Gå direkt till innehåll

Ämnen: Konst

En ny bro och arkitektoniskt landmärke ger tillgänglig väg och en utsiktsplats i museibyggnadens hjärta. Foto: Emil Fagander, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Invigning av historiska satsningar

Nordiska museet bjuder in till pressträff den 24 oktober kl 9.15-10.15 för att inviga historiska satsningar och fira 150 år. På museets födelsedag inviger kulturministern vår Jubileumsbro, vi bjuder på en förhandstitt av utställningssatsningen ”Nordbor” och pressvisning av konstutställningen ”Strindberg vs. Youssef”.

En av August Strindbergs mest ikoniska målningar ur museets samlingar visas ihop med Daniel Youssef. Foto: Emil Fagander/Nordiska museet

Daniel Youssef vs. Strindberg i ny utställning

Den 27 oktober öppnar Nordiska museet utställningen ”Strindberg vs. Youssef” som utgår från Strindbergs självbiografiska Inferno. Konstnären Daniel Youssef arbetar med omkullkastade ord, paranoid gestaltning och neon för att iscensätta sitt textbaserade verk tillsammans med “Vågen” – en av Strindbergs mest ikoniska målningar, ur Nordiska museets samlingar.

Den 20 oktober bjuder museet in till jubileumsfest. Foto: Marcus Gustafsson.

Fest och jubileumsprogram när Nordiska museet firar 150 år

I oktober fyller Nordiska museet 150 år och firar med fest, en späckad programhöst och en ny konstutställning med Daniel Youssef och Strindberg. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och välkomnar publiken i ny visuell identitet.

En av höjdpunkterna under jubileumsåret är Kulturnatt Stockholm den 22 april med festligheter ända fram till midnatt.

Nordiska museet firar 150 år med jubileumsevenemang 

I år fyller Nordiska museet 150 år och firar med jubileumsvisningar, konserter, evenemang med extra allt och jubileumskort med entré till museets fem besöksmål. Publiksuccéerna ”Nordens Paris” och ”Arktis – medan isen smälter” fortsätter att visas.

Mönsterbilden till verket har Outi Pieski hämtat från en dekorerad sked i älghorn från museets samlingar. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Konstnärlig gestaltning av ny entré på Nordiska museet

​Den 1 juli öppnar Nordiska museet en ny entré mot den tidigare stängda bakgården och Galärparken. För den konstnärliga gestaltningen står den finsksamiska konstnären Outi Pieski med konstverket ”Two Directions”, inspirerad av föremål ur museets samiska samlingar. Med ”Two Directions” synliggörs en viktig del av nordiskt och samiskt kulturarv som nu får ett permanent avtryck i museibyggnaden.

August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.

Nordiska museets Strindbergmålning ställs ut i Paris

Nordiska museet har lånat ut en av sina Strindbergmålningar med naturmotiv till ett av världens främsta museum för impressionistisk konst, Musée d’Orsay i Paris. Målningen ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky som öppnar idag den 14 mars.