Gå direkt till innehåll
I Folkets historias första avsnitt utgår berättelsen från Lars Nilsson som 1693 bränns på bål i Arjeplog. Foto: Niklas Palmklint, Nordiska museet.
I Folkets historias första avsnitt utgår berättelsen från Lars Nilsson som 1693 bränns på bål i Arjeplog. Foto: Niklas Palmklint, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet om historiens vanliga människor i nytt poddsamarbete

En dödsdömd farfar, en jublande tiobarnsmamma och en tuff rösträttskämpe – men inga kungar. Nordiska museet och podcasten Folkets historia berättar om den vanliga människan mitt i historien. Anders Lundin och Nordiska museets intendenter lyfter fram ett verkligt levnadsöde i månaden med start 14 februari på Spotify.

Nordiska museets nya utställning Nordbor berättar om livet i Sverige och Norden under 500 år med hjälp av 4000 föremål och berättelser om verkliga personer från historien. Utställningen skildrar rörelser, möten och förändringar genom århundradena och tar fasta på viktiga brytpunkter och händelser som format historien.

I fokus för utställningsberättelsen står 22 gestaltade verkliga personöden för att ge förståelse för likheter och skillnader över tid. Nu får de fördjupning i podden Folkets historia. Utgångspunkten i de elva poddavsnitten är personporträtten i utställningen. Museets intendenter fördjupar kontexten kring de historiska personerna.

Det första avsnittet, Bränd på bål i Arjeplog, utgår från berättelsen om Lars Nilsson från Pite Lappmark. Hans barnbarn ramlar ned i en brunn och han hämtar rep, ber till gudarna och slår på sin samiska trumma för att rädda pojken. För det blev Lars Nilsson dömd till döden för trolldom och avguderi och bränns på bål 1693. Museets intendenter Marit Baer och Maria Maxén samtalar med Anders Lundin om Lars grymma öde och skådespelare dramatiserar berättelsen.

I senare avsnitt får lyssnaren bland annat möta rösträttskämpen Amanda Horney, trisskullan Anna Karlsson på sågverket, stataren och tiobarnsmamman Hulda, resenären Samuel och Lena Larsson som skrotade finrummet och skapade vardagsrummet.

Folkets historia innehåller nyskrivet drama, en fast skådespelarensemble och historiska experter med Anders Lundin som programledare. Alla historier är baserade på sanna händelser och personer.

Podden produceras av produktionsbolaget Hildurs med nya avsnitt varje vecka. Samarbetet med Nordiska museet inkluderar 11 avsnitt som kommer en gång i månaden, med premiär den 14 februari på Spotify.

För ljudfiler, trailers och bilder: pressmaterial Folkets historia– dropbox.

Här finns podden på spotify.com.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll