Gå direkt till innehåll

Ämnen: Media, kommunikation

Under två intensiva år har Nordiska museet, i nära samarbete med KulturIT och Wikimedia Sverige, arbetat med att konservera och digitalisera bilder från museets fotoarkiv. Foto: Erik Holmén (överst till vänster) och KW Gullers, Nordiska museet.

100 000 kulturhistoriska foton räddade och digitaliserade

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. Nu avslutas ett stort projekt där 100 000 bilder har räddats, digitaliserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

I Folkets historias första avsnitt utgår berättelsen från Lars Nilsson som 1693 bränns på bål i Arjeplog. Foto: Niklas Palmklint, Nordiska museet.

Nordiska museet om historiens vanliga människor i nytt poddsamarbete

I samband med lanseringen av utställningen Nordbor samarbetar Nordiska museet med podcasten Folkets historia med Anders Lundin som programledare. Det första avsnittet utgår från den tragiska berättelsen om Lars Nilsson som 1693 bränns på bål i Arjeplog efter att med hjälp av sin trumma försökt återuppliva sitt drunknade barnbarn. Podden har premiär onsdagen den 14 februari på Spotify.

Bilderna som digitaliseras består huvudsakligen av nitrat- samt acetatnegativ som aldrig tidigare har visats. Foton av KW Gullers från 1941-1964.

100 000 kulturhistoriska foton digitaliseras och tillgängliggörs

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. I ett nytt stort projekt digitaliserar och tillgängliggör museet 100 000 fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet.

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

Nordiska museet firar 150 år med ny visuell identitet

I samband med att Nordiska museet firar 150 år lanseras en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnadens ursprungliga arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD och lanseras stegvis under museets jubileumsår 2023.

Den nya visuella identiteten tar sin utgångspunkt i byggnadens och museets historia. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museet firar 150 år med att rusta för framtiden

Om ett år, den 24 oktober 2023, fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet firas med flera stora händelser: bygget av museets största utställningssatsning någonsin, stora investeringar i museibyggnaden, en ny visuell identitet och insamlingar om människors tankar om samtiden och framtiden.

Klass 5a i Malmsjö skola i Botkyrka utanför Stockholm dokumenterar sin vardag. Foto: Hellen Hjelm/UR.

Insamlingssajt med svenska folkets berättelser prisas

​Sajten minnen.se samlar människors berättelser om sitt vardagsliv för framtiden och är en av 10 nättjänster i Sverige som i år tilldelas IDG:s hederspris. På insamlingssajten kan alla bidra med sin historia och hjälper på så sätt museer och kulturarvsinstitutioner att bygga upp värdefull kunskap om samtiden för framtiden.

Norska flyktingar anländer till interneringslägret i Kjesäter. Foto: Fotograf okänd, förvaltare norska Riksarkivet.

Berättelser om platser flyttar till Minnen och Nordiska museet

I tio års tid har sammanlagt 2121 personer skrivit 4546 berättelser om platser som betyder särskilt mycket för dem. Nu blir historierna en del av hemsidan Minnen.se – därmed ges också ansvaret för materialet över från Riksantikvarieämbetet till Nordiska museet.

Inbjudan från Nordiska museet och Migrationsverket: SPEAK OUT - LISTEN UP!

​Vad går förlorat i gapet mellan den synliga och faktiska migrationen till Sverige? Möt personer som har inspirerats av kommunikationssatsningen MIG Talks för att bryta ny mark och sprida en mer mångfacetterad bild av migration och flyktingskap. Samtal och diskussion med människorna som själva har migrerat, och profiler från akademi, medier, kultur, myndigheter och politiken.

Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.

Museer i gemensam storsatsning för vardagsbildens bevarande

Nordiska museet, Stockholms läns museum, Finlands fotografiska museum och Aalborgs stadsarkiv är initiativtagarna till det fleråriga projektet ”Samla social digital fotografi” som nu i juni tilldelats över 5 miljoner svenska kronor från Kungl. Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond. Det handlar om att bevara allmänhetens sociala digitala fotografier för framtiden.