Gå direkt till innehåll
Starka kvinnor och stor hästfest på Tyresö slott i sommar

Pressmeddelande -

Starka kvinnor och stor hästfest på Tyresö slott i sommar

Den 25 maj startar säsongen på utflyktsmålet Tyresö slott. I år med utökat öppethållande, visningar i slottet och parken, pop-up-restaurang och en säsongsfinal som blir något i hästväg. Startskottet sker med öppnandet av en ny sommarutställning med stark lokalanknytning.

Nordiska museets Wenke Rundberg, programansvarig för Tyresö slott, är glad att presentera säsongen 2017:

– För första gången på många år har vi en tillfällig utställning på slottet: tio Tyresökvinnor som funderar kring fyra före detta slottsfruar på Tyresö slott. Det tror jag blir ett spännande möte. Under juli och en bit in i augusti har vi utökat öppettiderna till fyra dagar i veckan och i mitten av september kommer vi att anordna en stor hästfest i parken! 

Utställningen Slottsfruarna och jag öppnar den 25 maj och reflekterar över vad de fyra fruar som verkat på slottet genom historien kan säga oss idag. Intervjuer med tio samtida Tyresökvinnor med olika bakgrund berättar vad mötet med slottsfruarna väcker för tankar hos dem. Maria Sofia de la Gardie (1627–1694) respektive Maria Gustava Gyllenstierna (1672–1737) drev båda slottet i tider då en änka fick förvalta sina ägor och pengar själv. Amerikanskfödda Caroline Lagergren (1854–1919), vars förmögenhet möjliggjorde familjens köp av slottet, skötte hushållet när maken arbetade i Rom. Mary Lagergren (1856–1933) var slottets sista slottsfru. Går det att relatera till en adelskvinna på 1600-talet? Så här säger några av kvinnorna i utställningen:

"Jag undrar om de äldre slottsfruarna hade behov av att visa sig starka och att vara som män? Vi pratar ju i dag om att kvinnor som ska lyckas i chefsvärlden måste vara som män. Fanns det något sådant ideal, att de måste bevisa sig och vara dubbelt så duktiga? Och behövde de bekräftelse för att duga? Hur vågade de?”

"Bara för att man är kvinna behöver det inte betyda att man är en sämre ledare. Som Maria Sofia De la Gardie, hon tog ju hand om hela Tyresö gods."

"Jag tycker också att Caroline och Mary var modiga. Att lämna sitt hem, att åka till en okänd värld och bara glömma sitt liv. Man ska inte glömma hur svårt det kan vara att slita sig loss och börja ett nytt liv."

Utställningen Slottsfruarna och jag pågår hela säsongen, 25 maj–17 september, i Musiksalen som ligger i anslutningen till museivåningen i Tyresö slott. I samband med pressvisningen den 24 maj berättade Nordiska museets styresman Sanne Houby-Nielsen följande:

– Under 2016 tog vi emot 240.000 i slottsparken vilket förstås är mycket glädjande! Det tycker jag säger något om Tyresö slott och parks attraktionskraft och popularitet hos tyresöborna och besökare från andra delar av landet och världen. Under året har stora renoveringar pågått och vi har gjort stora insatser i parken och jag hoppas dessa insatser ska få flera att upptäcka Tyresö Slott som ett naturligt utflyktsmål året runt.Utställningen som vi öppnar i slottet i år kastar ljus på de bortglömda slottsfruarna på Tyresö och vi tycker att vi gör det bäst genom att låta dagens Tyresökvinnor reflektera över likheter och olikheter mellan dåtid och nutid. Jag är också mycket glad över den skrift vi nu har tagit fram som för första gången mera ingående belyser en av de bortglömda kvinnorna på Tyresö Slott: Caroline Russel Lagergren, en av de fyra slottsfruarna.

Den som vill se slottets insida och veta mer om hur fruarna Lagergren levde har många tillfällen att besöka museivåningen. Den visar familjen Lagergrens ombonade och lyxiga bostad från sekelskiftet 1900 och kan besökas både på egen hand med audioguide och på guidade visningar och familjevisningar för yngre besökare. Trädgårdsmästare Antoine Berthelin tar också med besökarna ut på visning i den engelska slottsparken vid fyra tillfällen. Restaurangen i slottet drivs i sommar av Kumla Herrgård och har öppet under helger och för bokade evenemang. 

Säsongens grande finale är samtidigt en premiär. Nordiska museet anordnar tillsammans med Slottshästen i mitten av september en Hästfest på Tyresö slott då parken fylls av hästar av alla de slag och aktiviteter för stora och små. Förutom uppvisningar och tävlingar inom ridning och körning som till exempel kadrilj, blir det bland annat häst-och vagnsturer, ponnyridning och käpphästverkstad. Slottshästen består av Fredrik Hedin, kusk och eventarrangör tillsammans med Lars "Lalla" Nilsson och Owe Sandström som båda har många års erfarenhet av hästevenemang, bland annat ligger de bakom invigningen och matinén på Sweden International Horse Show. Biljetter släpps i juni, mer information kommer då.

Fakta
Under sommarmånaderna håller Nordiska museet öppet för besök på Tyresö slott med visningar och aktiviteter. Slottet byggdes på 1630-talet, moderniserades i olika omgångar och testamenterades av Claes Lagergren 1930/1932 till Nordiska museet som har bevarat det som det såg ut då – en slottsmiljö från sekelskiftet 1900 med engelsk park. På sommaren bjuder parken på många picknickställen och Notholmen har fina klippor för den badsugne. På området finns flera caféer, en trädgårdshandel och en inredningsbutik.

Säsongen 2017 är Tyresö slotts museivåning öppen för besök 25/5–17/9 med visning klockan 14 varje öppethållande dag, se nedan. Audioguide på svenska eller engelska ingår i entréavgiften. Sommaren 2017 driver Kumla Herrgård restaurangverksamhet i slottet under helger.

Utställningen Slottsfruarna och jag visas 25 maj–19 september 2017 i Musiksalen på Tyresö slott och är producerad och byggd av Nordiska museet.

Öppettider 2017

  • 25 maj–28 maj: torsdag–söndag kl.12–16
  • 3 juni–25 juni: lördag–söndag kl.12–16
  • Midsommarafton 23 juni: kl.12–16
  • 29 juni–20 augusti: torsdag–söndag kl.12–16
  • 26 augusti–17 september: lördag–söndag kl.12–16

Entré: 100 kr
Entré och visning: 120 kr
Barn under 19 år: Fri entré Audioguide ingår i priset.

Säsongsprogram 2017

  • Sommarutställningen Slottsfruarna och jag pågår 25/5–17/9 i Musiksalen
    Under våren 2017 bjöd Nordiska museet in tio Tyresökvinnor som berättade om sin relation till dåtidens kvinnor och hur de påverkas av vilken historia som berättas om Tyresö slott idag. En introduktion till utställningen ges kl. 15 under öppettiderna.
  • Visning av museivåningen i Tyresö slott
    Vill du veta mer om Tyresö slott? Guidad visning dagligen kl.14 under öppettiderna.
  • Familjevisning av museivåningen i Tyresö slott
    En visning anpassad för våra yngre besökare, söndagar kl. 13.
  • Visning av slottsparken 28/5, 28/6, 29/6, 26/8 kl.13
    Följ med vår trädgårdsmästare Antoine Berthelin ut i parken.
  • Hur klädde hon sig? 10/6 och 17/6 kl.12–16
    Vad hade slottsfrun Caroline Lagergren egentligen på sig? Textilexperter från Nordiska museet visar hur en förmögen kvinna kunde vara klädd kring sekelskiftet 1900.
  • Magisk örtavandring 21/6 kl.19
    Under sommarsolståndet tar Hella Nathorst-Böös, författare till boken Häxans trädgård, er med på en magisk örtavandring i slottsparken.
  • Hästfest på Tyresö slott 15/9–17/9
    Slottsparken av hästar i alla dess storlekar och former när vi anordnar fest och aktiviteter för hela familjen.

För mer information

Wenke Rundberg
Publik- och programansvarig Tyresö slott
wenke.rundberg@nordiskamuseet.se, 08-519 546 96

Lotta Wallgren
Presskontakt Nordiska museet
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se, 08- 519 545 17

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18