Pressmeddelande -
Arktis är forskningstema i nytt samarbete mellan Stiftelsen Nordiska museet och Stockholms universitet
När Lotten Gustafsson Reinius, docent i etnologi, tillträder tjänsten som Hallwylsk gästprofessor är temat “Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna”. Forskningstemat löper under perioden 2016–2019 och är ett samarbete mellan Stiftelsen Nordiska museet och Stockholms universitet.
Den anrika Hallwylska professuren i nordisk folklivsforskning har varit knuten till Nordiska museet i nästan hundra år och var genom många år finansierad genom den Hallwylska donationen. I februari enades Nordiska museet och den Etnologiska avdelningen vid Stockholms universitet om ett samarbete som möjliggör anställningen av en gästprofessor på heltid som delas lika mellan de båda.
Det nya avtalet innebär att gästprofessorn anställs under en tidsbegränsad period och under ett specifikt forskningstema. Forskningsprojektet ska integreras med produktionen av en utställning på samma tema på Nordiska museet. Lotten Gustafsson Reinius har som museichef för Etnografiska museet arbetat med för Arktis-temat relevanta frågor, såsom ursprungsbefolkningar och repatrieringsfrågor. Hon gläds åt att uppdraget som Hallwylsk gästprofessor nu blir gränsöverskridande mellan musei- och universitetsvärlden, och åt Arktis-temat som öppnar för mångvetenskaplig dialog mellan natur- och kulturvetare:
–Det är ett högaktuellt och samhällsrelevant forskningsområde. Arktis smältande isar väcker existentiella och globalt giltiga frågor om människans förhållande till både natur och kultur. Därför behöver olika vetenskapliga perspektiv på temat mötas och komma publiken till del i utställningar och programverksamhet, säger Lotten Reinius Gustafsson.
–Avtalet med Nordiska museet är utryck för en vilja att skapa en stabil plattform för samverkan mellan humanistisk forskning och utbildning å ena sidan, och det omgivande samhället å den andra, säger dekanus Bengt Novén vid Stockholms universitet.
När donationen inte längre räckte till ett professorat på heltid vände sig Styresman Sanne Houby-Nielsen till Stockholms universitet med en idé om samarbete kring Arktis-temat. Sanne Houby-Nielsen ser nu med stor spänning på utvecklingen av detta forskningsprojekt och produktionen av en utställning liksom de mångvetenskapliga infallsvinklar och internationella samarbeten som projektet innebär:
–Nordiska museet vill framöver utforska begreppet ”Norden”, bland annat genom att vända blicken mot de drygt fyra miljoner människor som bor i Arktis, varav många i det arktiska Sverige. Det blir en nytändning för museets publika verksamhet och kunskapsuppbyggnad, säger Sanne Houby-Nielsen.
Samarbetet invigs den 23 september på Nordiska museet med introduktion av den Hallwylska gästprofessorn.
FAKTA
Den Hallwylska professuren i nordisk folklivsforskning har sedan snart hundra år varit knuten till Nordiska museet och finansierats genom den Hallwylska donationen. Eftersom donationen inte längre täcker kostnaden för en professur, vände sig Stiftelsen Nordiska museet till Stockholms universitet för att förhandla fram en lösning, och Stockholms universitet har genom det nya avtalet beslutat att bidra med 50 % av kostnaden för en professor.
Det blir på så sätt för första gången på flera år som en Hallwylsk professor finns anställd på heltid. Det nya avtalet innebär att den Hallwylska professorn anställs för en tidsbegränsad period, som gästprofessor, och att anställningen knyts till ett forskningstema. Forskningsprojektet ska integreras med produktionen av en utställning på samma tema på Nordiska museet. Första avtalsperiod är 2016-2019. Gästprofessorns verksamhet ska vara delad lika mellan Nordiska museet och den Etnologiska avdelningen vid Stockholms universitet.
Lotten Gustafsson Reinius är docent i etnologi, tidigare museichef för Etnografiska museet och har arbetat med för Arktis-temat relevanta frågor, såsom ursprungsbefolkningar och repatrieringsfrågor. Hon har en unik erfarenhet av samarbete mellan universitet och museer. Lotten Gustafsson Reinius utsågs som gästprofessor 2016-2019 av Nordiska museets nämnd samt rektor för Stockholms universitet i februari 2016.
Ytterligare upplysningar om ärendet kan lämnas av:
Sanne Houby-Nielsen
Styresman Nordiska museet
sanne.houby.nielsen@nordiskamuseet.se
Bengt Novén
Dekanus Stockholms universitet
bengt.noven@su.se
Lotten Gustafsson Reinius
Hallwylsk gästprofessor Nordiska museet och Stockholms universitet
Lotten.gustafsson@etnologi.su.se
Lotten.gustafsson.reinius@nordiskamuseet.se
Pressinbjudan:
Välkommen att bevaka panelsamtal och föredrag kring”Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna” och introduktionen av Hallwylska gästprofessorn Lotten Gustafsson Reinius.
Fredag den 23 september 2016 kl 14.00-17.00 i Samlingssalen, Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16.
Svara till osa@nordiskamuseet.se senast den 19 september.
Program
Moderator: Jonas Engman Arkivchef, Nordiska museet
14.00–14.50
Välkommen och introduktion (Sanne Houby-Nielsen, Styresman för Stiftelsen Nordiska museet)
Invigning Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning
Panelsamtal om den nya samarbetsmodellen mellan Nordiska museet och Stockholms universitet
Panel: Lena Sommestad, Ordförande i Stiftelsen Nordiska museets nämnd, Sanne Houby-Nielsen, Styresman för Stiftelsen Nordiska museet, Astrid Söderbergh Widding, Rektor Stockholms universitet, Bengt Novén, Dekanus Stockholms universitet, Sverker Sörlin, Professor i miljöhistoria, KTH.
(Paus)
15.10
Ingångar till temat ”Människor i Arktis i ljuset av klimatförändringarna”. Samtal från ett humanistiskt och naturvetenskapligt perspektiv:
Lotten Gustafsson Reinius, Hallwylsk gästprofessor, Nordiska museet och Stockholms universitet
Martin Jakobsson, Professor maringeologi och geofysik, Stockholms universitet
16.30
Mingel med förfriskningar och tilltugg