Gå direkt till innehåll
I samband med pandemin ställde Nordiska museet om och började producera livesända visningar och digitala evenemang.
I samband med pandemin ställde Nordiska museet om och började producera livesända visningar och digitala evenemang.

Nyhet -

Rekordstort engagemang i Nordiska museets digitala kanaler 2020

Trots ett utmanande år, där Nordiska museet under två längre perioder var stängt, hade museets olika digitala plattformar sammanlagt 32 miljoner besök under 2020 vilket utgör 15 procent av den totala siffran för digitala besök på landets museer. Museets sociala medier och digitala insamlingar har under året engagerat och lockat rekordmånga besökare på samtliga plattformar.

–Vår devis är att vi ställer om istället för att ställa in. Det har varit en spännande resa som har skyndat på vår digitala utveckling samtidigt som vi har nått fler besökare i hela landet och även internationellt. Publiken har även fått följa med bakom kulisserna i museet vilket har varit väldigt uppskattat. Vi är mycket glada över att intresset för vår digitala verksamhet är så stort och ser nu nya möjligheter för framtiden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Nordiska museets webbplats har under coronapandemin fokus på en museiupplevelse hemifrån och många visningar, evenemang, boksläpp, panelsamtal och museets omfattande julprogram har under 2020 skett digitalt i sociala medier och på museets webb. Personal från olika delar av verksamheten har synts framför kameran där museivärdar, pedagoger, intendenter, arkivarier, producenter och konservatorer har gjort visningar, berättat om sitt arbete och svarat på frågor. Även sommarens invigning av museets nya konstportal Two Directions och barnsatsning Tidsvalvet skedde direktsänt och digitalt. Totalt har 280 000 besökare deltagit i museets digitala visningar och evenemang. Se alla digitala visningar här.

Under 2020 hade Stiftelsen Nordiska museet 559 485 besök på sina anläggningar och placerar sig därmed som tvåa bland de mest besökta museerna i Sverige efter Skansen. Besöken i utomhusmiljöerna ökade med 20 procent medan besöken i museibyggnaden på Djurgården minskade med 64 procent jämfört med 2019.

Digitala besök under 2020
Under året hade nordiskamuseet.se drygt 1,1 miljon besök varav 138 000 besök gjordes under december månad. Julprogrammet på webben hade i december närmare 50 000 sidvisningar.

Antalet följare och den höga engagemangsnivån i sociala medier fortsätter att placera Nordiska museet mycket högt i jämförelse med andra museer. På Instagram har museet ca 54 000 följare, en ökning med 50 procent sedan föregående år. Engagemangsnivån per inlägg på Instagram ökade med 163 procent under 2020.

Intresset för museets digitala samlingar har varit mycket stort under året. På plattformen digitaltmuseum.se har ökningen av antalet besök till Nordiska museets samlingar ökat med 35 procent jämfört med 2019. Visningarna av museets bilder på Wikipedia har varit rekordstort med 29,4 miljoner visningar.

Pågående digitala insamlingar
Under våren startade museet en digital insamling där alla kan dela med sig av sin upplevelse och erfarenhet av coronavirusets framfart. Hittills har 4000 personer bidragit med sina coronaberättelser och resultatet har redan blivit underlag för större forskningsprojekt. Läs mer om coronainsamlingen här.

Under året lanserade Nordiska museet i samarbete med UR den rikstäckande digitala insamlingen Mitt liv där elever i grundskolan kan lämna berättelser om sin vardag för framtida forskning. Över 1000 elever hann lämna in sina bidrag under 2020. Läs mer om insamlingen Mitt liv här.

I ett samarbete med UR Samtiden har museet även producerat en serie korta program om Tidsvalvet och barns historia i museets arkiv som finns att se på UR Play.

Läs mer om museernas besöksstatistik
Pressmeddelande från Sveriges museer:
Digital besöksboom hos Sveriges museer under 2020 – fysiska besöken mer än halverade – Sveriges Museer

Rapporten Museibesöken 2020 från Sveriges museer:
Rapporten-Museibesöken-2020.pdf (sverigesmuseer.se)

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll