Gå direkt till innehåll
Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Pressmeddelande -

Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Skansen fyller 125 i år. Portarna öppnade den 11 oktober 1891, publiken strömmade till omedelbart och konceptet väckte snart uppmärksamhet i Europa och andra delar av världen. Nordiska museets och Skansens gemensamma årsbok Fataburen handlar i år om ”världens första friluftsmuseum” och ställer frågan vad Skansen egentligen är. Ett kulturhistoriskt museum med ett inbyggt zoo? En stadspark fylld med aktiviteter och attraktioner för barn och vuxna? Allt det där och mycket mer.

Genom sinnliga upplevelser väcks människans lust att lära. Endast så erövrar hon kunskap och insikter. Så menade pedagogen Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare, och så skapade han på Skansenberget en myllrande historisk värld, full av intryck och överraskningar. Denna idé är ännu högst levande och en nyckel till den framtida utvecklingen. På Skansen finns flerdimensionell mångfald redan i själva grundkonstruktionen och därtill många lager av berättelser.

Några av dessa berättelser möter vi i denna bok. Liksom bland annat ett Skansen i Sörmland, ett danskt stadsmuseum, norrmän i parad, utblickar i Europa, en kvinnlig karolin, ett sameviste i Stockholms skärgård, ett sjungande folkhav, ett barn på en gråtsten och den folkkära elefanten Shiva.


Fataburen

Nordiska museets och Skansens årsbok är en skatt av kulturhistoriska artiklar som har publicerats under mer än ett sekel. Årsboken började som ett häfte med rubriken "Meddelanden", redigerat 1881 av museets grundare Artur Hazelius för den stödjande krets som kallades Samfundet för Nordiska museets främjande. 1884 publicerades den första kulturhistoriska artikeln och när publikationen 1906 bytte namn till "Fataburen. Kulturhistorisk tidskrift" kom de vetenskapliga uppsatserna att dominera innehållet. Från och med 1931 fick årsboken en mer populär inriktning och i stora drag den form som den har idag. Fataburen har sedan dess förenat lärdom och sakkunskap med syftet att nå en stor publik. Årsboken är en viktig länk mellan Nordiska museet och Skansen, två museer med en gemensam historia och en gemensam vänförening.


Nordiska museets förlag

Nordiska museet har gett ut böcker sedan 1873. Förlaget publicerar i dag facklitteratur om svensk kulturhistoria från 1500-talet till vår egen tid. Ämnena varierar från seder och bruk, mode, arbetsliv och bostad till mat, naturbruk och fotografi.

Utöver publiceringen av Nordiska museets och Skansens årsbok Fataburen kan utgivningen delas in i tre huvudsakliga kategorier. Den första består av kataloger och andra skrifter med anknytning till museets utställningar och publika verksamhet. Den andra kategorin består av doktorsavhandlingar och akademiska monografier. Serien Nordiska museets handlingar hör hit. Den tredje utgörs av kulturhistoriska titlar med ett bredare tilltal.


För mer information

Nordiska museets förlag

Anders Carlsson
08-519 547 18
anders.carlsson@nordiskamuseet.se

Presskontakt

Lisa Liljestrand
08-519 546 74
lisa.liljestrand@nordiskamuseet.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18