Gå direkt till innehåll

Ämnen: Undersökningar, rapporter

Bidragen visar bland annat hur barn i Sverige levt under andra världskriget, under 70-talets oljekris och under coronapandemin.

Ny utställning online om barns vardag

Över 5000 berättelser ställs nu ut på webben i den digitala utställningen Mitt liv. Där kan besökaren jämföra barns vardag från år 1942, 1973 och i nutid.

I samband med jubileumsdagen efterlyste Nordiska museet berättelser och bilder från människors vardag den 24 oktober, en dag som har blivit en av de mest dokumenterade dagarna i museets historia.

Över 1200 vardagsberättelser sparas för framtiden

Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde den 24 oktober i samband med sitt 100-årsjubileum 1973 och 150-årsjubileum i år. Människor i alla åldrar över hela Sverige uppmuntrades till att berätta om sin dag den 24 oktober. Nu har museet fått in över 1200 vardagsberättelser och bilder som sparas för framtiden.

Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Visionär framtidsdag på Nordiska museet

Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

”Mitt liv” har så här långt genererat närmare 5000 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i museets samlingar.

Nordiska museet och UR prisar elever för vardagsberättelser

För tredje gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Årets vinnare är klass 6 i Ljungbyskolan i Falkenbergs kommun och klass 6 i Entréskolan Stockholm i Gröndal. ”Mitt liv” har så här långt genererat närmare 5000 inskickade bidrag.

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla. Välkommen på pressträff med besök i arkivet tisdagen den 24 januari kl 9. Föranmälan senast 23 januari.

Fredsdemonstration utanför ryska ambassaden i Stockholm 24 februari 2022. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museet samlar in berättelser om kriget i Ukraina

Den 24 februari 2022 invaderades Ukraina av Ryssland. En historisk händelse som rubbat freden i Europa och som berör oss alla. Hur framtiden ser ut vet ingen. Med en ny insamling vill Nordiska museet dokumentera allmänhetens tankar och reaktioner kopplade till kriget.

Tusentals skolbarn deltog i insamlingen som ägde rum 1942. Bland andra Torbjörn, här med sin familj i Jämtland. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museet och UR samlar in barnens berättelser för framtiden

​Mitt under andra världskriget samlade Nordiska museet och UR, dåvarande Skolradion, in tusentals barns berättelser om sin vardag. Nu görs insamlingen igen i den nya digitala satsningen “Mitt liv”, där UR och Nordiska museet vill väcka barnens historiemedvetenhet och motivera dem att berätta om sina liv idag. Sveriges alla skolor bjuds nu in att delta med start den 23 april.

Mångfaldsparaden i Almedalen 2016. Foto: Joakim Berndes, CC-BY, Wikimedia Commons.

Nordiska museet och Blankspot på resa i den svenska demokratin

Den 25 januari gav sig Blankspot i samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Studieförbundet Vuxenskolan och Svensk Biblioteksförening ut på en 340 mil lång reportageserie i den svenska demokratin. Reportageserien Verkliga Sverige färdas genom svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag och lyfta fram röster bortom lokalsamhället. Reportageresan kommer att undersöka vi

Efterlyses: Samer i barnböcker

Samerna har försvunnit ut ur dagens svenska barnböcker. Det framgår av en nyligen gjord undersökning av barnboksforskaren Gerda Helena Lindskog.

Juli - rekordmånad för Nordiska museet

39139 personer besökte Nordiska museet i juli. Det är det bästa besöksantalet på 10 år. Det är också 1000 fler julibesökare än förra året då fri entréreformen infördes.

Svenska flaggans dag – Sveriges nationaldag 6 juni

Nationaldagen – en ny helgdag 2005 Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag. (I stället togs annandag pingsts helgdagsstatus bort.) Datumet har sitt ursprung i att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 samt att 1809 års regeringsform skrevs under samma datum. K