Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto: Karolina Kristensson

Nordiska museet lanserar ny audioguide med öppen källkod

Som första museum i Sverige har Nordiska museet utvecklat en app för audioguide som släpps som öppen källkod. Det betyder att besökaren kan ladda hem appen redan innan besöket och att andra fritt kan återanvända koden och vidareutveckla appens funktioner. Med öppen källkod kan museer skapa långsiktigt hållbar samverkan kring ny teknik med ett flertal aktörer.

Nordiska museet öppnar upp för fler

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm vill bli mer attraktivt och tillgängligt för fler. Som ett led i arbetet finns planer på att som första projekt öppna upp för en grön, urban bakgård på museibyggnadens västra sida med en ny entré. Stiftelsen Nordiska museet har inlämnat bygglovshandlingar och målet är att denna fas ska öppna för publik våren 2018.

Starka kvinnor och stor hästfest på Tyresö slott i sommar

Starka kvinnor och stor hästfest på Tyresö slott i sommar

Den 25 maj startar säsongen på utflyktsmålet Tyresö slott. I år med utökat öppethållande, visningar i slottet och parken, pop-up-restaurang och en säsongsfinal som blir något i hästväg. Startskottet sker med öppnandet av en ny sommarutställning med stark lokalanknytning.
Nordiska museets Wenke Rundberg, programansvarig för Tyresö slott, är glad att presentera säsongen 2017:
– För första g

Foto: Peter Segemark

Bin, blommor och byggnadsvård på Julita gård 2017

Julita gård öppnar upp för en ny säsong med öppet dagligen från maj-september. I år fylls programmet med temaveckor och temadagar där det finns möjlighet att träffa museets experter och fördjupa sig inom ämnen som byggnadsvård, pelargoner, lantbruk och humle. Pettson och Findus finns på plats 12 juni - 13 augusti och familjedagar som Biets dag och Bondgårdens djur passar både stora och små.

Inbjudan från Nordiska museet och Migrationsverket: SPEAK OUT - LISTEN UP!

​Vad går förlorat i gapet mellan den synliga och faktiska migrationen till Sverige? Möt personer som har inspirerats av kommunikationssatsningen MIG Talks för att bryta ny mark och sprida en mer mångfacetterad bild av migration och flyktingskap. Samtal och diskussion med människorna som själva har migrerat, och profiler från akademi, medier, kultur, myndigheter och politiken.

Ljusupplevelser i kulturnatten på Nordiska museet

Lördagen den 29 april slår Kulturnatt Stockholm upp portarna till Stockholms kulturliv med fri entré hela kvällen, från 18 till 24. På Nordiska museet ägnas årets version av kulturnatten åt ljus- och mörkerupplevelser. 
Nordiska museets kulturnatt bjuder på guidade turer på resan från mörker till elektricitet i utställningen Nordiskt ljus, som handlar om hur ljuset format oss och hur vi format

Nordiska museets remissyttrande till promemoria Ku2016/03165/KL

Stiftelsen Nordiska museet är generellt positivt inställd till ett bredare regeringsuppdrag till museer inom ramen för en pluralistisk museipolitik. Vår grundinställning är att kvaliteten på det offentliga samtalet stärks av att många aktörer och expertinstitutioner utvecklar olika infallsvinklar på Sveriges förflutna och samtid. 
Nordiska museets synpunkter, som återfinns i vårt remissvar i

Cosplay-helg på Nordiska museet 25-26 mars

Nordiska museet fylls av den mångfacetterade cosplay-kulturen under en helg. I samband med Cosplay-SM 2017 som hålls på museet lördag den 25 mars kan besökare upptäcka cosplay genom föreläsningar, film och finalen i Nordiska museets tävling Cosplay <3 folktroväsen, där deltagarna skapar dräkter på temat nordiska folktroväsen.

August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.

Nordiska museets Strindbergmålning ställs ut i Paris

Nordiska museet har lånat ut en av sina Strindbergmålningar med naturmotiv till ett av världens främsta museum för impressionistisk konst, Musée d’Orsay i Paris. Målningen ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky som öppnar idag den 14 mars.

Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.

Visa mer