Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen är en av "Årets skaffare". Foto: Brotorpsskolan.

Nytt pris till skolklasser som skildrat pandemilivet för framtiden

Idag delar Nordiska museet och UR ut den nya utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden. Årets vinnare är klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen och klass 5 A på Rörsjöskolan i Malmö.

Valborgsmässoeld med Nordiska museet i bakgrunden. Foto: K W Gullers, ©Nordiska museet

Fem frågor om Valborgsmässofirande

Eldar, studenter och vårkänslor. Nordiska museets etnolog och intendent Jonas Engman ger några svar om Valborgsmässofirande.

Scenografin i Tidsvalvet ger inramning åt närmare 200 kulturhistoriska föremål ur Nordiska museets samlingar. Foto: Carl Thorborg/Nordiska museet.

Nordiska museet till final i Årets utställning 2020

Nordiska museets stora barnsatsning ”Tidsvalvet " är en av tre finalister i tävlingen ”Årets utställning 2020”. Vinnande bidrag offentliggörs under Sveriges Museers digitala vårmöte den 27 april.

I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter”. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet.

Nordiska museet öppnar igen den 22 mars

Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik den 22 mars. I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter” och för påsklovslediga barn är ”Tidsvalvet” öppet mot förköp till tidsbestämda tidspass med begränsat antal platser.

Nordiska museet på Djurgården

Stiftelsen Nordiska museet äskar 75 miljoner kronor till följd av pandemin

Stiftelsen Nordiska museet äskar i sitt budgetunderlag regeringen om 75 miljoner kronor i extra bidrag som direkt följd av pandemin.
Sedan pandemin slog till i mars 2020 har stiftelsen drabbats mycket hårt till följd av de nödvändiga restriktioner som vidtagits i syfte att begränsa smittspridningen. Museet på Djurgården tvingades stänga i två omgångar och beräknar tidigast att kunna öppna mot

I samband med pandemin ställde Nordiska museet om och började producera livesända visningar och digitala evenemang.

Rekordstort engagemang i Nordiska museets digitala kanaler 2020

Trots ett utmanande år, där Nordiska museet under två längre perioder var stängt, hade museets olika digitala plattformar sammanlagt 32 miljoner besök under 2020 vilket utgör 15 procent av den totala siffran för digitala besök på landets museer. Museets sociala medier och digitala insamlingar har under året engagerat och lockat rekordmånga besökare på samtliga plattformar.

Väderkvarnen vid Julita gård uppfördes 1855 och är av holländsk typ med vridbar hätta. Foto: Nordiska museet.

Julita gårds väderkvarn från 1855 renoveras

​Stiftelsen Nordiska museet får ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen Södermanland till att restaurera Julita gårds väderkvarn. Kvarnen står fritt och kan besökas utanför parkområdet. Idag bildar väderkvarnen och den bredvidliggande kvarnstugan en sammanhållen miljö som pedagogiskt berättar om en del av Julita gårds historia.

Covid-19 påverkar verksamheten på Nordiska museet

Covid-19 påverkar verksamheten på Nordiska museet

​Minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen tvingar Stiftelsen Nordiska museet att anpassa verksamheten till nya förutsättningar. Igår varslade Nordiska museet om ytterligare sju tjänster. Den största anledningen är den negativa effekt som covid-19 har på stiftelsens ekonomi i form av ett stort intäktsbortfall.

Klass 5a i Malmsjö skola i Botkyrka utanför Stockholm dokumenterar sin vardag. Foto: Hellen Hjelm/UR.

Insamlingssajt med svenska folkets berättelser prisas

​Sajten minnen.se samlar människors berättelser om sitt vardagsliv för framtiden och är en av 10 nättjänster i Sverige som i år tilldelas IDG:s hederspris. På insamlingssajten kan alla bidra med sin historia och hjälper på så sätt museer och kulturarvsinstitutioner att bygga upp värdefull kunskap om samtiden för framtiden.

Visa mer