Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lena Kättström Hööks bok berättar om en mångfacetterad tradition (utgivning på svenska och engelska, Nordiska museets förlag 2016)

Vem får vara lucia?

Frågan om vad som är en "äkta" lucia återkommer år efter år och är ständigt föremål för debatt. Boken Lucia i nytt ljus vill vidga på synen på en av våra mest älskade traditioner.

Fotografen Anna Tärnhuvud är årets KW Gullers-stipendiat

Anna Tärnhuvud har tilldelats årets KW Gullers stipendium för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område. Stipendiet delas ut av Nordiska museet sedan 1991. Tärnhuvud mottog stipendiet den 1 december på museet i samband med öppnandet av en utställning med fotografen Kerstin Bernhards bilder.

Kerstin Bernhards porträtt och modefotografi på Nordiska museet

Kerstin Bernhards porträtt och modefotografi på Nordiska museet

Den 1 december lyfter Nordiska museet fram fotografen Kerstin Bernhard med utställning och fotobok som visar såväl hennes porträtt och modebilder som hennes matfotografi. Tillsammans visar de på en fotograf som återger det glamourösa lika skickligt som det vardagliga.

Nordiska museet tände ljuset med stor premiärdag

Nordiska museet tände ljuset med stor premiärdag

Lördagen den 29 oktober gick startskottet för Nordiska museets djupdykning i temat nordiskt ljus. Framöver fylls museet av en utställning och en rad programpunkter om vår relation till ljuset och mörkret, både naturens eget och det vi skapar. Premiärdagen, en dag med fri entré och öppen inbjudan lockade besökare i alla åldrar till museet på Djurgården i Stockholm.
–Det har varit en fantastisk d

Natt på Nordiska museet är tillbaka på halloweenlovet!

Natt på Nordiska museet är tillbaka på halloweenlovet!

Vem vågar besöka ett stängt Nordiska museet? Här lurar väsen i skuggorna och kusliga berättelser kommer fram i ljuset. Natt på Nordiska museet genomförs i samarbete med Sigtuna Folkhögskola och äger rum torsdag till lördag, men Nordiska museets halloweenlov börjar redan på själva halloween, måndag den 31 oktober.
Varje dag pågår en workshop i stora hallen där barnen skapar Läskiga Lyktor tillsa

Nordiskt ljus, foto Karolina Kristensson, Nordiska museet

Hur formar ljuset och mörkret vårt liv? Det nordiska ljuset blir fokus på Nordiska museet

Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Den 29 oktober är det premiär för Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus. Under ett helt år fylls museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.

Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Skansen fyller 125 i år. Portarna öppnade den 11 oktober 1891 och konceptet väckte snart uppmärksamhet. Nordiska museets och Skansens gemensamma årsbok Fataburen handlar i år om ”världens första friluftsmuseum” och ställer frågan vad Skansen egentligen är. Ett kulturhistoriskt museum med ett inbyggt zoo? En stadspark med aktiviteter och attraktioner för barn och vuxna? Allt det där och mycket mer.

Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport och Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet framför installationen på Bromma Stockholm Airport.

Bromma 80 år – historiska flyguniformer genom ny teknik

Med anledning av 80-årsjubileet på Bromma Stockholm Airport visas nu en installation på flygplatsen. Uniformerna som kabinpersonalen på SAS och Linjeflyg använt genom åren exponeras för att visa hur modet förändrats i branschen. Via modern teknik projiceras uniformerna direkt på två skyltdockor i ankomsthallen. Utställningen är ett samarbete mellan Swedavia och Nordiska museet.

Museer i gemensam storsatsning för vardagsbildens bevarande

Nordiska museet, Stockholms läns museum, Finlands fotografiska museum och Aalborgs stadsarkiv är initiativtagarna till det fleråriga projektet ”Samla social digital fotografi” som nu i juni tilldelats över 5 miljoner svenska kronor från Kungl. Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond. Det handlar om att bevara allmänhetens sociala digitala fotografier för framtiden.

Tyresö slott, foto Peter Segemark, Nordiska museet

Sommarens härligaste utflyktsmål

I juni öppnar Nordiska museet Tyresö slott och Svindersvik för säsongen – givna utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

Visa mer