Gå direkt till innehåll
Söndagen den 10 december, andra advent, blir en hel dags luciafirande med konsert och allsång på Nordiska museet.
Söndagen den 10 december, andra advent, blir en hel dags luciafirande med konsert och allsång på Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Stämningsfull magisk december på Nordiska museet

Nya och gamla traditioner, luciafirande, allsång, mat, lek och musik. Nordiska museet firar december med öppet varje dag och med museets ståtliga gran som central gestalt. Startskottet går första advent då granen invigs och finalen är museets populära julgransplundring 13 och 14 januari.

Nu bjuder Nordiska museet på en magisk december i stora hallen. Startskottet går redan den första advent då årets gran står redo för en stämningsfull invigningsceremoni. Kören Stockholm Starlight sjunger och museets Jonas Engman berättar om ritualerna kring julgranen och varför vi tar in ett helt träd inomhus till jul. Därefter får barnen hjälpa styresman Sanne Houby-Nielsen att med magiska ljuskristaller tända ljusen i granen. I stora hallen finns också museets julmarknad med ett utvalt sortiment från de nordiska länderna. Ett pyssellångbord står redo för skapande till levande pianomusik och gör så varje söndag fram till jul. Under rubriken Julpratarna berättar museets intendenter om decembers nya och gamla traditioner, första advent handlar det om maten och tredje advent om önskelistans och julklappens historia.

Andra advent blir en hel dags luciafirande på museet. Höjdpunkten blir Luciakonserten och allsången med Adolf Fredriks musikklasser och operasångaren Rickard Söderberg. Konserten teckengestaltas av Tommy Krångh, som många känner igen från Melodifestivalen. I utställningen Traditioner blir det visningar om lucia och julen med ett smakprov på julens smaker. Vid pysselbordet är det luciatema och självklart kan alla vara lucia och föreviga sig i lucia-selfiestationen.

Vi ser fram emot en stämningsfull dag och konsertupplevelse tillsammans med publiken, Adolf Fredriks musikklasser, Rickard Söderberg och Tommy Krångh, säger Cecilia Wallquist, projektledare och intendent på Nordiska museet.

Den 24 december, fjärde advent, bjuder museet in till Öppen julafton med fri entré hela dagen och levande julmusik från flygeln. Kanske tittar tomtefar eller tomtemor förbi och önskar god jul. Under hela jullovet fram till 8 januari kan skollediga barn bli en Tidsdeckare och lösa ett historiskt mysterium, uppleva Ljusresan, leka 1890-tal i Lekstugan och smaka på historien i utställningen Dukade bord. Den 13 och 14 januari dansas julen ut på museets populära Julgransplundring med sång, dans och lek tillsammans med akos tomtegäng den 13 januari och Sollentuna Folkdansgille och Edsbacka spelmän den 14 januari.

FAKTA Magisk december på Nordiska museet

Julens invigning 3 december
3 december, första advent. Julpratarna kl. 13.30 och 15 om julmat. Invigningsceremoni av årets gran kl. 14 med tal av museets styresman Sanne Houby-Nielsen, sång av kören Stockholm starlight och Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet, berättar om granen och ritualerna som omger den. Barnen får hjälpa till att tända granen med hjälp av magisk ljuskristaller. Juldekorationerna i årets julgran har skapats av museets dekoratör Lena Nilsson. Sagostund med Mor i stugan i Lekstugan kl. 15.

Adventspyssel 3, 10, 17 december
3 december, första advent: Vi skapar dekorationer till granen med museets gran som inspiration.
10 december, andra advent: Alla kan vara lucia, vi tillverkar luciakronor och stjärngossestrutar.
17 december, tredje advent: Skriv en fin önskelista till tomten.

Luciafirande 10 december
10 december, andra advent. Luciakonsert med allsång med Adolf Fredriks musikklasser, operasångaren Rickard Söderberg samt teckenspråksartisten Tommy Krångh i stora hallen kl. 14.
Visning på engelska av utställningen Traditioner. Leif Henrikson berättar om luciatraditionen och julens traditioner kl. 12 och kl 15.15. Familjevisning på svenska och teckenspråk i utställningen Traditioner. Christina Araskog-Toll berättar om lucia och julens traditioner med ett smakprov av julens smaker kl. 13. Sagostund med Mor i stugan i Lekstugan kl. 15.

Julpratarna 3 och 17 december
3 december, första advent: Nordiska museets intendenter Ulrika Torell och Leif Wallin berättar om vad vi åt och äter till julen – en högtid där maten står i centrum. kl.13.30 och 15.00.
17 december, tredje advent: Karin Dern och Anna Rode samtalar om önskelistans och julklappens tillkomst, betydelse och historia 13.30 och 15.00. Ordinarie entré (vuxen 100 kr, t. o. m. 18 år fri entré).

Ljuv pianomusik 3, 10, 17, 24 december
Varje söndag i advent inklusive julafton ljuder levande pianomusik i stora hallen, med pianisten Björn Eriksson för att underhålla och skänka skön julstämning.

Öppen julafton 24 december
Välkommen in i värmen och gemenskapen den 24 december. Njut av härlig julstämning, ät en bit julmat och kanske tittar tomtemor eller tomtefar förbi och önskar god jul. Fri entré hela dagen.

Jullov 22 december-9 januari
Upplev Ljusresan – barnens väg genom utställningen Nordiskt ljus, bli en Tidsdeckare, lek i Lekstugan och gå på familjevisning i utställningen Dukade bord. Som alltid finns Barnens audioguide, med Gustav Vasa som berättare att låna. Läs mer om jullovverksamheten.

Julgransplundring 13 och 14 januari
Den 13 och 14 januari dansas julen ut på Nordiska museet tillsammans med akos tomtegäng (13 jan) och Sollentuna Folkdansgille och Edsbacka spelmän (14 jan). I Lekstugan berättar Mor i stugan om gårdstomten och vid 16.30-snåret kan det hända att tomten tittar förbi och delar ut godispåsar till alla barn.

Öppettider och entré
Alla dagar kl 10–17 (onsdag kl 10–20)
Entré vuxen 100 kr, t. o m. 18 år fri entré.
Förhöjd entré luciafirande 10 december: vuxen 120 kr, t. o m. 18 år fri entré
Fri entré Öppen julafton 24 december: fri entré hela dagen

Fullständigt program: Magisk december på Nordiska museet

För mer information

Cecilia Wallquist
Intendent och projektledare Nordiska museet
cecilia.wallquist@nordiskamuseet.se
08-519 546 17

Petra Leinmark,
Projektledare Julgransplundring Nordiska museet
petra.leinmark@nordiskamuseet.se
08-519 46

Lena Kättström Höök
Intendent och författare till boken Lucia i nytt ljus, Nordiska museet
lena.kattstrom.hook@nordiskamuseet.se
08-519 546 48

Jonas Engman
Etnolog Nordiska museet
jonas.engman@nordiskamuseet.se
08-519 547 26

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Ett vardagens palats där berättelser om livet och om människor i Norden igår, idag och imorgon tar plats. Upptäck kläder och mode, textilier och smycken, möbler och boende, fotografi, leksaker, folkkonst, glas och porslin.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll