Gå direkt till innehåll
August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.
August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.

Pressmeddelande -

Nordiska museets Strindbergmålning ställs ut i Paris

Nordiska museet har lånat ut en av sina Strindbergmålningar med naturmotiv till ett av världens främsta museum för impressionistisk konst, Musée d’Orsay i Paris. Målningen ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky som öppnar den 14 mars.

I Nordiska museets ägo finns den största samlingen av August Strindbergs konstverk, nitton målningar samt ett antal teckningar. De har naturmotiv som skog, träd, klippor, himmel och hav, ofta i upprört tillstånd. Verken är efterfrågade i såväl Europa som övriga världen och lånas med jämna mellanrum ut till olika museer. Just nu är den dubbelsidiga målningen Vågen VI,Vågen VIII utlånad till Musée d’Orsay i Paris. Målningen från 1902 ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky (ungefärBortom stjärnorna – mystiken i landskapet från Monet till Kandinsky”) som öppnar den 14 mars. Utställningen utforskar ett antal konstnärers landskap utifrån 1880-talets symbolistiska strömmar. Den pågår till och med den 25 juni i år.

Att museer lånar föremål av varandra är vanligt. Oftast är skälet att ett museum inte har just det eller de specifika föremål som behövs i en utställning. Delar av Nordiska museets Strindbergsamling visas på museet i Stockholm. Ytterligare några visas i Europa under året, på Musée cantonal des Beaux-Arts i Schweiz, på Tikanojas Konsthem/Vasa stads museer i Finland, och på Bundeskunsthalle i Tyskland.

Nordiska museet gör också utlån till museer på nära håll. Just nu finns föremål ur museets samlingar på Sjöhistoriska museet i Stockholm i utställningen Resenärerna, på Historiska museet i utställningen History Unfolds och på Landskrona museum i EXPOSED – Histories of portraits and photography in Sweden 1839-201.

–Nordiska museets samlingar innehåller miljontals föremål, uppteckningar, berättelser, fotografier och andra arkivalier och det är fantastiskt roligt att möjliggöra för publiken i Europa att få se August Strindbergs målningar på nära håll och i detta sammanhang. Utlån är ett utmärkt sätt för oss att både samarbeta med andra museer och att tillgängliggöra samlingarna för fler, både i Sverige och i världen, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

FAKTA

Vågen VI, Vågen VIII. Framrusande våg under ovädershimmel. Oljemålning, sjöstycke av August Strindberg. På duk, målad på båda sidor; i svart träram. 'Vågen'. Målningen på baksidan med liknande motiv. Gåva 30/9 1918 av herr Tryggve Sagen, Kristiania.

För mer information

Susanna Janfalk, Chef för avdelningen Samlingarna
Nordiska museet
08-519 547 21
susanna.janfalk@nordiskamuseet.se

Lotta Wallgren, presskontakt
Nordiska museet
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se
08-519 545 17

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18