Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Pressinbjudan till modevisning med Beckmans på Nordiska museet

​Den 18 februari bjuder Nordiska museet och Beckmans designhögskolas modestudenter till en modevisning i museets stora hall. I kollektionerna tolkar sistaårselever på Beckmans modeprogram sex svenska modemärken som jobbar framåtblickande med hållbarhet. Projektet ”Window Shopping – Fashion Collaboration” visades på modeveckan i Köpenhamn i januari, nu blir det första gången i Stockholm.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Arkitekturhistorisk klassiker om Nordiska museet i nyutgåva

Nordiska museets huvudbyggnad på Djurgården i Stockholm är ett arkitektoniskt landmärke. Den invigdes 1907 och hade då tagit mer än ett kvarts sekel att färdigställa. Boken Minnets tempel från Nordiska museets förlag är en reviderad nyutgåva, rikt illustrerad med bilder och ritningar ur museiarkivet, av Johan Mårtelius klassiska studie om byggnaden.

I Tidsvalvet möter du Artur Hazelius, Nordiska museets grundare, och Fabella – en nutida "skaffare" som reser i tiden och samlar in barns bortglömda historier. "Skaffare” kallades de som tidigare deltog i insamlandet av föremål till museet. Foto: MYT

Nordiska museet storsatsar på barnens egen historia

Öppnandet av Tidsvalvet, museets nya storsatsning på barnens historia, flyttas fram till före sommaren. Tidsvalvet skulle ursprungligen ha öppnat 8 maj på museet på Djurgården. Tidsvalvet är en fantasifull och utforskande upplevelse om barns historia i Sverige under de senaste 150 åren.

Inbjudan till pressvisning av Crystallofolia

Välkommen på pressvisning på Nordiska museet, onsdagen den 5 februari kl. 15.00–16.00. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har designer Martin Bergström skapat en skulptural kollektion av återvunna textilier. I utställningen Crystallofolia visas nio kreationer ur kollektionen med samma namn, tillsammans med fotografier av Carl Bengtsson.

Martin Bergströms kollektion Crystallofolia ställs ut på Nordiska museet

Torsdagen 6 februari 2020 öppnar Nordiska museet utställningen Crystallofolia, som visar nio kreationer från Martin Bergströms kollektion med samma namn. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har Bergström omarbetat återvunna tyger och plagg.

Nordiska museets stora hall har gett plats åt livet och förändringarna i Arktis. I utställningen "Arktis – medan isen smälter" möter du isens historia och framtid – men framförallt de människor som bor i dagens Arktis. Foto: Hendrik Zeitler

Publikrekord för utställningen "Arktis – medan isen smälter" på Nordiska museet

Intresset för årets storsatsning Arktis – medan isen smälter har varit rekordstort och fram till årsskiftet 2019/20 beräknas ca 100 000 besökare ha sett utställningen. I utställningens interaktiva framtidsstation har museet redan fått in över 10 000 klimatlöften från besökare. Arktis – medan isen smälter berättar om människors liv i det arktiska området och fortsätter att visas under 2020.

Bea Szenfeld skapar julstämning på Nordiska museet

​Svenska designern och kreatören Bea Szenfeld har charmat världen med sina fantasifulla alster och coutureplagg i papper. I år har hon skapat Nordiska museets julgransdekorationer, med inspiration från livet i Arktis.

Julstämning på Julita gård. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Julstämning på Julita gård 7-8 december

I år bjuder Julita gård in till julstämning med häst och vagn i parken, julsånger med Julita kyrkokör och historiska julvisningar i Stora huset. Dessutom kan besökare se herrgårdsköket från inspelningen av ”Jul med Ernst”, för glögg och berättelser om gårdens jultraditioner.

Julgranen i Nordiska museets stora hall. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Upplev julens höjdpunkter på Nordiska museet

I år firas juletid under en arktisk himmel på Nordiska museet. Den 1 december invigs julen på museet när den pampiga julgranen i Stora hallen tänds, och ett stämningsfullt program för både stora och små tar vid. Julen på Nordiska museet varar ända till den 12 januari och julgransplundringen. Under den populära familjedagen dansas julen ut för denna gång.

Visa mer