Gå direkt till innehåll
I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter”. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet.
I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter”. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nordiska museet öppnar igen den 22 mars

Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik den 22 mars. I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter” och för påsklovslediga barn är ”Tidsvalvet” öppet mot förköp till tidsbestämda tidspass med begränsat antal platser.

Vi ser fram emot att återöppna och välkomnar våra besökare till en stor upplevelse under trygga former efter en lång period då museet har varit stängt. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Den 22 mars påbörjas en stegvis öppning för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas ”Arktis – medan isen smälter” som skildrar livet med isen som granne och ger ett historiskt perspektiv på människans hanterande av kriser, utmaningar och möjligheter. Här finns också ett familjespår där barn och vuxna tillsammans får samla kunskap om livet i Arktis. Samtliga utställningar är öppna för besök med audioguide samt även museibutik och restaurang.

I Tidsvalvet, Nordiska museets storsatsning på barnens historia, kan barn mellan 8 och 12 år utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. En interaktiv upplevelse, baserad på verkliga händelser under de senaste 150 åren.

Besökarna välkomnas även till museets nya entré med konstverket Two Directions och skulpturen av museets egen gårdshund Sickis på den tidigare stängda bakgården. Den nya entréns utbyggnad är ritad av arkitekt Lone-Pia Bach och konstnärligt gestaltad av den finsksamiska konstnären Outi Pieski, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar. Längre in i entrén visas även det nyförvärvade videoverket Birds in the Earth av den finsksamiska konstnären Marja Helander.

Nordiska museet har förberett för en museiupplevelse med försiktighetsåtgärder för att undvika risk för smittspridning och trängsel i lokaler och köer, både inomhus och utomhus. Till exempel undviker museet att ge guidade visningar och håller Lekstugan stängd eftersom den bygger på nära lek på små ytor.

Läs mer om Nordiska museets försiktighetsåtgärder här. 

Ämnen

Regioner

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59