Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Foto iStock

Arktis i fokus på Nordiska museets samtalsscen

Den 8 mars startar en serie med fokus på Arktis natur och kultur på Nordiska museets samtalsscen Nordisk scen. Första tillfället för Arktiska spår handlar om polarexpeditioner och medverkar gör Nina Kirchner, glaciolog, och Bea Uusma, läkare och författare.

Ett forskningssamarbete mellan Nordiska museet och Stockholms universitet pågår sedan 2016 genom den så kallade Hallwylska professuren.

Nordiska museet fortsätter attrahera fler besökare

2016 var ett framgångsrikt år för Stiftelsen Nordiska museet som inte omfattas av fri entré-reformen. Totalt besökte runt 600 000 personer stiftelsen och bland annat öppnades en av de största temautställningarna på flera år; Nordiskt ljus.

Form: Katy Kimbell

Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Men också eleganta handskar, hatt, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag ger besökaren en bred bild av femtiotalsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

Från utställningen Hem och bostad. Foto: Karolina Kristensson

Hem och bostad

Från ett träskrin daterat 1562 till en stol av gummi från år 2000 - utställningen Hem och bostad spänner över närmare ett halvt millennium av möbler och inredning i Sverige. Varifrån kom influenserna? Hur har hantverket utvecklats? En möbelparad med tidstypiska föremål, samt flera återskapade hemmiljöer ger svar. Hem och bostad är en resa i form och färg genom tid och rum.

Traditioner och årets dagar

Traditioner och årets dagar

Vill du veta mer om traditioner och årets alla kända och okända dagar? Kontakta Nordiska museets experter, ladda ner appen Årets dagar eller ta del av litteraturtips.

Svindersvik

Svindersvik

Svindersvik är en 1700-talsoas mitt i det moderna Nacka.

Tyresö slott – slott i skärgårdsmiljö

Tyresö slott – slott i skärgårdsmiljö

Tyresö slott ligger vackert beläget längst in vid Kalvfjärden söder om Stockholm. Slottet visar idag den siste private ägaren markis Claes Lagergrens fantastiska hem från sekelskiftet 1900.

Folkhemmets rum: Badrummet

Folkhemmets rum: Badrummet

16 augusti – 7 december 2014 visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried och Karl Erik Granath. Utställningen är den tredje delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Foto: Mats Landin

Smycken

Nordiska museet gläntar på locket till sitt smyckeskrin och visar 1 000 smycken i en gnistrande och glimrande utställning.

Minnen av Lappland

Minnen av Lappland

På samernas nationaldag, 6 februari, öppnar Nordiska museet en utställning med femton målningar av den danska konstnären Emilie Demant Hatt.

Folkhemslägenheten, utställningsmiljö på Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Folkhemslägenheten – en hemmiljö från slutet av 1940-talet

​Våren 2013 öppnade Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden.

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

​Har synen på gamla ändrats? Var det kanske bättre förr? I utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? på Nordiska museet visas statistik och fakta varvat med personliga berättelser i intervjuer, fotografier och tidningsartiklar som berättar hur vi tagit hand om våra gamla genom tiderna.

Visa mer