Gå direkt till innehåll
Lena Kättström Hööks bok berättar om en mångfacetterad tradition (utgivning på svenska och engelska, Nordiska museets förlag 2016)
Lena Kättström Hööks bok berättar om en mångfacetterad tradition (utgivning på svenska och engelska, Nordiska museets förlag 2016)

Pressmeddelande -

Vem får vara lucia?

Frågan om vad som är en "äkta" lucia återkommer år efter år och är ständigt föremål för debatt. Boken Lucia i nytt ljus vill vidga på synen på en av våra mest älskade traditioner.
–I boken vill jag synliggöra luciafirandets mångfacetterade bakgrund i det svenska bondesamhället såväl som 1900-talets industrisamhälle och vår egen tid, säger intendent Lena Kättström Höök, som imorgon håller en presentation om boken på Nordiska museet. 

Hur svensk är Lucia? Kan en lucia se ut hur som helst? Är manliga lucior något nytt? Det högtidliga luciatåget med vitklädd lucia och åtföljande tärnor, stjärngossar och ibland tomtar blev vanligt på 1950-talet. Men historiskt sett är lucia en mycket äldre högtid än så och också en av de mest mångskiftande traditionerna i Sverige. 

Luciafirandet väcker debatt när många gör anspråk på att veta hur det bör genomföras, vilka som ska delta och i vilka roller.

–Varifrån kommer det blonda idealet och vad är ett ursprungligt luciafirande? Finns det egentligen? Hur kommer det sig att denna dag, tillägnat ett katolskt helgon har fått en så framträdande plats i vårt sekulariserade land? Det är några av de frågor jag utforskar i boken, säger Lena Kättström Höök.

Lena Kättström Höök är etnolog och intendent med ansvar för traditioner och högtider vid Nordiska museet. Imorgon onsdag 7 december kl 18–19:30 presenterar Lena boken och traditionen närmare i Nordiska museets samlingssal. Deltar gör även Jonas Engman, etnolog och arkivchef, som berättar om spelet mellan ljus och mörker i våra nordiska högtider med anledning av museets utställning Nordiskt ljus. Lucia i nytt ljus utkom på Nordiska museets förlag i november 2016 på svenska och engelska och berättar om en tradition med en mångfacetterad bakgrund och ett firande under ständig förändring, påverkat av mängder av influenser. 

För mer information

Lena Kättström Höök, intendent med ansvar för traditioner och högtider, Nordiska museet
08-519 546 48
lena.kattstrom.hook@nordiskamuseet.se

Jonas Engman, etnolog och arkivchef Nordiska museet
08-519 547 26
jonas.engman@nordiskamuseet.se

För recensionsexemplar
Kristina Lund, Nordiska museets förlag
08-519 547 03
kristina.lund@nordiskamuseet.se

FAKTA
Lucia i nytt ljus
av Lena Kättström Höök (Nordiska museets förlag)
Publicerad i november 2016 på svenska och engelska.
ISBN 978-91-7108-588-7 (sv.)
ISBN 978-91-7108-589-4 (eng.)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18