Gå direkt till innehåll
Ljus på Skogskyrkogården, Alla helgons dag 1994. Foto Sören Hallgren, Nordiska museet.
Ljus på Skogskyrkogården, Alla helgons dag 1994. Foto Sören Hallgren, Nordiska museet.

Nyhet -

Allt du behöver veta om Alla helgons dag och Halloween

Ljus på gravar och i pumpor, hedrande av de döda och barn som busar i höstmörkret. Kring månadsskiftet oktober-november infaller Alla helgons dag och Halloween. Men varifrån kommer traditionerna, vilken dag är vilken och hänger de på något sätt ihop?

Idag är det vanligt att både tända ljus på kyrkogården och fira Halloween med pumpor och Bus eller godis – i olika ordning eller kanske allt på samma dag. Samtidigt uppstår ibland frågan om det finns en korrekt dag för det ena eller det andra. Men höstens helger är tydliga exempel på att traditioner är rörliga och förändras och att det inte finns något facit till firanden, menar Jonas Engman, intendent på Nordiska museet:

Något ”ska” finns inte. Människor gör olika och traditioner förändras ständigt. Så har det alltid varit!

Alla helgons dag och Halloween är högtider som fått ökad betydelse i Sverige och Norden under 1900- och 2000-talet. Båda har katolska drag och döden som tema. Det finns fler kontaktytor:

Historiskt sett så har Alla helgons dag och Halloween samma bakgrund och långt tillbaka har de ett samband. Men sedan dess har de separerats, säger Jonas Engman.

Numera har de smält samman mer i och med historiska förändringar av religion, värderingar och social ordning och inte minst genom migration och populärkultur. Att de inträffar nära varandra datummässigt spelar förstås in.

Alla helgons dag på olika datum

Alla helgons dag är en högtid för att minnas sina döda och helgdag sedan 1950-talet. Dagen kommer ur Allhelgonadagen, den 1 november, som i katolska kyrkan sedan tidig medeltid uppmärksammar helgon utan egen dag i kalendern. Dagen efter, Alla själars dag, hedrade anhörigas minne.

Allhelgonadagen kom med kristnandet, då vi var katoliker fram till 1500-talet. Dagen var en av många kyrkliga dagar och firades inte nämnvärt. Efter 1500-talet ser vi heller inget speciellt högtidlighållande eftersom vi blev protestanter, säger Jonas Engman.

I bondesamhället handlade 1 november nog mer om att spå vädret på vinterns första dag. På sena 1700-talet togs också Allhelgonadagen bort som helgdag i en kalenderreform. Alla helgons dag blir långt senare en helgdag på rörligt datum. Den infaller första lördagen mellan 31 oktober och 6 november:

–Det är först under 1950-talet som Alla helgons dag blir en helgdag som vi i Sverige börjar fira på allvar, inspirerad av traditionen att tända ljus på gravar på julafton – bruket fanns både i Sverige och Tyskland. Man kan säga att Alla helgons dag är mer populär idag än den kanske någonsin varit, säger Jonas Engman.

Halloween den 31 oktober

Halloween inträffar den 31 oktober och har sitt ursprung i irländska och anglosaxiska All hallow’s eve, aftonen före Allhelgonadagen. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor.

–Halloween är ett av många exempel på traditioner som migrerar och omvandlas. Till USA kom den med irländska emigranter och högtiden blev populär under 1800-talet och senare. Dagen förknippas med de döda, det syns genom att människor klär ut sig till diverse dödsväsen, berättar Jonas Engman.

Firandet utvecklades i USA till en barnens högtid, då barn fick skämta med de vuxna genom Trick or treat-ing.

Halloween i Norden

Idag är Halloween en mycket populär och kommersiell högtid också i Sverige och framför allt hos barn. Att klä ut sig, ägna sig åt läskigheter och gå Bus eller godis-rundor är en tradition som tagit alltmer fart:

–Halloween började dyka upp i Sverige under slutet av 1980-talet, men firandet blev mer synligt för kanske 20 år sedan. Alldeles säkert spelar skräckfilm och litteratur en stor roll för spridningen. Likheter finns med påsken: både halloweenmonster och påskkärringar representerar på olika sätt ondska och död, ett klassiskt karnevalstema. Att koppla ihop döden med barn, som symboliskt representerar liv, är en del av klassisk komik, berättar Jonas Engman.

Här i Sverige förekommer det att man firar Halloween på olika dagar, precis som påskkärringar syns till både på Skärtorsdag och Påskafton. Det kan vara en idé att ha godis hemma flera dagar under det skollediga höstlovet. Om man inte vågar svara ”bus” förstås.

I övriga Norden ser det lite olika ut kring högtiderna berättar Jonas Engman:

I Norge uppmärksammas Halloween till viss del men utan att firas som i Sverige medan Alla helgons dag enbart finns i kyrkokalendern. I Finland finns Alla helgons dag med ljus på gravarna och Halloween firas lite som i Sverige. Men man kan säga att både Alla helgons dag och Halloween tycks vara störst i Sverige jämfört med de övriga nordiska länderna.

Läs mer om Alla helgons dag och Halloween i Nordiska museets gratisapp Årets dagar.

För mer information

Jonas Engman
Intendent, Nordiska museet
Sakkunnig i frågor kring traditioner och årets dagar
08-519 547 26, jonas.engman@nordiskamuseet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Jonas Engman

Jonas Engman

Intendent Sakkunnig i frågor kring Traditioner och årets dagar 08-519 547 26

Relaterat innehåll

En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn från 8 år. Foto: Carl Thorborg/Nordiska museet.

Halloweenlov på Nordiska museet

Höstlov är Halloweenlov på Nordiska museet. Hela veckan bjuds barnfamiljer och halloweenfirare in till interaktiva upplevelser för alla åldrar.