Gå direkt till innehåll
Julita gård och trädgårdar har öppet dagligen under perioden 15 juni–25 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.
Julita gård och trädgårdar har öppet dagligen under perioden 15 juni–25 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Sommarsäsongen på Nordiska museets slott och gårdar

Snart öppnar Nordiska museets slott och gårdar inför sommaren med visningar och inbjudande gröna parker. Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott och park håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 25 maj till 8 september.

Sommaren på Julita gård i Sörmland smygstartar med helgöppet den 25 maj och håller öppet dagligen från 15 juni till 25 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården. Några av sommarens många höjdpunkter är Pelargondagen 25 maj, traditionsenligt midsommarfirande, föredrag om Julitas örter med Elin Unnes 3 augusti, Humledagen 24 augusti och Julitafestivalen med klassisk musik i Skansenmuseet i juli och augusti.

Förutom alla trädgårdevenemang bjuder sommaren också på en byggnadsvårds- och hantverksdag den 15 juni. Det blir en heldag med många hantverkare på plats, både inom traditionell byggnadsvård men också inom konsthantverk. En nyhet för i år är en historisk temadag 6 juli som arrangeras i samarbete med Fogelstad kvinnliga medborgarskola.

För de unga besökarna finns ett nytt stort familjeområde med inspirerande lekmiljöer som invigdes förra sommaren nära Pettsongården. Kaféet på Julita och Julita Wärdshus håller öppet för fika, lunch och kulinariska upplevelser. Julita Wärdshus driver även logiverksamheten i Julita gårds herrgårdsflyglar och vandrarhem.

Trädgårdsodling har en lång tradition på Julita gård. Här kan besökarna utforska herrgårdsparken, de kulturhistoriska trädgårdarna och Nordiska museets levande samlingar av pioner, fruktträd, lökar, knölar, perenner och köksväxter.

– I sommar kan publiken lära sig mer om täckodling i köksträdgården på Julita gård och trädgårdar. För att främja biologisk mångfald fortsätter vi omvandla delar av våra gräsmattor till äng och blomstrande gräsmatta, 
säger Susanne Yderbo, enhetschef Park & trädgård, Stiftelsen Nordiska museet.

Även för parkerna på Tyresö slott och Svindersvik sommarnöje finns en aktiv och långsiktig planering för att främja biologisk mångfald med omvandling till blomstrande gräsmatta och plantering av perenner.

På Tyresö slott och Svindersvik sommarnöje kan besökare gå på guidad visning på lördagar och söndagar från 25 maj till 8 september och få veta mer om människorna som bodde och arbetade här.


Julita gård & trädgårdar

Julita gård och trädgårdar i västra Sörmland är Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. Här kan besökare ta del av evenemang, visningar och upplevelser i takt med säsongens växlingar och i butiken finns inspiration till ett hållbart lantliv. På Julita gård finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Den siste privata ägaren Arthur Bäckström testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Idag vårdar och bevarar museet miljöerna som de sett ut sedan tiden kring år 1900. På sociala medier kan trädgårdsintresserade följa arbetet med hur den nya kulturväxtrabatten växer fram.

Säsongen på Julita pågår 25 maj till 29 september. Mer information finns på nya webbplatsen: julitagård.se

Nordiska museet bjuder in till pressvisning inför sommarsäsongen på Julita gård torsdagen den 23 maj kl 10–12.


Tyresö slott & park

Tyresö slott och park vid Kalvfjärden är Nordiska museets kulturhistoriska miljö som speglar livet kring ett slott vid sekelskiftet 1900. År 1930 testamenterade den siste ägarfamiljen Lagergren slottet med dess samlingar och markområden till Nordiska museet. Under sommarsäsong kan besökare gå på guidad visning i slottet om människorna som bodde och arbetade här, från 1630-tal till 1930. Den engelska parken bjuder in till picknick bland ekar och äppelträd och de slingrande promenadstigarna lockar till promenader året om. På Notholmen finns kafé och fina badklippor.

Tyresö slott erbjuder visningar lördagar och söndagar 25 maj-8 september kl 11, 11.30 (engelska), 13,14, 15 och 16.

Biljetterna förbokas på webben då det är ett begränsat antal.


Svindersvik sommarnöje från 1740-talet

I en trädgård med knotiga äppelträd vid Gäddviken i Nacka gömmer sig en 1700-talsidyll. Svindersvik är ett sommarnöje från 1740-talet i helt bevarad rokoko med huvudbyggnad, köksflygel och paviljong med festsal. Här kan besökare gå på guidad visning under sommartid. Trädgården är öppen året runt och nere i brygghuset finns ett litet kafé.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillor och nutida sommarhus, men inte stort nog att kallas slott eller herrgård. Huvudbyggnaden är ritad av Carl Hårleman omkring 1740 åt Claes och Johanna Grill. I rummen finns sidenklädda möbler, kinesiska rispapperstapeter, kakelugnar och takmålningar. Nordiska museet äger och bevarar den kulturhistoriska miljön och 1700-talsprägeln sedan 1949. Svindersvik sommarnöje utnämndes till byggnadsminne 2024.

Svindersvik sommarnöje erbjuder visningar lördagar och söndagar 25 maj-8 september kl 12, 13, 14 och 15.

Biljetterna förbokas på webben då det är ett begränsat antal.


Härkeberga kaplansgård

Härkeberga kaplansgård är Nordiska museets kulturhistoriska miljö där besökare kan få en bild av livet för en lantpräst i 1840-talets Uppland. Gården var också församlingens och kyrkbyns mötesplats och består av sjutton träbyggnader runt en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har fungerat som ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga. I salen i boningshuset hade kaplanen sitt kontor där han tog emot sina församlingsbor. Nordiska museet bevarar miljön sedan 1929.

Här kan besökaren gå på visning eller besöka boningshuset på egen hand på helger under sommarmånaderna med fri entré. Härkeberga Gille ordnar bland annat midsommarfirande, spelmansstämma, familjedag och julmarknad.

För mer information om Nordiska museets slott och gårdar se nordiskamuseet.se. 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll