Gå direkt till innehåll
Nordiska museet tände ljuset med stor premiärdag

Pressmeddelande -

Nordiska museet tände ljuset med stor premiärdag

Lördagen den 29 oktober gick startskottet för Nordiska museets djupdykning i temat nordiskt ljus. Framöver fylls museet av en utställning och en rad programpunkter om vår relation till ljuset och mörkret, både naturens eget och det vi skapar. Premiärdagen, en dag med fri entré och öppen inbjudan lockade besökare i alla åldrar till museet på Djurgården i Stockholm.

Det har varit en fantastisk dag och stämning! Vår relation till det nordiska ljuset och mörkret är en spännande utgångspunkt för museets skildrande av livet i Sverige och Norden. Det är något vi har gemensamt och det är tydligt att det intresserar och engagerar många, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman.

Förutom resan från mörker till elektricitet, musik, mat, skugglekar och ljuseffekter till solens nedgång 16.59 kunde besökare uppleva utställningsdelens 350 lysande föremål, ett tellurium, 50 meter molnbank, en sol, en måne, en mångata, 36 solstolar och ett simulerat norrsken.

Nordiskt ljus pågår under minst ett år och rad programpunkter med ljustema följer under höst och vinter. Bland annat ”Halloweenlov”, luciafirande med allsång och föredragserie om ljushistoria, ljuspåverkan och ljusets betydelse i traditioner.

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18