Gå direkt till innehåll
Foto: Peter Segemark, Nordiska museet
Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

Pressmeddelande -

Livet runt förra sekelskiftet skildras på Tyresö slott

En ny säsong stundar på utflyktsmålet Tyresö slott. Årets program berättar om det dagliga livet på och runt slottet under de sista ägarnas tid. Det börjar ute i den engelska parken med en vandring den 24 maj och själva slottet öppnar för säsongen den 26 maj.

På Tyresö slott strax söder om Stockholm möter besökaren en Downton Abbey-liknande historia i skärgårdsnära miljö. Slottet byggdes på 1630-talet men har förändrats av olika ägare sedan dess. Idag visar slottet den sista ägarfamiljen Lagergrens hem från sekelskiftet 1900. Runt slottet sträcker landets första engelska park ut sig med väldiga ekar och knotiga äppelträd ner mot Kalvfjärden.

–Omgivningarna runt slottet är fantastiska! Det är inte konstigt att Prins Eugen målade några av sina finaste verk här. Därför är det roligt att låta parken inleda säsongen och berätta sin egen historia under två vandringar, säger Nordiska museets Wenke Rundberg, programansvarig för Tyresö slott.

Under den första vandringen berättar museets trädgårdsmästare Antoine Berthelin och arboristen Dani Mladoniczky vad träd och planteringar kan säga oss om hur parken sett ut och använts genom åren. Vid ett senare tillfälle tar författaren Hella Nathorst-Böös med besökare på en vandring med fokus på växters koppling till magi och folktro.

Under tre lördagar håller intendenter från Nordiska museet specialvisningar om det vardagliga livet inne på slottet. Den första visningen handlar om det allra mest intima.

–Hur var det med kroppsvård och hygien under förra sekelskiftet? Det privata och hur man höll sig ren på ett slott vid förra sekelskiftet utan dagens moderniteter kan man undra över. Hur ofta badade man? Kunde kvinnor vid den tiden köpa bindor i affären? Och var fick man schampo ifrån? Det går intendenterna Cecilia Wallquist och Leif Wallins visning nära in på, säger Wenke Rundberg.

Leif Wallin tittar även närmre på vad slottets porträttmålningar kan berätta om dåtidens mode och skönhetsideal och intendent Ulla-Karin Warberg berättar mer om slottets textilier, allt från vävda tapeter, orientaliska mattor, siden och damast och vad de säger om ägarna.

Under slottets öppettider är det möjligt att besöka familjen Lagergrens bostad, både på egen hand med audioguide eller på guidade visningar. På söndagar hålls visningar som passar för hela familjen.

I sommar pågår också utställningen Slottsfruarna och jag i Musiksalen. I utställningen reflekterar tio nutida Tyresökvinnor kring fyra före detta slottsfruar, vad de kan säga oss idag och vad de väcker för tankar hos dem.

Fakta

Under sommarmånaderna håller Nordiska museet öppet för besök på Tyresö slott med visningar och aktiviteter. Tyresö slott ligger vackert beläget längst in vid Kalvfjärden söder om Stockholm. Slottet byggdes på 1630-talet, moderniserades i olika omgångar och testamenterades av Claes Lagergren 1930/1932 till Nordiska museet som har bevarat det som det såg ut då – en slottsmiljö från sekelskiftet 1900 med engelsk park utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper. På sommaren bjuder parken på många picknickställen och Notholmen har fina klippor för den badsugne. På området finns flera caféer, en trädgårdshandel och en inredningsbutik.

I utställningen ”Slottsfruarna och jag” reflekterar tio nutida kvinnor från Tyresö, med olika bakgrund, kring fyra före detta slottsfruar och vad de kan säga oss idag. Tyresökvinnorna är porträtterade av fotograf Erja Lempinen och utställningen pågår fram till 9 september.


Öppettider och entré 2018

  • 26 maj–24 juni: lördag–söndag kl.12–16
  • 28 juni–19 augusti: torsdag–söndag kl.12–16
  • 25 augusti–9 september: lördag–söndag kl.12–16
  • Entré: 100 kr

    Entré och visning: 120 kr

    Barn och ungdomar till och med 18 år: Fri entré

    Audioguide ingår i priset.


    Säsongsprogram 2018

    I slottet

    Guidade visningar

    Se mer av slottet och familjen Lagergrens bostad. Under visningen får du besöka övervåningen och familjens sovrum. Visningarna hålls kl. 12.30 och 14.30. Biljett köps i entrékassan.

    Specialvisningar

    Om det privata - kroppsvård och hygien vid sekelskiftet 1900. Specialvisning den 2 juni med intendenterna Cecilia Wallquist och Leif Wallin. Tid kl. 13.00 och 15.00.

    Vävda tapeter, orientaliska mattor, siden och damast.Specialvisning den 9 juni med intendent Ulla-Karin Warberg. Tid kl.13.00 och 15.00.

    Mode i konsten. Vi tittar på slottets fina porträttmålningar och pratar mode genom århundradena. Specialvisning med intendent Leif Wallin den 16 juni kl. 13.00 och 15.00.

    Biljetter till visningarna köps i entrékassan. 

    I parken

    Vad kan träden berätta? Visning med arborist Dani Mladoniczky och Nordiska museets trädgårdsmästare Antoine Berthelin. 24 maj klockan 18.00. Biljett via Ticketmaster.

    Örtavandring. Magi, folktro och praktiska tips om nyttoväxterna runt om oss med Hella Nathorst-Böös. Den 14 juni kl. 18.00. Biljett via Ticketmaster.

    För barn

    Familjevisning söndagar klockan 13.30, biljett köps i entrékassan. Från cirka 5 år.

    I entrékassan finns en klurig bildjakt som ni kan ta med under ert besök och som passar barn från cirka 7 år. Audioguiden fungerar bra för de äldre barnen. Bärsele för de yngsta finns att låna.


    För mer information

    Wenke Rundberg, Nordiska museet
    Publik- och programansvarig Tyresö slott
    wenke.rundberg@nordiskamuseet.se, 08-519 546 96

    Relaterade länkar

    Ämnen

    Kategorier


    Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Ett vardagens palats där berättelser om livet och om människor i Norden igår, idag och imorgon tar plats. Upptäck kläder och mode, textilier och smycken, möbler och boende, fotografi, leksaker, folkkonst, glas och porslin.

    Kontakter

    Emma Reimfelt

    Emma Reimfelt

    Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
    Sofia Hiller

    Sofia Hiller

    Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

    Relaterat innehåll