Gå direkt till innehåll
Foto: Peter Segemark
Foto: Peter Segemark

Pressmeddelande -

Bin, blommor och byggnadsvård på Julita gård 2017

Knoppar brister och korna längtar ut i grönskan – 1 maj öppnar Julita gård för en ny spännande sommar. I år är säsongen utökad med dagliga visningar och öppet i park, utställningar och byggnader fram till sista september.

Nytt för i år är ett flertal temaveckor och temadagar där besökarna får möjlighet att träffa museets experter och fördjupa sig i ämnen som byggnadsvård, lantbrukssamlingar, motorhistoria och humle. För den blomsterintresserade är sommarens program fyllt med bland annat en pelargondag, pilflätningskurs, blomstervandring och utställningen Julitas trädgård under 500 år.

Pettson och Findus huserar som vanligt i Pettsongården och finns på plats för lek och bus mellan den 12 juni och 13 augusti. Pettsongården har öppet hela säsongen. En nyhet för i år är Biets dag den 27 maj med aktiviteter för både stora och små – tipspromenad, blomstervandring, föredrag och barnteater. Den 1 juli bjuder Pettsson och Findus in till Bondgårdens dag med ponnyridning, kaninhoppning och massor av skoj för hela familjen. I Historieverkstan kan de äldre barnen lyssna på historier om hur det var att bo och jobba på Julita gård under 1920-talet och få prova på att tova, snickra och bygga.

Midsommarfirande med efterföljande spelmansstämma på midsommardagen är en av sommarens höjdpunkter. I år firar spelmansstämman 90-års jubileum och parken och Skansenstugorna fylls som alltid av allspel, buskspel och folkmusik. Omtyckta traditioner som kosläpp, Julitafestivalen och Äppeldagarna återkommer även 2017.

Se hela sommarens program här.

För mer information

Maria Ingras, programansvarig Julita gård
Mail: maria.ingras@nordiskamuseet.se
Tel: 08-519 546 57

Om Julita gård

Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden ett kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll