Pressmeddelande -
Hur formar ljuset och mörkret vårt liv? Det nordiska ljuset blir fokus på Nordiska museet
Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Den 29 oktober är det premiär för Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus. Under ett helt år fylls museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.
– Det nordiska ljuset är unikt, få procent av jordens befolkning lever under liknande ljusförhållanden. Hur var det att klara sig med tio talgljus under ett helt år? Föreställ dig att varje dag behöva tända och vakta en eld och vad glödlampan och gatubelysningen innebar för livet efter solnedgången, säger Maria Maxén, intendent på Nordiska museet.
–Vi belyser olika aspekter av ljus i Norden: ljuset i kulturhistorien, traditioner, form och lampdesign och norrskenet som naturligt ljusfenomen. Vi har också programaktiviteter som knyter an till ljuset. Det blir full fart och kommer att finnas något för alla, från nyfikna barn till designintresserade, berättar Amanda Creutzer, projektledare och utställningsproducent på Nordiska museet.
Nordiskt ljus berättar om hur ljuset från naturen och det vi skapat med belysningsteknik påverkar hur vi lever våra liv. Över hundra år av nordisk lampdesign visas i en visuell tidsresa över formgivningen av armaturer i Norden sedan elektricitetens intåg. Det blir möjligt att uppleva fascinationen med norrsken och reflektera över ljusets betydelse för traditionerna halloween, advent, ny dag (Nouruz), valborg och midsommar. I Ljusresan, barnens egen väg genom utställningen, kan de yngsta besökarna med ett magiskt ljus till hjälp se sådant som inte andra kan se.
Först av programaktiviteterna kommer ett halloweenlov med Läskig lyktverkstad, mörkerberättelser om nordiska väsen och populära Natt på Nordiska museet. Från första advent kommer julens ljus in med julpyssel, museets julgran för året, luciafirande med konsert och luciaallsång och avslutningsvis julgransplundring. Däremellan, i novembermörkret, en föredragserie om belysningshistoria, ljuspåverkan på sömn och stress, högtidernas ljus och myterna kring Lucia. En programkatalog presenterar temat och Nordiska museets verksamhet under året närmare. Sanne Houby-Nielsen, museichef (styresman) uttrycker det så här:
–Nordiska museet är mer än ett museum. Nordiska museet är du – dina upplevelser av att leva i, flytta till eller besöka Norden. Det är en plats för gemenskap, funderingar och upptäckande där dåtid och nutid möter framtid. Vi börjar med temat Nordiskt ljus. Välkommen in och delta!
Temat inleds med en öppen premiärdag dit alla är inbjudna. Den 29 oktober är det fri entré och ljusupplevelser för stora och små från 10 till 16.59 då solen går ned.
För mer information
Maria Maxén, sakkunnig intendent
Maria.maxen@nordiskamuseet.se 08-519 547 07
Amanda Creutzer, utställningsproducent Nordiskt ljus
Amanda.creutzer@nordiskamuseet.se 08-519 545 43
Annika Gooch, projektledare programaktiviteter
Annika.gooch@nordiskamuseet.se 08-519 547 52
Lotta Wallgren, presskontakt
Lotta.wallgren@nordiskamuseet.se 08-519 545 17
Pressinformation
Under premiärdagen 29 oktober finns sakkunniga på plats för frågor. Programkatalog finns att hämta vid press- och informationsdisken. Ingen föranmälan krävs för att besöka premiärdagen. Kontakta Lotta Wallgren om du vill:
- Boka tid för att göra intervju eller inslag under premiärdagen eller efter att utställningen öppnat.
- Boka tid för intervju eller göra förhandsreportage från produktionsarbetet inför premiären
OBS Recension av den färdiga utställningen är möjlig fr. o m. premiärdagen den 29 oktober.
FAKTA Nordiskt ljus – ett tema, flera delar
Utställning
Nordens ljus – kulturhistorisk del från mörker till ljus formgiven av JoAnn Tan Studio
Ljusets former – designhistorisk del om nordisk armatur från då till nu formgiven av Note Design Studio.
Ljusupplevelse – upplevelsebaserad norrskensinstallation och ljusexperiment. Formgivare är Lumination, Ljuslabbet och Visual Act samt Note Design Studio.
Ljus i traditioner – om högtiderna halloween, advent, nouruz, valborg och midsommar. Formgivare Cecilia Undemark Péterfy.
Utdrag ur utställningstexter finns tillgängliga här
Programaktiviteter höst/vinter 2016/2017
Nordiskt ljus premiärdag med fri entré 29/10
Kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke inviger kl. 13.05. Ljusupplevelser för stora och små klockan 10–16.59 med utställningen Nordiskt ljus, norrskensinstallation, Ljusresan (barnens egen väg genom utställningen) skuggspelslek, skuggfotobås, stearinljusdekorering, ljusfika och mingel till DJ som spinner på temat ljus och mörker.
Halloweenlov 31/10-6/11
Varje dag: Workshop Läskiga Lyktor (hela dagen), mörkerberättelser Under stjärnorna i Lekstugan klockan 16.30.
Vid mörkrets inbrott får museibyggnaden en kusligare halloweenkostym genom ljussättning skapad av ÅF Lighting. Den 3, 4 och 5/11 klockan 18–22: Natt på Nordiska museet (rek. fr. 6-12 år i vuxens sällskap). Biljetter via ticketmaster.se.
Nytt från Nordiska museets förlag
13/11: Utgivning av boken Lucia i nytt ljus av Lena Kättström Höök, etnolog och intendent med ansvar för traditioner och högtider vid Nordiska museet. Boken sprider ljus över en välkänd och samtidigt mångskiftande tradition. Boken utkommer på både svenska och engelska och bjuder in till fördjupad diskussion. Den 7/12 ger författaren en presentation av boken, se nedan.
Föredragserie i samlingssalen, onsdagar 18–19.30
9/11: Ut ur mörkret – hur 1900-talet blev ljusets århundrade. Belysningshistoria med författaren Jan Garnert.
16/11: Dygnetruntöppet – om att leva i ständigt ljus. Om sömn, dygnsrytmer, ljusbeteende med sömn- och stressforskaren Arne Lowden.
23/11: God natt, Sov gott? Natten och mörkret i Sverige under tusen år. Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, söker ovanor och vanor i historiens bokstavliga mörker.
30/11: Vardagslivets mörker och högtidernas ljus. Jonas Engman, etnolog och arkivchef på Nordiska museet om vilken roll ljuset spelade förr och vilken betydelse ljus har i dagens högtider.
7/12: Lucia. Hur svensk är Lucia? Kan en lucia se ut hur som helst? Är manliga lucior något nytt? Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet med ansvar för traditioner och högtider berättar utifrån sin nya bok Lucia i nytt ljus.
Advent, Lucia och julen
27/11: Nordiska museets julgran för året invigs första advent. Årets sex meter höga gran har handgjorda dekorationer av Nordiska museets dekoratör Lena Nilsson på temat vinterns ljus och snö.
27/11, 4, 11, 18/12: Julpyssel i stora hallen med ett särskilt tema varje söndag i advent.
11/12: Lucia på Nordiska museet med luciakonsert med Södra Latins kammarkör under ledning av Maria Uusijärvi och gemensam luciaallsång ledd av Gabriel Forss (Körslaget, Melodifestivalen, ”Alla kan sjunga”-körer).
15/1: Julgransplundring – Nordiska museets traditionella plundring med dans runt granen till akos tomtegäng och godispåse till alla barn.
Programkatalog Nordiskt ljus
ISBN: 978-91-7108-591-7 Utgiven av Nordiska museet, ansvarig utgivare Sanne Houby Nielsen. Form Stockholm Graphics. Foto: Karolina Kristensson, illustrationer: Stina Wirsén, redaktör: Veronica Linarfve, Stockholm Graphics, projektledare: Johanna Broman.