Gå direkt till innehåll
Den 20 oktober bjuder museet in till jubileumsfest. Foto: Marcus Gustafsson.
Den 20 oktober bjuder museet in till jubileumsfest. Foto: Marcus Gustafsson.

Pressmeddelande -

Fest och jubileumsprogram när Nordiska museet firar 150 år

I oktober fyller Nordiska museet 150 år och firar med fest, en späckad programhöst och en ny konstutställning med Daniel Youssef och Strindberg. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, rustar museibyggnaden och välkomnar publiken i ny visuell identitet.

– Vi välkomnar publiken till angelägna evenemang som ger nya perspektiv på Norden. Hösten på museet är finalen i vårt 150-årsfirande och den 20 oktober bjuder vi in till jubileumsfest med Klubb VI SOM BARA VILL DANSA till stans vackraste dansgolv i Stora hallen. Under höstlovet firar vi med familjepubliken i en jubileumsversion av Natt på Nordiska museet då museet väcks till liv efter stängningstid, säger Sara Källström, chef för publika avdelningen på Stiftelsen Nordiska museet.

Jubileumsprogrammet innehåller också samtalsserier i samarbete med Stockholms universitet, stick-aw med gästföreläsningar, hantverksworkshops, Luciafirande och julprogram. Under hösten färdigställer museet även den största basutställningen i Sverige i nutid, Nordbor, och förbättrar den fysiska tillgängligheten genom nya arkitektoniska och ikoniska tillägg till byggnaden.


Hösten på Nordiska museet

13 september | Stick-aw: Ullen, garnet och fåren
Ullproducenter, varumärken och experter föreläser och samtalar om hur vi kan ta till vara på den svenska ullen på ett bättre sätt.

20 september | Forest Lab: Människa, skog, eld
Museets samtalsserie Forest Lab utforskar kulturhistoriska och samtida relationer mellan människa och skog i samtal över gränserna, från svedjebruk och kolning till klimatrelaterade skogsbränder.

23-24 september | Äppelfest på Nordiska museet
När hela Djurgården ställer till med Äppelfest bjuder museet på äppelmarknad vid Lusknäppens kafé.

23 september | Att bevara vårt gröna kulturarv
Föreläsning om att bevara växtgenetiska resurser som en viktig del av vårt gröna kulturarv.

27 september | Pär Engsheden X Nordiska museet
En exklusiv visning bland tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar i modeutställningen Nordens Paris.

27 september | Nordbor: Vad är Norden?
Experterna Bi Puranen, Barbro Blehr, Markus Idvall och Fredrik Svanberg tar sig an ämnet. Kvällens moderator är Ninos Josef.

20 oktober | Jubileumsfest med Klubb VI SOM BARA VILL DANSA

24 oktober | 150-årsdag på museet med invigning av ett arkitektoniskt tillägg till byggnaden

27 oktober | Ny utställning öppnar: Strindberg vs. Youssef
Strindberg vs. Youssef är en samtida konstutställning som utgår från Strindbergs roman Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med en av Strindbergs mest ikoniska målningar.

30–31 oktober | Natt på Nordiska museet. Årets familjehändelse.
Det ryktas att museet har en tidsmaskin som de tappat kontrollen över. Kan det stämma att historiska väsen och varelser rör sig fritt i den stora byggnaden?

v. 44 Höstlov på Nordiska museet med familjespår och öppet varje dag i Tidsvalvet och Lekstugan.

Pop-up utställning med Clara Dackenberg i Museibutiken

8 november | Workshop: Sashiko & Boro med Jennie Dahlén

11 november | Vår framtid - en dag om de långa perspektiven
Föreläsningar, panelsamtal, workshops, skrivstugor, AI och robotar. Ett samarbete mellan Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier.

29 november | Nordbor: Familj & sociala relationer i Norden
Forskarna Maria Bäckman och Fataneh Farahani i ett samtal med Anna Arfvidsson Womack och Ulrika Torell, Nordiska museet, om hur familjebegreppet förändras och utvecklas genom historien. Moderator är Ninos Josef.

6 december | Snaps & skrock
Elin Unnes och Tora Wall i ett samtal om snaps, örter, folktro och skrock i juletid.

3 december-januari | Julskog med Pernilla Wåhlin Norén
Upplev en magisk julskog kring Gustav Vasa-statyn på Nordiska museet.

Allt om jubileumsåret publiceras allteftersom på nordiskamuseet.se.


I samband med jubileet har Nordiska museet en ny visuell identitet med nyupptäckta formelement från museibyggnaden på Djurgårdens arkitektur samt detaljer ur museets rika grafiska arkiv. Den nya identiteten är utvecklad i samarbete med designbyrån BOLD.

Det började redan 1873
1873 öppnar Artur Hazelius dörrarna till ”Skandinavisk-etnografiska samlingen” på Drottninggatan i Stockholm. Museets utställning blir en framgång både hemma och på Världsutställningen i Paris 1878. Samlingen växer och visionen är ett museum på Djurgården, inspirerat av samtida museer i Europa. Nordiska museets nuvarande ikoniska museibyggnad på Djurgården ritades av Isak Gustaf Clason och invigdes 1907.

Sedan dess har stiftelsen vuxit genom gåvor och testamenten. Idag är Nordiska museet inte bara museibyggnaden på Djurgården i Stockholm utan även Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård. Museet består idag av över 400 byggnader samt parker, skog och vatten.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll