Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Livet runt förra sekelskiftet skildras på Tyresö slott

En ny säsong stundar på utflyktsmålet Tyresö slott. Årets program berättar om det dagliga livet på och runt slottet under de sista ägarnas tid. Det börjar ute i den engelska parken med en vandring den 24 maj och själva slottet öppnar för säsongen den 26 maj.

Syftet med festivalen är att lyfta nordisk kultur och att särskilt uppmärksamma kultur som är nominerad till Nordiska rådets prestigefulla priser.

Best of Norden på Nordiska museet i oktober

Fredag till söndag 5-7 oktober bjuder kulturfestivalen Best of Norden i samarbete med Nordiska museet in till spännande författarmöten, musik, samtal och filmvisningar.

Halleroed har inrett ett publikt vardagsrum och formgivit möbelserien "Meden" exklusivt för Nordiska museet. Foto Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Nordiska museets vardagsrum och möbelserie i formgivning av Halleroed

På Nordiska museet finns ett nytt publikt vardagsrum inrett av Halleroed, som bland annat tagit fram en möbelserie exklusivt för museet tillsammans möbelsnickeriet Tre Sekel. Inredningskonceptet är inspirerat av nordiskt träslag, arktiska glaciärer och ursprungstankarna om museibyggnaden.
Nordiska museet satsar stort på att göra byggnaden mer attraktiv och tillgänglig. En del av detta är att sk

Mångfaldsparaden i Almedalen 2016. Foto: Joakim Berndes, CC-BY, Wikimedia Commons.

Nordiska museet och Blankspot på resa i den svenska demokratin

Den 25 januari gav sig Blankspot i samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Studieförbundet Vuxenskolan och Svensk Biblioteksförening ut på en 340 mil lång reportageserie i den svenska demokratin. Reportageserien Verkliga Sverige färdas genom svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag och lyfta fram röster bortom lokalsamhället. Reportageresan kommer att undersöka vi

Christian Halleröd och Ruxandra Halleröd har tagit fram ett rumskoncept  och en möbelserie exklusivt för Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet

Halleroed formger möbelserie för Nordiska museet

Nordiska museet öppnar ett nytt scenrum i inredning av Halleroed, som bland annat tagit fram en möbelserie exklusivt för museet tillsammans möbelsnickeriet Tre sekel. Tanken är ett vardagsrum för evenemang och uthyrning som invigs den 8 februari. Inredningen är inspirerad av nordiskt träslag och arktiska glaciärer.
Nordiska museet satsar stort på att göra byggnaden mer attraktiv och tillgängli

Museibyggnaden, foto: Mats Landin, Nordiska museet

​Intresset för Nordiska museets verksamhet fortsätter att öka markant

Stiftelsen Nordiska museet har ökat sina besökssiffror med över 30 % de senaste tre åren och 2017 var ett särskilt framgångsrikt år. Totalt besökte mer än 660 000 personer stiftelsens anläggningar, varav 355 000 var museibesök. Det motsvarar en ökning med 18 % på anläggningsbesök och en ökning med 13 % på museibesök i förhållande till 2016

Lekstugan på Nordiska museet. Foto: Sofia Jansson/Nordiska museet

Lekstugan på Nordiska museet – en resa till 1890-talet

Hur var livet på en bondgård i slutet på 1800-talet? Med hjälp av lek, fantasi och inlevelse ger Lekstugan på Nordiska museet möjlighet för nutidsbarn och deras vuxna att förflytta sig i tiden en stund.

Spannmål: Svenska lantsorter av Matti Wiking Leino (Nordiska museets förlag 2017) hör till vinnarna i Årets svenska måltidslitteratur.

Spannmålsbok bland vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur

Måltidsakademien har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2017 på Kungliga biblioteket den 23 november. Boken Spannmål: Svenska lantsorter av Matti Leino, utgiven av Nordiska museets förlag, tilldelades första pris i kategorin "Historisk måltidslitteratur".
Måltidsakademien grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Varje år utser

Söndagen den 10 december, andra advent, blir en hel dags luciafirande med konsert och allsång på Nordiska museet.

Stämningsfull magisk december på Nordiska museet

Nya och gamla traditioner, luciafirande, allsång, mat, lek och musik. Nordiska museet firar december med öppet varje dag och med museets ståtliga gran som central gestalt. Startskottet går första advent då granen invigs och finalen är museets populära julgransplundring 13 och 14 januari.
Nu bjuder Nordiska museet på en magisk december i stora hallen. Startskottet går redan den första advent då

Foto: Sten Didrik Bellander

Nordiska museet satsar på mode

En unik samling med femhundra år av mode och kläder, ett Center för dräkt och mode med handplockad curator från Victoria and Albert Museum i London och en utställningssatsning som blickar både bakåt och på modet idag. Det är byggstenarna när Nordiska museet tar sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.

Visa mer