Gå direkt till innehåll

Ämnen: Offentlig sektor

Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Visionär framtidsdag på Nordiska museet

Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

Den 20 oktober bjuder museet in till jubileumsfest. Foto: Marcus Gustafsson.

Fest och jubileumsprogram när Nordiska museet firar 150 år

I oktober fyller Nordiska museet 150 år och firar med fest, en späckad programhöst och en ny konstutställning med Daniel Youssef och Strindberg. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och välkomnar publiken i ny visuell identitet.

Ett av de konstverk med samiskt motiv av Johan Tirén som ingår i Lärarstiftelsens donation till Nordiska museet.

Skolplanschförlagor från Lärarstiftelsen doneras till Nordiska museet

Lärarstiftelsen donerar 18 målningar till Nordiska museet. Konstverken är beställda av Sveriges allmänna folkskollärarförening under 1900-talets första hälft. Donationen består bland annat av tolv skolplanschförlagor målade av Olle Hjortzberg som illustrerar den svenska historien från vikingatid fram till 1600-talet.

Från vänster: Ulla-Karin Warberg, Britt-Marie Borgström, Sören Klingnéus, Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet, Samuel Thelin, Mats Guldbrand, Susanne Beckmann och Lars Gahrn. Foto: Nordiska museet.

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2022

I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen, medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

Mångfaldsparaden i Almedalen 2016. Foto: Joakim Berndes, CC-BY, Wikimedia Commons.

Nordiska museet och Blankspot på resa i den svenska demokratin

Den 25 januari gav sig Blankspot i samarbete med Nordiska museet, Lärarstiftelsen, Studieförbundet Vuxenskolan och Svensk Biblioteksförening ut på en 340 mil lång reportageserie i den svenska demokratin. Reportageserien Verkliga Sverige färdas genom svenska landskap för att möta människors berättelser om sin vardag och lyfta fram röster bortom lokalsamhället. Reportageresan kommer att undersöka vi

Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.