Nordiska museet söker fem dagboksskrivare
Nordiska museet inleder i vår ett nytt insamlingsprojekt med fokus på dagböcker. Men redan nu söker museet fem personer som under ett års tid vill skriva löpande om sin vardag.
Nordiska museet inleder i vår ett nytt insamlingsprojekt med fokus på dagböcker. Men redan nu söker museet fem personer som under ett års tid vill skriva löpande om sin vardag.
Nordiska museet fortsätter att rädda och digitalisera fotografier från sina stora bildsamlingar. Under perioden 2024-2026 pågår två digitaliseringsprojekt med syfte att säkra material som riskerar att annars brytas ner. Bilderna görs även tillgängliga för forskare och allmänhet.
Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i norra i Europa. Nu publiceras slutrapporten för projektet 100 000 Bildminnen, där vattenskadade bilder har räddats, digitiserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.
För fjärde gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Årets vinnare är årskurs 5 från Norrskolan i Uddevalla och elever i årskurs 5 från Frödingskolan i Karlstad.
Julita gård bjuder in till pressvisning den 23 maj kl 10-12 inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 25 maj och håller öppet dagligen från 15 juni till 25 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården.
Snart öppnar Nordiska museets slott och gårdar inför sommaren med visningar och inbjudande gröna parker. Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott och park håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 25 maj till 8 september.
Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. Nu avslutas ett stort projekt där 100 000 bilder har räddats, digitaliserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.
En av Sveriges största gräsrotsrörelser, släktforskarna, är föremål för en ny digital insamling, kopplad till ett flerårigt forskningsprojekt. Nordiska museet söker, ihop med forskare från Södertörns högskola och Mittuniversitetet, nu allmänhetens berättelser om den egna släkten.
Nordiska museets nya utställning Nordbor har skapat publikrusning. För att välkomna besökarna på bästa sätt utökar nu museet öppettiderna med sex timmar i veckan från och med måndag 4 mars.
Hur ser människors vardag ut idag? Det är en fråga som Nordiska museet ställde den 24 oktober i samband med sitt 100-årsjubileum 1973 och 150-årsjubileum i år. Människor i alla åldrar över hela Sverige uppmuntrades till att berätta om sin dag den 24 oktober. Nu har museet fått in över 1200 vardagsberättelser och bilder som sparas för framtiden.
Hallwylska professorn vid Nordiska museet, tillika professorn i etnologi vid Stockholms universitet, Gustafsson Reinius tilldelades nyligen 4,4 miljoner kronor från Riksbankens Jubileumsfond. Pengarna finansierar det treåriga forskningsprojektet "Den förlorade skogen; förnyade relationer och rituell återförtrollning" som leds av Lotten Gustafsson Reinius.
Nordiska museet bjuder in till pressträff den 24 oktober kl 9.15-10.15 för att inviga historiska satsningar och fira 150 år. På museets födelsedag inviger kulturministern vår Jubileumsbro, vi bjuder på en förhandstitt av utställningssatsningen ”Nordbor” och pressvisning av konstutställningen ”Strindberg vs. Youssef”.
Den 27 oktober öppnar Nordiska museet utställningen ”Strindberg vs. Youssef” som utgår från Strindbergs självbiografiska Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med “Vågen” – en av Strindbergs mest ikoniska målningar, ur Nordiska museets samlingar.
I samband med sitt 150-årsjubileum lanserar Nordiska museet ett unikt designersamarbete där Alexander Stutterheim ger föremål från museets samlingar ett nytt liv.
I oktober fyller Nordiska museet 150 år och firar med fest, en späckad programhöst och en ny konstutställning med Daniel Youssef och Strindberg. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och välkomnar publiken i ny visuell identitet.
Nordiska museets kritikerrosade modeutställning “Nordens Paris” pågår under hela sommaren och fram till den 1 oktober. Nu uppdateras utställningen med ytterligare en modeskatt – ett återfunnet haute couture-original från Christian Dior daterat 1950.
Dans och text möter en vildväxande och föränderlig natur i konstverket "En blomma för dagen" på Julita gård och trädgårdar. Verket bjuder in besökare att reflektera och ta del av ljud- och filminstallationer, uppleva performance och delta i workshops på temat växtlighet, livets cykler och villkor.
Julita gård bjuder in till pressvisning torsdag 25 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i de kulturhistoriska miljöerna och gröna parkerna.
Tyresö slott och park bjuder in till pressvisning måndag 22 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets kulturhistoriska miljö Tyresö slott håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september.
Nordiska museet bjuder in publiken till två exklusiva dialogvisningar i den kritikerrosade modeutställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966. Tillsammans med utställningens curator Susanna Strömquist visar couturekreatörerna Lars Wallin och Ida Sjöstedt sina favoritplagg vid var sitt tillfälle i maj.