Gå direkt till innehåll
Foto: Gunnar Lundh/Nordiska museet
Foto: Gunnar Lundh/Nordiska museet

Pressmeddelande -

Nordiska museet samlar in coronaberättelser

I coronavirusets spår samlar Nordiska museet vardagsberättelser. Insamlingen äger rum digitalt och vänder sig till alla.

Pest, ryska snuvan och spanska sjukan. Mänskligheten har många gånger i historien hotats av epidemier. Just nu befinner vioss mitt i en pandemi, coronaviruset, som påverkar människor världen över.

– Ett museum är alltid i rörelse. Framtidens historia skrivs ju hela tiden, och det är självklart för oss att hela tiden dokumentera viktiga skeden i samhället, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Nordiska museet grundades 1873 och har sedan dess löpande dokumenterat livet i Sverige och Norden, både i kristid och i vardagen. Nu öppnar museet en digital insamling där allmänheten får möjlighet att berätta om sina upplevelser och erfarenheter i spåren av coronaviruset.

Hur har vardagen påverkats? Hur beter vi oss? Och hur förändras synen på samhället i stort och på framtiden?

Frågorna berör både den som känner sig påverkad av virusets framfart och den som inte upplever sig särskilt påverkad. Bidragen hamnar i museets samlingar och kommer att fungera som ett underlag för framtidens forskare och publika arbete.

Insamlingen äger rum på adressen: www.minnen.se/tema/corona

Kontaktpersoner:
Sven Rentzhog, avdelningschef Digital interaktion
sven.rentzhog@nordiskamuseet.se, mobil: 070-655 05 14

Jörgen Löwenfeldt, projektledare digital insamling
jorgen.lowenfeldt@nordiskamuseet.se, mobil: 070-224 3434

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Presskontakt

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat material

Relaterade nyheter