Gå direkt till innehåll
Covid-19 påverkar verksamheten på Nordiska museet

Pressmeddelande -

Covid-19 påverkar verksamheten på Nordiska museet

Minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen tvingar Stiftelsen Nordiska museet att anpassa verksamheten till nya förutsättningar. Igår varslade Nordiska museet om ytterligare sju tjänster. Den största anledningen är den negativa effekt som covid-19 har på stiftelsens ekonomi i form av ett stort intäktsbortfall.

Stiftelsen har under året tvingats stänga verksamheten på Djurgården två gånger och dras därför med ett mycket stort intäktsbortfall. Effekterna av covid-19 spås drabba stiftelsen även under 2021 och kanske flera år framåt. Samtidigt får stiftelsen inte uppräkning av det statliga bidraget från regeringen under de kommande tre åren 2021-2023. Under 2020 fick stiftelsen säga upp merparten av alla säsongsanställda på samtliga anläggningar (Tyresö slott, Svindersvik, Julita gård och Nordiska museet på Djurgården). 

För att anpassa verksamheten till en framtid med förändrade ekonomiska förutsättningar kommer Stiftelsen Nordiska museet fortsatt ha mycket begränsade möjligheter att anställa säsongspersonal och behöver även minska antalet fasta tjänster. Utöver de tjänster som varslades i november fick stiftelsen igår varsla om sju tjänster på Djurgården.

– Det är en mycket sorglig uppgift att säga upp kunnig och lojal personal med lång erfarenhet. Tyvärr kräver situationen vi befinner oss i en omställning för stiftelsen. Med gemensamma krafter får vi nu hålla fast vid våra planer och mål för framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Ämnen

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll