Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Tio frågor om midsommar

    Varför dansar vi runt en lövad stång, hoppar över gärdsgårdar och leker lustiga små grodor? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet ger svar på allt du vill veta om den populära och mytomspunna traditionen. Gläns med dina kunskaper över sillen och färskpotatisen!

  • Åtta snabba frågor om luciafirandet

    Luciafirandet den 13 december är en ljusglimt i vintermörkret. När dagarna knappt gryr på norra halvklotet kommer lucia med hopp om ljusare tider. Här svarar Nordiska museet på åtta frågor om vår populära tradition.

  • Nordiska museet visar en halv miljon objekt på DigitaltMuseum

    Nordiska museet publicerar löpande olika föremål, fotografier och andra objekt från samlingarna på plattformen DigitaltMuseum. Totalt finns nu över en halv miljon objekt publicerade som är tillgängliga för allmänheten. Det gör Nordiska museet till det i särklass största museet på plattformen.

  • Ny rapport om bevarande och digitisering av 100 000 bildminnen

    Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i norra i Europa. Nu publiceras slutrapporten för projektet 100 000 Bildminnen, där vattenskadade bilder har räddats, digitiserats och blivit tillgängliga för allmänheten på Digitalt Museum och i urval på Wikimedia.

  • Publikrekord på Nordiska museet under Kulturnatt Stockholm

    Under lördagens Kulturnatt Stockholm den 22 april satte Nordiska museet publikrekord med 16 137 besökare vilket nästan är en fördubbling från året innan. Folk hängde på låset när dörrarna öppnades och hela museets stora hall blev snabbt ett böljande dansgolv.

  • Skolplanschförlagor från Lärarstiftelsen doneras till Nordiska museet

    Lärarstiftelsen donerar 18 målningar till Nordiska museet. Konstverken är beställda av Sveriges allmänna folkskollärarförening under 1900-talets första hälft. Donationen består bland annat av tolv skolplanschförlagor målade av Olle Hjortzberg som illustrerar den svenska historien från vikingatid fram till 1600-talet.

  • Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

    I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

  • 1,6 miljoner kronor insamlade till Ukrainas kulturarv

    I mars 2022 startade Stiftelsen Nordiska museet en insamling för att ge ekonomiskt stöd till Ukrainas kulturarv. Insamlingen har engagerat många museer, institutioner, föreningar och privatpersoner. De insamlade medlen uppgår totalt till 1,6 miljoner svenska kronor och förs nu över till Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev.

  • Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2022

    I samband med Nordiska museets högtidsdag delar Nordiska museet ut Hazeliusmedaljen, medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Harald Hvarfners minnesfond och Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare.

Visa mer