Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Med anledning av debattinlägg i Svenska Dagbladet 7 november 2017

Med anledning av debattinlägget från fyra ledamöter i Kålrotsakademien (SvD, 7 november 2017) vill jag som styresman för Nordiska museet göra klart att Nordiska museet inte har någon annan uppfattning än Kålrotsakademien när det gäller vikten av att värna forskning och bevarandearbete om kulturväxter - det gröna kulturarvet.
Kålrotsakademien skriver att Nordiska museet skulle ha fattat beslut

Utställningen Mitt 50-tal öppnar den 10 november och är en del av Nordiska museets modesatsning.

Inbjudan till pressträff: Mitt 50-tal


Inbjudan till pressträff på Nordiska museet
Välkommen till en presentation av Nordiska museets modesatsning och en förhandstitt i utställningen Mitt 50-tal torsdagen den 9 november kl 16–17.
Pressmaterial fås på plats och finns tillgängligt i pressrummet den 9 november kl. 16.  Möjlighet för pressfrågor och intervjuer kring mode på Nordiska museet finns mellan 16:30 och 17, vill du säk

Foto: Wikimedia commons

Alla helgons dag, Allhelgonadagen eller Halloween?

​Alla helgons dag, Allhelgonadagen eller Halloween, när går barnen bus eller godis och vilken dag tänds ljusen på kyrkogården? Nordiska museets etnolog Jonas Engman hjälper till att reda ut begreppen.

Foto: Emma Fredriksson

Medalj- och stipendieutdelning under Nordiska museets högtidsdag 2017

Tisdagen den 24 oktober firar Nordiska museet sin högtidsdag på traditionellt vis med medalj- och stipendieutdelning i museets stora hall. Under dagen utdelas två Hazeliusmedaljer samt Mats Rehnbergs stipendium. Årets mottagare är Birgitta Dahl, Stiftelsen Lagersberg samt Aida Jobarteh.

Populära Natt på Nordiska museet är tillbaka under höstlovet

Populära Natt på Nordiska museet är tillbaka under höstlovet

Populära Natt på Nordiska museet är tillbaka under höstlovet 30–31 oktober. Besök museet efter stängning och upplev våra utställningar när allt är tyst och stilla. Eller är det verkligen det? På egen hand får du ta dig runt i museet för att hitta mystiska detaljer som vaknat till liv och lista ut den hemliga koden för att komma ut. Biljetter finns tillgängliga på vår webbplats nu.

Nordiska museet välkomnar förslag att Julita gård blir världsarv

Nordiska museet välkomnar förslag att Julita gård blir världsarv

I en riksdagsmotion föreslår sörmländska riksdagsledamöter Julita Gård i Katrineholm till ett av Unescos världsarv. Nordiska museet som äger och driver Julita gård välkomnar förslaget som menar att dess unika helhet gör att den borde klassas som världsarv.
–”Det är mycket glädjande och en tanke jag själv lagt fram för museets ledning. Det här är något vi talat om länge”, säger Sanne Houby-Niels

Isländska Hjartastein är en av de nominerade filmer som visas under Best of Norden Kulturfestival.®SF Studios Production & Join Motion Pictures Photo Roxana Reiss

Nordens bästa film och litteratur firas på Nordiska museet

I november utser Nordiska rådet det bästa inom nordisk kultur i fem kategorier. Nomineringarna firas under kulturfestivalen Best of Norden som pågår den 20-22 oktober, i år för första gången på Nordiska museet i Stockholm.
–Nordiska museet handlar om livet och vardagen för människor i Norden – igår, idag och imorgon. Därför är det med glädje och självklarhet vi låter stora hallen bli en aren

Före detta koncentrationslägerfångar, nyss anlända till Sverige med de Vita bussarna. Foto: KW Gullers, Nordiska museets arkiv.

Minnesberättelserna betydelse idag

–Idag den 30 september vill vi på Nordiska museet rikta våra tankar mot de många människor som bor eller bott i Sverige och bär på fruktansvärda minnen från koncentrationslägren. En del av dessa minnen finns i våra samlingar och ger oss ständigt viktiga perspektiv på vår egen tid. Dessa röster och minnen är museets och vårt personliga ansvar att aldrig glömma. Vi kommer att kraftsamla för att gör

Bild: Nordiska museets arkiv, foto Gösta Glase.

Mode, 50-tal, foto och film i fullmatad höst på Nordiska museet

Nordiska museet handlar om Nordens kulturhistoria och vardag under de senaste 500 åren. Nu presenterar museet sitt höstprogram där mode och 1950-tal är den röda tråden. Det blir också foto, film, samtal, Gör det själv-workshops och aktiviteter för barn.

Nordiska museet bevarar stockholmarnas löften till planeten

På Nordiska museet pågår just nu en insamling av löften kring hållbar konsumtion och energi i samarbete med hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act. Löftena samlas in under namnet Mitt löfte 2030 i en tidskapsel som museet kommer att öppna år 2030. Insamlingen pågår t o m den 27 augusti både på webben och på tre insamlingsställen.

Premiär för The Stockholm Photo Trophy

Över 2 500 personer från 21 olika länder har under åren deltagit i fotoäventyret Paris–Nordkap. Inför den 18:e upplagan riktar 70 fotografer objektiven mot Stockholm och Djurgården. I samarbete med Visit Stockholm, Kungliga Djurgårdens Intressenter och Nordiska museet bjuder man nu in deltagarna till den nyinrättade Stockholm Photo Trophy.

Premiär för hästfest på Tyresö slott

Shetlandsponnys, lusitanos, islandshästar och Dressyrardennern Torsten. Hästar av alla de slag fyller parken vid Tyresö slott helgen den 16-17 september. Hästfest på Tyresö slott är ett friluftsevenemang för alla åldrar med hästen i fokus. På tre arenor får du genom aktiviteter, uppvisningar och tävlingar uppleva vad häst och människa kan göra tillsammans.

Visa mer