Gå direkt till innehåll
Fyrverkerier över Stockholm nyår 2011/2012
Fyrverkerier över Stockholm nyår 2011/2012

Nyhet -

​Nordiska museet samlar in berättelser om olika nyårsfiranden

Nordiska museet vill veta mer om hur just du firar nyår och efterlyser nu berättelser om olika nyårsfiranden. Enligt den gregorianska kalendern infaller nyårsafton den 31 december, men många fler varianter av nyår firas i Norden idag. Till exempel Akitu i april, Rosh hashana i september och Diwali i november. En del nyår är knutna till religion, andra till årstidernas rytm och en del bygger på mån- eller solkalendrar.

På sajten minnen.se startar Nordiska museet nu en insamling av berättelser från olika nyårsfiranden. Den som vill bidra till insamlingen gör detta på minnen.se genom att besvara några frågor. Det går också bra att ladda upp filmer och fotografier, antingen nytagna eller avfotograferade äldre bilder. Du kan även posta bilder till museet.

Vi behöver nyare material som visar hur människor idag firar eller har firat nyår i Norden. Vi önskar oss både bilder, filmer, berättelser och tankar kring olika nyårsfiranden. Kanske firar du flera olika nyår? Säger Lena Kättström Höök, intendent vid Nordiska museet och specialiserad på bland annat seder och högtider.

Det inkomna materialet blir en viktig grund för framtida forskning och bevaras i museets arkiv. Materialet kan komma att publiceras i museets olika distributionskanaler och blir del av arbetet med en kommande bok om nyårsfiranden, författad av Lena Kättström Höök.

Nordiska museet är Nordens största kulturhistoriska museum och samlar och dokumenterar liv, arbete, traditioner och trender. Sedan 1920-talet har museet vänt sig till allmänheten med så kallade frågelistor eller skrivupprop för att dokumentera allt från vardagliga bestyr till livsavgörande händelser. Ibland inför en särskild utställning eller publikation och ibland i rent forskningssyfte. Målet är att fördjupa människors förståelse av sin egen och samtidens plats i historien.

För mer information:

Insamlingen
Kajsa Hartig
Digital navigatör
kajsa.hartig@nordiskamuseet.se
08-519 547 50

Nyårstraditioner
Lena Kättström Höök
Intendent
lena.kattstrom.hook@nordiskamuseet.se
08-519 546 48

Presskontakt 
Loredana Jelmini
tf kommunikationschef
loredana.jelmini@nordiskamuseet.se
08-519 546 01

Posta bilder eller berättelser till museet:

Nordiska museet
Lena Kättström Höök
Box 27820
115 93 Stockholm

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18