Pressmeddelande -
Cosplay-helg på Nordiska museet 25-26 mars
Nordiska museet fylls av den mångfacetterade cosplay-kulturen under en helg. I samband med Cosplay-SM 2017 som hålls på museet lördag den 25 mars kan besökare upptäcka cosplay genom föreläsningar, film och finalen i Nordiska museets tävling Cosplay <3 folktroväsen, där deltagarna skapar dräkter på temat nordiska folktroväsen.
Ordet cosplay kommer från sammanslagningen av engelska orden ”costume” och ”play” och går i grunden ut på att med hjälp av allt från kläder, smink och peruk till uppträdande gestalta en fiktiv karaktär så nära originalet som möjligt. Cosplay har en lång historia i både den japanska manga/anime-kulturen och den amerikanska sci-fi-kulturen.
Den 25 och 26 mars ger Nordiska museets "Cosplay-helg" besökare i olika åldrar möjlighet att upptäcka cosplay-kulturen genom filmvisningar, introduktionsföreläsningar och Kids corner med pyssel och tv-spelshörna. Detta i samband med att Cosplay-SM i år går av stapeln på Nordiska museet den 25 mars.
Under Cosplay-helgen utses även vinnaren i Nordiska museets dräktskapartävling Cosplay <3 folktroväsen. När museet först kom i kontakt med NärCon, arrangören av Cosplay-SM, uppstod idén om en korsbefruktning mellan museets kunskap om den nordiska folktrons övernaturliga väsen och cosplayande. I projektet arbetar tre finalister under fem månader med att gestalta ett folktroväsen. Till hjälp har de Nordiska museets experter och originalkällor om övernaturliga varelser som vittror, skogsrån, troll, älvor och varulvar. En förhoppning med tävlingen är att väcka liv i arkiven och skapa nytolkningar av dessa väsen:
–Mytologiska varelser i den nordiska folktron finns skildrade i berättelser mestadels från 1700-, 1800- och 1900-talen. Det är gamla beskrivningar och bilder som lever kvar och för oss är det spännande att se hur de kommer att gestaltas av kreativa och hantverkskunniga cosplayare, säger etnolog Lena Kättström Höök, Nordiska museet.
Finalister är Kelly Colbell Heyl, Rickard Nilsson och Elin Jacobsson som gestaltar skogsrået, Bergakungen respektive gruvrået. Deltagarna får genomgå ett separat tävlingsmoment under Cosplay-SM 2017 och vinnaren utses av juryn som då även representeras av Nordiska museet.
Program COSPLAY-HELG på Nordiska museet
Lördag 25 mars
11.00 Cosplay – vad är det? En introduktionsföreläsning för den oinsatte med David Fallgren från NärCon. I Arkivet.
11.00 Film: Cosplay-SM 2015. I samlingssalen.
12.30 Film: Cosplay-SM 2016. I samlingssalen.
14.00 Film: Nordiska mästerskapen i cosplay 2015. I samlingssalen.
15.30 Film: Nordiska mästerskapen i cosplay 2016. I samlingssalen.
Dessutom: Tv-spelshörna och Kids Corner med pyssel kl 12–16.
Söndag 26 mars
11.00 Film: Cosplay-SM 2015. I samlingssalen.
12.30 Film: Cosplay-SM 2016. I samlingssalen.
14.00 Film: Nordiska mästerskapen i cosplay 2015. I samlingssalen.
15.30 Film: Nordiska mästerskapen i cosplay 2016. I samlingssalen.
16.00 Cosplay – vad är det? En introduktionsföreläsning för den oinsatte med David Fallgren från NärCon. I Arkivet.
Dessutom: Tv-spelshörna och Kids Corner med pyssel kl 12–16.
Entré:
Vuxen, pensionär och student: 100 kr
Barn och ungdomar till och med 18 år fri entré
OBS Separat biljett till Cosplay-SM kl 19–01 den 25 mars köps här http://2017.cosplaysm.se/
FAKTA
Vad är folktroväsen?
Övernaturliga väsen i den nordiska folktron som varulvar, skogsrån, troll och maror. Skildringar av folktroväsen finns i Nordiska museets arkiv, bland annat i Folkminnessamlingen med material från början av 1890-talet. Skildringarna är ofta väldigt underhållande, men berättelserna bidrog också till att lära unga att vara ödmjuka, att akta sig för farliga platser om kvällen och vara aktsamma om naturen. I museets föremålssamlingar finns också magiska föremål, som skyddade mot folktroväsen.
Vad är cosplay?
Ordet cosplay kommer från sammanslagningen av engelska orden ”costume” och ”play” och går i grunden ut på att med hjälp av allt från kläder, smink och peruk till uppträdande gestalta en fiktiv karaktär så nära originalet som möjligt. Cosplay har en lång historia i både den japanska manga/anime-kulturen och den amerikanska sci-fi-kulturen. Cosplay har med tiden blivit en seriös konstform som uppvisar komplexitet och hantverksskicklighet i dräktskapandeprocessen hos deltagare i både nationella och internationella tävlingar.
Cosplay <3 folktroväsen
Tre deltagare får under fem månader möjlighet att gestalta folktroväsen genom att skapa egna unika dräkter. Till hjälp har de Nordiska museets experter, originalkällor i föremålssamlingar, arkiv och bibliotek. Vinnaren utses i samband med Svenska mästerskapen i Cosplay 2017 på Nordiska museet den 25 mars. Följ arbetet på bloggen:
http://www.nordiskamuseet.se/blogg/cosplay
Läs om Svenska Mästerskapen i Cosplay 2017 och köp separat biljett här: http://2017.cosplaysm.se/