Gå direkt till innehåll
Foto: Sten Didrik Bellander
Foto: Sten Didrik Bellander

Pressmeddelande -

Nordiska museet satsar på mode

En unik samling med femhundra år av mode och kläder, ett Center för dräkt och mode med handplockad curator från Victoria and Albert Museum i London och en utställningssatsning som blickar både bakåt och på modet idag. Det är byggstenarna när Nordiska museet tar sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.

Nordiska museet har sedan start haft nordisk dräkt- och modehistoria som kärna och idag består en tredjedel av museets 1,5 miljoner föremål av kläder, textil, skor och accessoarer.

Det unika med museets enorma samling är att både det fashionabla och det vardagliga modet finns representerat. Här finns såväl haute couture som vardagskläder från olika samhällsskikt och tider, och dessutom ofta med en personlig berättelse och kontext knuten till plagget. I insamlingen av mode och kläder blickar museet både bakåt och på det mode vi ser omkring oss idag, säger Sanne Houby-Nielsen, Styresman på Nordiska museet.

Under hösten etablerades Center för dräkt och mode som ska lyfta fram den unika modesamlingen och dess personliga berättelser ytterligare. Helen Persson är dräkthistoriker och handplockad för att leda arbetet. Helen har lång erfarenhet inom området från bland annat Victoria and Albert Museum i London.

–Det mest spännande med Nordiska museets samling är bredden. Få museer i världen kan som Nordiska museet visa modets påverkan över alla samhällsgrupper. Genom samlingen kan vi berätta om handelskontakter, globaliseringen av stil och smak, ekonomiska och sociala faktorer. Vi kan visa betydelsen av stil och design på nästan allt i våra liv, från klänningens siluett till stolens form. Jag ser fram emot att dela de många historier föremålen berättar, säger Helen Persson.

Det givna startskottet är en utställningssatsning som blickar både bakåt och på vår samtid. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag handlar om 1950-talets mode, kvinnoroller och ideal.

–Efterkrigstidens femtiotal var ett decennium i stark förändring. Det är intressant att se hur det syns både via kvinnors kläder och i berättelser. Ett ideal som getingmidjan och den extremt tygrika kjolen till exempel, eller friheten och utmaningen i att som första generation få bära jeans, säger Helena Lindroth, intendent och tillsammans med Marianne Larsson innehållsansvarig för utställningen.

I tre delar berättar Mitt 50-tal om looken och siluetterna som blev ideal genom film och modetidningar, om uniformer som följde på tidens nya yrken för kvinnor och om tonåringen, modebranschens nya målgrupp, vars stil skilde sig markant från föräldragenerationens. Fokus ligger på den personliga kontexten – alla kläder som visas har burits av kvinnor på 50-talet. Evas aftonklänning i brokad, Ingers första jeans, skorna Karin dansade i på firmafesten, Ruths söndagsklänning och en flygvärdinneuniform från SAS är några exempel. En avslutande del i utställningen funderar kring 50-talets påverkan idag. Här delar Elsa Billgren (programledare, bloggare och vintageälskare), Marina Kereklidou (designer, stylist och kreativ chef) och Kristina Sandberg (författare till trilogin om hemmafrun Maj) med sig av sin relation till 50-talets mode, livsstil och kvinnoroller.

Nordiska museet visar också samtida vardagsmode genom att bygga vidare på den befintliga utställningen Modemakt. Under rubriken Me, My Selfie & I visas ett avtryck av dagens mainstreammode genom fyra unga personers bidrag till modehistorien. De har valt kläder, smycken och accessoarer ur sin egen garderob för att berätta hur de klär sig till vardags och varför. Mitt 50-tal och Me, My Selfie & I står klara den 10 november i anslutning till utställningarna Modemakt, Smycken och Att fånga ögonblicket – porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard. De bildar tillsammans ett modegalleri med personliga berättelser från 1500-talet fram till idag. I satsningen planeras också en föreläsningsserie där Helen Persson bjuder in till modesamtal under fem onsdagskvällar med början under Stockholm Fashion Week januari 2018.

Mode på Nordiska museet – fakta


Center för dräkt och mode
ska lyfta Nordiska museets samling av textil, dräkt och mode, genom att driva utställningsprogram, publikationer, forskning och vara aktiva i nationella och internationella nätverk. Center för dräkt och mode under ledning av Helen Persson är knutet till Avdelningen Kunskap och förmedling och består av Helen Persson och intendenterna Marianne Larsson, Helena Lindroth och Leif Wallin.

Helen Persson har en master i dräkthistoria från Courtauld Institute of Art, London, och lång erfarenhet inom området dräkt och mode från bland annat Victoria and Albert Museum i London och Metropolitan Museum of Art i New York. Hon har arbetat på utställningar och publikationer såsom Men in Skirts (2002), Medieval and Renaissance Galleries (2009), Empirens döttrar (2009), Alexander McQueen: Savage Beauty (2015) och som curator för den pågående internationellt turnerande utställningen Shoes: Pleasure and Pain. Helen kommer senast från Statens Historiska museer i Stockholm och tillträdde som chef för Center för dräkt och mode i augusti 2017.Nordiska museets samlingar om 1,5 miljoner föremål består till 35 procent av textil, dräkt, smycken, skor och väskor. Det första föremålet med inventarienummer 1 är en yllekjol som grundaren Artur Hazelius samlade in 1872 i Dalarna. Museet har också ett bibliotek med material som spänner över 1700-talets modejournaler till nya publikationer inom modeteori samt ett omfattande arkiv av modefotografier. Dräkt- och textilföremålssamlingen är den största i Norden och ett aktivt insamlingsarbete bedrivs sedan 140 år.

Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag visar kläder och accessoarer från svenska kvinnor med glimtar i bildmaterial från de nordiska länderna utifrån tre teman. I "Ung och Fri" möter vi tonåringen, en helt ny målgrupp inom modevärlden som dök upp vid denna tid. Aldrig förr hade det funnits så mycket för dem att köpa och möjlighet att skapa en egen stil som inte påminde om föräldragenerationens. "Dröm och verklighet" visar mode för många. Kläder i modernt snitt i hemsytt eller fabrikstillverkad konfektion köpt i butik eller exklusivt måttbeställt från modeateljé. Allt efter möjlighet. Fransk design och amerikanska filmstjärnor var modeförebilder. Inspirationen kom till den stora publiken via film, mode-tidningar och mönster till hemsömnad. I "Hem och arbete" berättas om en rad nya yrken för kvinnor som kom på 50-talet till exempel präst och flygvärdinna. Dessa krävde nya uniformer som var anpassade för kvinnor. I alla delar möter man personliga berättelser lämnade med föremål från kvinnor. Mitt 50-tal öppnar 10 november 2017.

Modemakt är en dräktkavalkad genom tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen och olika samhällsgrupper. Här finns bland annat August Strindbergs rökrock, en 1700-talsdräkt som tillhört Jonas Alströmer och Sighsten Herrgårds unisexoverall från 1968. Me, My Selfie & I, en ny del i utställningen, gör ett nedslag i ungdomars mainstreammode 2017. Här möter du fyra ungdomars berättelser om hur de klär sig till vardags och varför. Modemakt öppnade 26 februari 2010, Me, My Selfie & I står klar den 10 november 2017.Smycken visar 1 000 smycken, från det enkla till det mest exklusiva, från 1500-talet till idag, som alla bär på en unik historia. Bland utställningens guldkorn finns bland annat Banérsmycket från år 1600, Gustav III:s revolutionsringar och en ring med det hittills enda kända porträttet av Årstafrun.Smycken öppnade 14 september 2012.

Att fånga ögonblicket - Porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard visar närmare 70 porträtt och modebilder, både kända och sällan sedda, från 1900-talets mitt. Kerstin Bernhard (1914–2004) är mest känd som pionjär inom svensk matfotografi på 1950-talet, men började sin bana som porträtt- och modefotograf 1938. Hon var bland annat på plats i Paris 1947 när Christian Diors The New Look lanserades. Modebilderna berättar om sin samtid med en estetik och fräschör som tilltalar även en nutida publik. Att fånga ögonblicket öppnade 1 december 2016.

Digital version av pressmeddelande och pressbilder finns på www.nordiskamuseet.se/press.

För mer information


Helen Persson
Chef Center för dräkt och mode
helen.persson@nordiskamuseet.se
08-519 546 23

Helena Lindroth
Sakkunnig intendent Mitt 50-tal, Modemakt och Smycken
helena.lindroth@nordiskamuseet.se
08-519 546 40

Marianne Larsson
Sakkunnig intendent Mitt 50-tal
marianne.larsson@nordiskamuseet.se
08-519 547 25

Cecilia Wallquist
Sakkunnig intendent Me, My Selfie & I
cecilia.wallquist@nordiskamuseet.se
08-519 546 17

Leif Wallin
Sakkunnig intendent Me, My Selfie & I
leif.wallin@nordiskamuseet.se
08-519 545 25

Matti Shevchenko Sandin
Utställningsproducent Mitt 50-tal, Me, My Selfie & I
matti.sandin@nordiskamuseet.se
08-519 545 43

Jonas Hedberg
Sakkunnig intendent Att fånga ögonblicket – porträtt och modefotografi av Kerstin Bernhard
jonas.hedberg@nordiskamuseet.se
08-519 546 07

Lotta Wallgren
Presskontakt
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se
08-519 545 17

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Ett vardagens palats där berättelser om livet och om människor i Norden igår, idag och imorgon tar plats. Upptäck kläder och mode, textilier och smycken, möbler och boende, fotografi, leksaker, folkkonst, glas och porslin.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll