Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Väderkvarnen vid Julita gård uppfördes 1855 och är av holländsk typ med vridbar hätta. Foto: Nordiska museet.

Julita gårds väderkvarn från 1855 renoveras

​Stiftelsen Nordiska museet får ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen Södermanland till att restaurera Julita gårds väderkvarn. Kvarnen står fritt och kan besökas utanför parkområdet. Idag bildar väderkvarnen och den bredvidliggande kvarnstugan en sammanhållen miljö som pedagogiskt berättar om en del av Julita gårds historia.

Klass 5a i Malmsjö skola i Botkyrka utanför Stockholm dokumenterar sin vardag. Foto: Hellen Hjelm/UR.

Insamlingssajt med svenska folkets berättelser prisas

​Sajten minnen.se samlar människors berättelser om sitt vardagsliv för framtiden och är en av 10 nättjänster i Sverige som i år tilldelas IDG:s hederspris. På insamlingssajten kan alla bidra med sin historia och hjälper på så sätt museer och kulturarvsinstitutioner att bygga upp värdefull kunskap om samtiden för framtiden.

Covid-19 sätter begränsningar för Julita gård. Foto: Nordiska museet.

Covid-19 påverkar verksamheten på Julita gård

Under de kommande åren, med minskat budgetutrymme och begränsningar i besöksnäringen, kommer Stiftelsen Nordiska museet att ställa om verksamheten och förbereda sig för en publik verksamhet utifrån nya förutsättningar. Den största anledningen är de begränsningar som covid-19 sätter för publik verksamhet och den negativa effekt som covid-19 har på stiftelsens ekonomi i form av ett stort intäktsbort

Forskningsarkivarie Marie Steinrud tittar i Birgit Gejvalls bostadsundersökning. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Ny digital forskaringång till Nordiska museets arkiv

​Nordiska museets lanserar en ny webbplats där forskare och allmänhet kan ta del av digitaliserade dokument ur Nordiska museets arkiv. Totalt består informationsmängden som nu är tillgänglig av 236 000 digitaliserade dokumentsidor, varav 228 000 sidor är sökbara i fulltext.

Den handmålade kinesiska tapeten i förmaket på Svindersvik är troligen tillkommen på 1760-talet. De kinesiska tapeterna beundrades för sina rika färger, exotiska motiv och höga kvalitet. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Svindersviks och Härkebergas unika kulturmiljöer gör serie komplett

​Nordiska museet ger ut nya kataloger om Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. I och med dessa erbjuds för första gången en serie med samlade beskrivningar av stiftelsen Nordiska museets samtliga kulturmiljöer – museibyggnaden på Djurgården, Julita gård, Tyresö slott, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Stora hallens drygt tjugo meter höga takvalv visar den arktiska världen och himlen med hjälp av projektioner. Foto: Hendrik Zeitler.

Nordiska museet till final i Årets utställning 2019

Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter" är en av tre finalister i tävlingen Årets utställning 2019. Vinnande bidrag offentliggörs under Sveriges Museers vårmöte i Visby.

Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Arkitekturhistorisk klassiker om Nordiska museet i nyutgåva

Nordiska museets huvudbyggnad på Djurgården i Stockholm är ett arkitektoniskt landmärke. Den invigdes 1907 och hade då tagit mer än ett kvarts sekel att färdigställa. Boken Minnets tempel från Nordiska museets förlag är en reviderad nyutgåva, rikt illustrerad med bilder och ritningar ur museiarkivet, av Johan Mårtelius klassiska studie om byggnaden.

Bea Szenfeld skapar julstämning på Nordiska museet

​Svenska designern och kreatören Bea Szenfeld har charmat världen med sina fantasifulla alster och coutureplagg i papper. I år har hon skapat Nordiska museets julgransdekorationer, med inspiration från livet i Arktis.

Ljus på Skogskyrkogården, Alla helgons dag 1994. Foto Sören Hallgren, Nordiska museet.

Allt du behöver veta om Alla helgons dag och Halloween

​Ljus på gravar och i pumpor, hedrande av de döda och barn som busar i höstmörkret. I månadsskiftet oktober-november infaller Alla helgons dag och Halloween. Men varifrån kommer traditionerna, vilken dag är vilken och hänger de på något sätt ihop?

Visa mer