Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Nordiska museets remissyttrande till promemoria Ku2016/03165/KL

    Stiftelsen Nordiska museet är generellt positivt inställd till ett bredare regeringsuppdrag till museer inom ramen för en pluralistisk museipolitik. Vår grundinställning är att kvaliteten på det offentliga samtalet stärks av att många aktörer och expertinstitutioner utvecklar olika infallsvinklar på Sveriges förflutna och samtid. 
    Nordiska museets synpunkter, som återfinns i vårt remissvar i

  • Cosplay-helg på Nordiska museet 25-26 mars

    Nordiska museet fylls av den mångfacetterade cosplay-kulturen under en helg. I samband med Cosplay-SM 2017 som hålls på museet lördag den 25 mars kan besökare upptäcka cosplay genom föreläsningar, film och finalen i Nordiska museets tävling Cosplay <3 folktroväsen, där deltagarna skapar dräkter på temat nordiska folktroväsen.

  • August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.

    Nordiska museets Strindbergmålning ställs ut i Paris

    Nordiska museet har lånat ut en av sina Strindbergmålningar med naturmotiv till ett av världens främsta museum för impressionistisk konst, Musée d’Orsay i Paris. Målningen ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky som öppnar idag den 14 mars.

  • Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

    Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

    Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.

  • Foto iStock

    Arktis i fokus på Nordiska museets samtalsscen

    Den 8 mars startar en serie med fokus på Arktis natur och kultur på Nordiska museets samtalsscen Nordisk scen. Första tillfället för Arktiska spår handlar om polarexpeditioner och medverkar gör Nina Kirchner, glaciolog, och Bea Uusma, läkare och författare.

    Ett forskningssamarbete mellan Nordiska museet och Stockholms universitet pågår sedan 2016 genom den så kallade Hallwylska professuren.

  • Nordiska museet fortsätter attrahera fler besökare

    2016 var ett framgångsrikt år för Stiftelsen Nordiska museet som inte omfattas av fri entré-reformen. Totalt besökte runt 600 000 personer stiftelsen och bland annat öppnades en av de största temautställningarna på flera år; Nordiskt ljus.

  • Form: Katy Kimbell

    Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag

    Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Men också eleganta handskar, hatt, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag ger besökaren en bred bild av femtiotalsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

  • Från utställningen Hem och bostad. Foto: Karolina Kristensson

    Hem och bostad

    Från ett träskrin daterat 1562 till en stol av gummi från år 2000 - utställningen Hem och bostad spänner över närmare ett halvt millennium av möbler och inredning i Sverige. Varifrån kom influenserna? Hur har hantverket utvecklats? En möbelparad med tidstypiska föremål, samt flera återskapade hemmiljöer ger svar. Hem och bostad är en resa i form och färg genom tid och rum.

  • Traditioner och årets dagar

    Traditioner och årets dagar

    Vill du veta mer om traditioner och årets alla kända och okända dagar? Kontakta Nordiska museets experter, ladda ner appen Årets dagar eller ta del av litteraturtips.

  • Svindersvik

    Svindersvik

    Svindersvik är en 1700-talsoas mitt i det moderna Nacka.

  • Tyresö slott – slott i skärgårdsmiljö

    Tyresö slott – slott i skärgårdsmiljö

    Tyresö slott ligger vackert beläget längst in vid Kalvfjärden söder om Stockholm. Slottet visar idag den siste private ägaren markis Claes Lagergrens fantastiska hem från sekelskiftet 1900.

  • Folkhemmets rum: Badrummet

    Folkhemmets rum: Badrummet

    16 augusti – 7 december 2014 visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried och Karl Erik Granath. Utställningen är den tredje delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Visa mer