Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nordiska museet öppnar upp för fler

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm vill bli mer attraktivt och tillgängligt för fler. Som ett led i arbetet finns planer på att som första projekt öppna upp för en grön, urban bakgård på museibyggnadens västra sida med en ny entré. Stiftelsen Nordiska museet har inlämnat bygglovshandlingar och målet är att denna fas ska öppna för publik våren 2018.

Nordiska museet befinner sig i en föränderlig omvärld och har påbörjat ett utvecklingsarbete där attraktionskraften och publikmålen ska öka över tid. Byggnaden ska bli tillgänglig för fler besökare med både regeringens tillgänglighetspolitik för kulturarv och byggnadsminnen och museets grundare Artur Hazelius tankar för ögonen. Som ledstjärna finns Hazelius vision om ett gigantiskt slott för nordisk kultur, en levande byggnad fylld av människor. För att kunna både locka och ta emot större publikströmmar vill museet erbjuda en attraktiv museimiljö och öppna upp byggnaden.

För detta har stiftelsen tagit fram en ny vision och generalplan för byggnaden på Djurgården. Arbetet med generalplanen kommer att ske i etapper och ett stort antal experter internt som externt kommer att arbeta med förändringen. Representanter för Stockholms stad, Kungliga Djurgårdsförvaltningen, Kungliga Djurgårdens intressenter med flera finns med i arbetet.

Stiftelsen Nordiska museet har lämnat bygglovshandlingar till Stadsbyggnadskontoret för det första projektet, som handlar om att omvandla tomten bakom byggnaden från ett förrådsutrymme omslutet av mur, träplank och grindar till en öppen parkmiljö. Ett plank tas bort och en ny entré mittemot Vasamuseet ger tillgång och publikflöde mellan museet och närliggande promenadstråk. Marken omvandlas till en grönskande miljö med uteservering och tematisk lekplats för barn. På tomten står en tegelbyggnad kallad ”Lusknäppen”, som en gång var desinfektionsutrymme för museiföremål. Här planeras för nya matupplevelser.

Vi hoppas att den öppna bakgården ska bli en given mötesplats på Djurgården som lockar fler att upptäcka sin historia och reflektera över vår samtid inne i museet. Satsningen på matupplevelser är en naturlig förlängning av Nordiska museets samlingar och utställningar kring mat och traditioner i Norden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Nordiska museet.

Ambitionen är att projektet ska bidra till Kungliga Djurgårdens och Stockholms stads gemensamma mål att utveckla Djurgården som besöksmål, med levande och attraktiva grönområden som prioriterar promenadstråk framför biltrafik.

Konceptbeskrivning finns bifogad.

Till bygglovshandlingar:

http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Arenden/

För mer information

Loredana Jelmini
Kommunikationschef Nordiska museet loredana.jelmini@nordiskamuseet.se,
08-519 546 01

Lotta Wallgren
presskontakt Nordiska museet
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se
,
08-519 545 17

Vanessa Gandy
Chef Museiupplevelsen, Nordiska museet (konceptansvarig)
Vanessa.gandy@nordiskamuseet.se
,
08-519 546 73

Leif Hed
Fastighetschef, Nordiska museet (fastighets- och bygglovsfrågor)
leif.hed@nordiskamuseet.se
,
08-519 546 86

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll