Gå direkt till innehåll
Museets senaste utställning ”Arktis – medan isen smälter” har lockat en rekordstor publik i alla åldrar. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet.
Museets senaste utställning ”Arktis – medan isen smälter” har lockat en rekordstor publik i alla åldrar. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Stiftelsen Nordiska museet på fjärde plats bland Sveriges mest besökta museer

Nordiska museet redovisar publikrekord för 2019 – inte sedan 2005, då museet hade fri entré, har museet haft så höga siffror. På Sveriges museers lista över de mest besökta museerna i Sverige 2019 hamnar Stiftelsen Nordiska museet på en fjärde plats.

Totalt besökte 741 287 personer stiftelsens anläggningar 2019, varav 377 330 var museibesök. Det motsvarar en ökning med 7,5 procent på anläggningsbesök och en ökning med 7 procent på museibesök i förhållande till 2018.

– Vi är stolta och glada över att ha ökat våra besökssiffror. Vi arbetar strategiskt med att förbättra upplevelsen och att öppna fler publika ytor, vilket ger resultat. Museets senaste utställning ”Arktis – medan isen smälter” har lockat en rekordstor publik i alla åldrar. Nu ser vi fram emot ett spännande 2020, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Aktuellt på Nordiska museet 2020

  • Torsdagen 6 februari öppnar Nordiska museet utställningen Crystallofolia, som visar nio kreationer från Martin Bergströms kollektion med samma namn. Inspirerad av frusna ögonblick, väsen från den nordiska folktron och naturfenomenet frostblommor har Bergström omarbetat återvunna tyger och plagg.
  • Den 8 maj öppnar Tidsvalvet, museets största barn- och ungdomssatsning någonsin. Tidsvalvet är en fantasifull och utforskande kunskapsyta som på ett lustfyllt sätt ger barn och unga insikter om barns historia i Sverige under de senaste 150 år. Utställningen utgörs av en dramatiserad och interaktiv scenografi som bjuder in besökarna att utforska olika tematiska delar som berättar om hur barn klädde sig, åt, bodde, lekte, arbetade eller gick i skolan. Satsningen är en fortsättning av den populära Lekstugan och riktar sig därför till lite större barn mellan 8-12 år.
  • Senare i maj öppnar museet en ny publik entré mot den tidigare stängda bakgården och Galärparken. Entrén öppnar mot museets nyrenoverade gröna bakgård där formklippta lindar, spaljerade fruktträd och valnötsträd bildar väggar till ett urbant vardagsrum utomhus. Den nya entrén utgör en viktig del i ett långsiktigt arbete med att förbättra tillgängligheten till museet, och att öppna upp fler stängda ytor för publika och lärande aktiviteter.

Se hela listan från Sveriges Museers hemsida https://www.sverigesmuseer.se/nyheter/2020/01/stadig-okning-av-museibesok-i-hela-landet/

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll