andel är importerade ostar. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar Nordiska museet, SP Food and Bioscience och Lantbrukarnas riksförbund för andra gången en ostfestival den 13-15 februari 2015. Tre dagar för ostälskare i alla åldrar!

Pressträff 4/11 om Ostfestivalen 2015 på Nordiska museet

Det pratas, provas, testas, ystas och äts mer ost än någonsin i Sverige. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar SIK, LRF och Nordiska museet för andra gången Ostfestivalen – Osten i våra hjärtan den 13-15 februari 2015 i stora hallen på Nordiska museet.

Pressträff 2 oktober för ny utställning på Nordiska museet: Socker - om hur vi blev sockerätare

Pressträff 2 oktober för ny utställning på Nordiska museet: Socker - om hur vi blev sockerätare

En utställning om sockrets och sötsakernas historia i Sverige. Med en stor mängd föremål ur museets samlingar, berättar den hur sockret förvandlats från lyx till vardagsvara, från något exklusivt och välgörande till något vardagligt som är både begärligt och besvärligt. Utställningen är en lustfylld och allvarlig exposé över vår syn på sockret och hur det använts från Gustav Vasas tid till idag.

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Nordiska museet fortsätter de senaste årens utveckling av Julita gård med rekrytering av fem tjänster. Julita gård är Nordiska museets museiherrgård i västra Södermanland och är ett av världens största friluftsmuseer. Nordiska museet fick Julita gård som donation 1941 och har sedan 1970 koncentrerat sitt arbete med lantbrukets historia till gården.

Årets nya utställning på Julita gård öppnar 1 juni

Årets nya utställning på Julita gård öppnar 1 juni

Utställningen "Julitas trädgård under 500 år", som öppnar 1 juni, visar hur trädgården odlats, vuxit och förändrats från 1500-talet fram till den trädgård som kan upplevas på Julita gård idag - en trädgård som varit till nytta och prydnad.

Visa mer