Gå direkt till innehåll
Form: Katy Kimbell
Form: Katy Kimbell

Nyhet -

Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag

Nylonstrumpor, korsetter, markerade midjor och vippiga kjolar. Men också eleganta handskar, hatt, stora pärlörhängen, jeans och rutig skjorta. Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag ger besökaren en bred bild av femtiotalsmodet och är en tänkvärd inblick i de för tiden rådande samhällsidealen.

På 1950-talet blåste förändringens vindar. Andra världskriget var över och Amerikanska influenser svepte in över Norden. Ekonomin blev bättre, fler kom i arbete och på modefronten blev utbudet av konfektionssydda kläder allt större. Många kvinnor var dessutom kunniga hemsömmerskor och det fanns en omfattande mönsterflora att välja ur i vissa damtidningar och butiker.

I utställningen Mitt 50-tal får besökaren ta del av alla klädvarianter; plagg som bars till vardag och fest, av den välbeställda storstadsfashionistan och av kvinnan på landsbygden. Evas aftonklänning i brokad, Ingers första jeans, skorna Karin dansade i på firmafesten, Ruths söndagsklänning och en flygvärdinneuniform från SAS. Kläder som berättar en historia om kvinnan som bar dem och tiden hon levde i.

En del av utställningen lyfter också frågan hur vi ser på 50-talets modeideal idag. Elsa Billgren (programledare, bloggare, vintageexpert), Marina Kereklidou (designer och stylist) och Kristina Sandberg (författare till trilogin om hemmafrun Maj) ger i korta intervjuer sin syn på 50-talets mode, livsstil och relevans i en samtida kontext.

Med utgångspunkt i tre teman blandas personliga röster om plaggen och 50-talets ideal med tänkvärda texter om hur kulturella och sociala förändringar påverkat det nordiska modet och synen på kvinnan. Utställningen väcker tankar och inbjuder till samtal kring 50-talets roll idag och hur dess mode, mönster och ideal är synliga i våra besökares vardag.

Ung och Fri
Under 50-talet växte ett nytt ungdomsmode fram där långbyxor och lågskor bröt mot föräldragenerationens stilideal. Filmstjärnor som Brigitte Bardot och Audrey Hepburn var stilbildande. Den stickade ”Islandströjan” blev en ny favorit som utmanade normen om feminina klänningar med smal midja. I utställningen kan besökaren bland annat läsa om Barbros minnen från när hon som fjortonåring 1957 fick en Islandströja i födelsedagspresent av sin mamma. Under temat Ung och fri ges också utrymme för det semestermode som växte fram i samband med att resor till sydligare breddgrader blev allt vanligare. Strandklänningar i syntetmaterial som vägde lätt och inte blev skrynkliga samt baddräkter i senaste mode packades med.

Dröm och verklighet
Den perfekta silhuetten kunde uppnås med korsettering och här ses bland annat franska modeideal som Diors New look, pennkjol och A-form i fabrikssydd konfektion, i hemsydda klänningar - och i exklusiva måttbeställda plagg från ateljéer som Märthaskolan och NK:s Franska avdelning. Importerad nylon blev högsta mode, något som bidrog till nedskärningar i den omfattande inhemska textilindustrin. Nordiska Kompaniets, NK:s, roll var framträdande med tematiska modevisningar och aktualitet, även inom tonårsmodet. Omvärldens modenyheter inspirerade via den lokala biografens filmutbud och reklam. Sömnadsmönster och damtidningar distribuerades över de nordiska gränserna, till stad och landsbygd.

Hem och arbete
Under 50-talet arbetade många kvinnor i hemmet – tillfälligt eller mer varaktigt, av plikt eller fri vilja. Men efter kriget låg också vägen öppen för fler kvinnor i arbetslivet. Kvinnor i uniform var inget nytt, men under 50-talet tog kvinnorna plats inom nya uniformsyrken som flygvärdinna och präst. I utställningen ryms såväl den första prästdräkten för kvinnor, Nanna Svartz läkarrock och SAS flygvärdinneuniform. I denna del av utställningen syns också mer vardagliga plagg som berättar om kvinnor i hemarbete och yrkesliv. Bland annat om textil- och vävlärarinnan Gunhild som sydde sina och dottern Ingrids klänningar själv, gärna i tyg från Viola Gråsten.

Utställningen Mitt 50-tal – kvinna, mode, vardag visas från den 10 november 2017.


Utställningsproducent

Matti Shevchenko Sandin
matti.sandin@nordiskamuseet.se
08 519 545 43

Sakkunnig intendent
Helena Lindroth
helena.lindroth@nordiskamuseet.se
08 519 546 40

Marianne Larsson
marianne.larsson@nordiskamuseet.se
08 519 547 25

Form: Camilla Ed
Ljus: Camilla Ed, Hans Lindestrand, Nordiska museet
Teknik/Media: Thomas Håård, Nordiska museet

Presskontakt
Lotta Wallgren
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se
08 519 545 17

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll