Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Julstämning med Nordiska museet

Julstämning med Nordiska museet

Nordiska museet är tillfälligt stängt men håller öppet digitalt, i museibutiken och utomhus på bakgården. Djurgårdsbesökare kan njuta av ett julbelyst museum i vinterkostym, julhandla i butiken och under helgerna värma sig med lokalproducerad äppelmust på bakgården. Framförallt flyttar spännande julvisningar och pysselworkshops hem till besökaren digitalt.

Nordiska museet håller fortsatt stängt

Nordiska museet håller fortsatt stängt

​Med anledning av regeringens skärpta restriktioner håller Nordiska museet fortsatt stängt under kommande veckor för att bidra till att minska smittan av coronaviruset i samhället. Museet följer utvecklingen och rådande restriktioner.

Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.

Covid-19 påverkar verksamheten på Julita gård

Under de kommande åren, med minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen, kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa om verksamheten och förbereda sig för en publik verksamhet utifrån nya förutsättningar. Den största anledningen är de begränsningar som covid-19 sätter för publik verksamhet och den negativa effekt som covid-19 har på stiftelsens ekonomi i form av ett stort intäktsbort

Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.

Covid-19 påverkar verksamheten på Julita gård

Under de kommande åren, med minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen, kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa om verksamheten på Julita gård.

Med anledningen av situationen kring Covid-19 stänger museet all publik verksamhet från och med lördag 31 oktober. Museet håller stängt tills åtminstone 19 november. Foto: Emma Fredriksson/Nordiska museet.

Nordiska museet stänger tillfälligt

​Med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd för personer som vistas i Stockholms län håller Nordiska museet stängt från och med lördagen den 31 oktober och tre veckor framåt för att bidra till att minska smittan av coronaviruset i samhället. Museet planerar att öppna igen den 20 november.

Hazeliusmedaljen delas ut till personer som ”inlagt förtjänster om utforskningen av sin hembygd” eller gjort insatser inom kulturminnesforskningen.

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2020

Varje år, i samband med Nordiska museets högtidsdag, delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen, medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn från 8 år. Foto: Carl Thorborg/Nordiska museet.

Halloweenlov på Nordiska museet

Höstlov är Halloweenlov på Nordiska museet. Hela veckan bjuds barnfamiljer och halloweenfirare in till interaktiva upplevelser för alla åldrar.

För att uppmärksamma Jenny Linds 200-årsdag visas elva föremål i en popup-utställning. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Nordiska museet hyllar superstjärnan Jenny Lind

1800-talets publik vittnade om en gudomlig röst, intensivt skådespeleri och en alldeles speciell utstrålning. Jenny Lind var en av världens mest firade sångerskor och ett kulturellt och medialt fenomen. Lagom till 200-årsdagen av hennes födelse den 6 oktober ställer Nordiska museet ut aldrig tidigare visade föremål ur samlingarna som tillhört, föreställer eller har använts av världsstjärnan.

Forskningsarkivarie Marie Steinrud tittar i Birgit Gejvalls bostadsundersökning. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Ny digital forskaringång till Nordiska museets arkiv

​Nordiska museets lanserar en ny webbplats där forskare och allmänhet kan ta del av digitaliserade dokument ur Nordiska museets arkiv. Totalt består informationsmängden som nu är tillgänglig av 236 000 digitaliserade dokumentsidor, varav 228 000 sidor är sökbara i fulltext.

Den handmålade kinesiska tapeten i förmaket på Svindersvik är troligen tillkommen på 1760-talet. De kinesiska tapeterna beundrades för sina rika färger, exotiska motiv och höga kvalitet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Svindersviks och Härkebergas unika kulturmiljöer gör serie komplett

​Nordiska museet ger ut nya kataloger om Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. I och med dessa erbjuds för första gången en serie med samlade beskrivningar av stiftelsen Nordiska museets samtliga kulturmiljöer – museibyggnaden på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år. Foto: Carl Thorborg.

Pressvisning av Nordiska museets storsatsning för barn

​Välkommen på pressvisning på Nordiska museet onsdagen den 9 september. Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter, den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv.

Tidsvalvet är en ny interaktiv upplevelse för barn mellan 8 och 12 år och skolklasser i årskurs 3–6. Foto: Carl Thorborg.

​Nordiska museet redo för skolstart med digital insamling och storsatsning på barnens historia

Inför höstterminen erbjuder Nordiska museet två stora nyheter, den interaktiva upplevelsen Tidsvalvet och den skolanpassade digitala insamlingen Mitt liv. I Tidsvalvet kan barn utforska hur deras vardag kunde ha sett ut om de levt i en annan tid. I insamlingen Mitt liv får barn lämna in berättelser om sina liv idag. Hittills har över 2000 elever från hela Sverige bidragit till framtida forskning.

Visa mer