Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Nordiska museet samlar in minnen från couturens glansdagar

Nordiska museet välkomnar publikens egna bilder och berättelser om NK:s Franska damskrädderi i en ny digital insamling. Minnena blir en del av historien om det mytomspunna skrädderiet och sparas för framtida generationer. Insamlingen sker i samband med utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, en modehistorisk utställning om couturens glansdagar och hantverket bakom.

Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Modehistorisk helkväll med livepodd och skrivstuga

Den 27 oktober bjuder Nordiska museet, Stockholms Kvinnohistoriska och Bildningspodden in till en helkväll om modehistoriens guldålder: 1900-talets första hälft. Det blir livepodd om Paris som kultur- och modestad, modehistoriska guldkorn ur museets arkiv, kvinnohistoriska visningar samt skrivstuga i samarbete med Wikimedia.

Foto: Nordiska museet

Tidsvalvet är Årets Guldgruva

Nordiska museets barnsatsning Tidsvalvet hyllas för nytänkande och metodutveckling! I fredags fick Tidsvalvets projektgrupp ta emot priset Årets Guldgruva. Bakom priset står föreningen UtställningsEstetiskt Forum, UEForum, som ger ut den digitala tidskriften Utställningskritik.

Beckmansstudenter utforskar morgondagens couture på Nordiska museet

Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966, samtidigt visas pop up-utställningen ”Beckmans x NK:s Franska". Studenterna i årskurs två på modeprogrammet vid Beckmans Designhögskola har under ledning av modeskaparen Pär Engsheden utforskat couturens relevans i dag och i framtiden.

Nordens Paris – berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i ett praktverk från Nordiska museet författat av Susanna Strömquist, formgivet av Malmsten Hellberg. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Berättelsen om NK:s Franska damskrädderi i modehistoriskt praktverk

Den 1 september ger Nordiska museet ut boken “Nordens Paris – NK:s Franska damskrädderi 1902–1966”. I en rikt illustrerad hyllning till couturehantverket ger modejournalisten Susanna Strömquist liv åt ett hittills outforskat kapitel i Sveriges och Nordens modehistoria.

I insamlingen "Mitt liv – en dag i mitt liv" får skolbarn berätta om sin vardag och sina tankar om framtiden. Foto: Hellen Hjelm/UR.

10 000 digitala samtidsberättelser nu tillgängliga i gemensam minnesbank

För fem år sedan tog Nordiska museet initiativet till att bygga upp en samnordisk digital insamlingsplattform där museer och kulturarvsinstitutioner gemensamt kan samla in människors berättelser och bilder. I veckan lämnades det 10 000:e bidraget av samtidsberättelser och finns publikt tillgängligt på minnen.se.

Dans kring midsommarstången i Småland, 1965. Foto: Studio Gullers, ©Nordiska museet.

Tio frågor om Midsommar

Varför dansar vi runt en lövad stång, hoppar över gärdsgårdar och leker lustiga små grodor? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet ger svar på allt du vill veta om den populära och mytomspunna traditionen. Gläns med dina kunskaper över sillen och färskpotatisen!

Kulinarisk sommar på Julita gård

Kulinarisk sommar på Julita gård

I sommar kan Julita gård tillsammans med Julita Wärdshus erbjuda en två dagars rofylld hemester med parkbesök och middagspaket med övernattning och frukost. Här kan gästerna promenera i en unik kulturhistorisk miljö och njuta av Julita gårds vackra park.

Museets bakgård bjuder på mat och dryck med närhet till Djurgårdens alla attraktioner. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Sommarhäng på Nordiska museet

Sommaren på Nordiska museet bjuder på stora upplevelser, högt i tak och mycket att upptäcka. Lagom till sommarlovet öppnar Lekstugan, museets 30-årsjubilerande lekmiljö för de minsta barnen under trygga och anpassade former. För de lite äldre barnen står Tidsvalvet redo med en interaktiv resa i tiden.

Nordiska museet efterlyser efterlängtade kramar. Foto: Karl Heinz Hernried/Nordiska museet

Nordiska museet samlar in efterlängtade kramar

I vaccinationernas spår: nu efterlyser Nordiska museet efterlängtade kramar och ögonblick av återseendets glädje. Insamlingen sker digitalt och vänder sig till alla som har återförenats med någon närstående.

Utställningen och boken om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Ny modeutställning hyllar haute couturens gyllene era

Den 17 september öppnar Nordiska museet utställningen “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 och lanserar även ett modehistoriskt praktverk. Utställningen och boken är en hyllning till couturehantverket och bjuder in till ett storslaget visuellt möte med den parisiska haute couturens nordligaste utpost.

Visa mer