Gå direkt till innehåll
Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet
Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Pressmeddelande -

Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.

Nordiska museet går det att lära känna svensk historia och kulturhistoria genom utställningar, arkiv, bibliotek och webbplats. Sedan 2010 arbetar museet med att öka tillgängligheten genom att också finnas på plattformar som det fria digitala uppslagsverket Wikipedia. I det arbetet har museet samarbetat med den ideella föreningen Wikimedia Sverige, som verkar för att sprida fri kunskap och har hjälpt lärare att använda Wikipedia som pedagogisk resurs.

Projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia föddes ur insikten att Wikipedia kan användas som pedagogiskt verktyg för källkritik. Nordiska museet och Wikimedia Sverige såg möjligheten att på samma gång tillgängliggöra samlingar och komplettera och förbättra Wikipedia. Ämnen som mode, mat, bostadsskick och socialhistoria är välrepresenterade i Nordiska museets arkiv och samlingar medan de i uppslagsverket saknas eller har stora luckor. Av de skolor som anmälde sig till projektet valdes fem ut: Karlfeldtgymnasiet i Avesta, Kristinegymnasiet i Falun, Nacka gymnasium i Nacka, Hagagymnasiet i Norrköping och Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå.

Eleverna fick tillämpa en ny laborativ pedagogik när de arbetade på temat Från fattigsverige till folkhemmet och frågeställningen ”Hur var det att leva och arbeta i Sverige mellan 1870-tal och 1930-tal?”. Eleverna har med hjälp av originalkällor och material ur museets arkiv som frågelistor, godtemplarminnen, matsedlar och amerikabrev skrivit artiklar på Wikipedia om exempelvis kvinnlig rösträtt, folkrörelsernas framväxt och emigration.

Eleverna läste in sig på litteraturen, sökte upp källmaterial och har sedan formulerat artiklar med källhänvisningar som kan läsas av allmänheten. De har på så sätt fått ta del av hela förloppet och lära sig hur kunskap uppstår, berättar projektledaren Aron Ambrosiani, digital producent på Nordiska museet.

Wikimedia Sverige hjälpte eleverna att analysera och redigera wikipediaartiklar. Bland annat har de lärt sig att använda museets digitaliserade fotomaterial i artiklar. Att lära sig granska Wikipediaartiklar är en värdefull färdighet med tanke på att det är en av de allra mest besökta webbplatserna i världen och att alla artiklar skrivs av användarna själva, ofta privatpersoner.

Förutom ämneskunskap har projektet lärt mig att lägga ut artiklar på Wikipedia så att jag kan sprida kunskap även till någon som inte har privilegiet att få en utbildning, säger Jonatan från Nacka Gymnasium, som skrivit om nykterhetsrörelsen.

Projektet har resulterat i ett flertal förbättrade artiklar på svenskspråkiga Wikipedia, att Nordiska museets samlingar och kunskap använts och blivit tillgängligt för fler och att en grupp gymnasielever fått övning inför fortsatta högskolestudier och arbetsliv, inte minst i källkritik.

När eleverna arbetar med Nordiska museets samlingar och Wikipedia ser vi hur det digitala blir ett verktyg till historiskt sammanhang. Samtidigt tränar de sig i källkritik som är en av nycklarna till delaktigt medborgarskap i ett digitaliserat samhälle, säger Anna Troberg, verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

Det känns förstås särskilt roligt att Nordiska museet bidrar till att ungdomar idag lär känna sin historia och tillgängliggör den för framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet.

Den 16 mars presenteras pilotprojektet och elevarbetena för läsåret 2016/2017 på en avslutande träff på Nordiska museet. Att skriva kulturhistoria på Wikipedia fortsätter med en ny projektomgång under kommande läsår. Intresseanmälan öppnar i samband med museernas vårmöte i april.

PRESSINBJUDAN

Välkommen att som journalist bevaka den avslutande presentationen av projektet torsdagen den 16 mars
kl. 13–15.30 i Samlingssalen, Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6–16, Stockholm. Anmäl dig senast 10 mars
till lotta.wallgren@nordiskamuseet.se.

Program

  • 13.00–13.30: Aron Ambrosiani (Nordiska museet) och Sara Mörtsell (Wikimedia Sverige) om projektets syfte upplägg och resultat
  • 13.30–14.45: Resultatstafett – deltagande elever berättar om sina nyskrivna och utökade artiklar
  • 14.45–15.00: Diplomutdelning
  • 15.00–15.30: Kaffe och mingel, möjlighet att ställa frågor till deltagande elever och lärare


FAKTA

Att skriva kulturhistoria på Wikipedia är ett pilotprojekt för gymnasieskolan av Nordiska museet och Wikimedia Sverige. Under läsåret 2016/2017 deltog Karlfeldtgymnasiet i Avesta, Kristinegymnasiet i Falun, Nacka gymnasium i Nacka, Hagagymnasiet i Norrköping och Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå. I pilotprojektet får gymnasieelever utveckla sina färdigheter i digital källkritik genom att skapa artikelinnehåll för  allmänheten. Projektet genomförs som en del av elevernas gymnasiearbete, det avslutande uppsatsarbetet i gymnasieskolan. En ny projektomgång planeras för det kommande läsåret.

Nordiska museet har till uppgift att samla, vårda och visa föremål och bilder om livet i Sverige och Norden. Museet har systematiskt samlat in uppgifter om svenskt folkliv i mer än hundra år och samlingarna ger en unik inblick i landets kulturhistoria från 1500-talet till idag. Samlingarna omfattar cirka 1,5 miljoner föremål, drygt 5 500 hyllmeter arkivmaterial och över 6 miljoner fotografier.

Wikipedia och Wikimedia Sverige
Wikipedia är det fria digitala uppslagsverket som är en av de tio mest besökta webbplatserna. Wikipedia finns på över 280 språk och har över 23 miljoner artiklar totalt och har skapats helt och hållet av uppslagsverkets användare. Wikipedia är helt ideellt och drivs av den icke-kommersiella organisationen Wikimedia Foundation. Runt om i världen har det bildats stödföreningar för att hjälpa till att utbilda och upplysa människor på deras eget språk om Wikimedia Foundations olika projekt. Wikimedia Sverige arbetar i Sverige för att göra kunskap fritt tillgängligt för alla människor.

Nordiska museet och Wikimedia Sverige
Nordiska museet har varit aktiva på Wikipedia sedan 2010. Tillsammans med Wikimedia Sverige har museet tillgängliggjort delar av sina fotografiska samlingar på Wikimedia Commons, ordnat flera skrivstugor om mode och låtit personalen arbeta med förbättring av wikipediaartiklar. Fotografier från Nordiska museet används i över tusen wikipediaartiklar och har visats mer än 20 miljoner gånger

För mer information

Aron Ambrosiani
Stiftelsen Nordiska museet
08-519 545 64
aron.ambrosiani@nordiskamuseet.se

Sara Mörtsell
Wikimedia Sverige
073-383 26 70
sara.mortsell@wikimedia.se

Lotta Wallgren, presskontakt Nordiska museet
08-519 545 17, lotta.wallgren@nordiskamuseet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18