Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nordiska museet bevarar stockholmarnas löften till planeten

På Nordiska museet pågår just nu en insamling av löften kring hållbar konsumtion och energi i samarbete med hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act. Löftena samlas in under namnet Mitt löfte 2030 i en tidskapsel som museet kommer att öppna år 2030. Insamlingen pågår t o m den 27 augusti både på webben och på tre insamlingsställen.

Under hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act, som pågår i Stockholm 21–27 augusti, kan vem som helst svara på frågan ”Vad lovar du att göra för att spara på jordens naturresurser?”. Fokus för insamlingen är hållbar konsumtion och hållbar energi och den fossilfria staden. Nordiska museet bidrar till festivalen genom att samla in och bevara svaren på den frågan under rubriken Mitt löfte 2030. Insamlingen pågår till och med 27 augusti på webbplatsen minnen.se och tre fysiska insamlingsställen – Ståthållarängen, Nordiska museet och Kulturhuset Stadsteatern. Därefter hamnar samtliga löften i en tidskapsel i Nordiska museets arkiv.

Som en del i vårt uppdrag kommer Nordiska museet ta hand om de inlämnade löftena, bevara dem i våra samlingar och i framtiden göra dem tillgängliga för till exempel forskning och utställningar. Det ska bli spännande att se vilka löften som lämnats in när vi öppnar tidskapseln 2030, säger Jonas Engman, etnolog och arkivchef vid Nordiska museet.

The Stockholm Act gläds åt att festivaldeltagarnas löften bevaras och lever vidare:

För att FNs globala mål ska bli så framgångsrikt som möjligt är det en viktig del av festivalen att alla som vill kan bidra till arbetet med hållbar utveckling. Nordiska museet gör det möjligt att samla och följa upp löften genom sitt historiska arkiv, säger Anna Emmelin, en av festivalens arrangörer.

Utöver insamlingen av löften som arkiveras för framtiden kommer även diskussionen att leva i sociala medier under hashtaggen #MyPromise2030.

FAKTA
Nordiska museet, Sveriges största kulturhistoriska museum, är en central samarbetspartner i The Stockholm Act, festivalen som för samman konst, vetenskap, näringsliv, politik och civilsamhälle. Syftet är väcka uppmärksamhet för arbetet med hållbar utveckling och Agenda 2030. Festivalen pågår på den 21-27 augusti i hela Stockholmsområdet. I Nordiska museets Stora hall pågår konstinstallationer, klädvård och återbruk och museets insamling Mitt löfte 2030 på minnen.se. Minnen är en webbplats där museer och andra kulturarvsorganisationer samlar personliga berättelser. Både i aktuella och arkiverade insamlingsteman sparas berättelserna för framtiden i en gemensam minnesbank.

Till insamlingen Mitt löfte 2030 på minnen.se: https://minnen.se/tema/mitt-lofte-2030

Till hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act: http://stockholmact.se/about/

Nordiska museets festivalaktiviteter: https://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/stockholm-act

För mer information
Jonas Engman, Arkivchef Nordiska museet
jonas.engman@nordiskamuseet.se, 08-519 547 26

Kajsa Hartig, Avdelningen Digital interaktion, Nordiska museet
Kajsa.hartig@nordiskamuseet.se, 08-519 547 50

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18