Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nordiska museets medaljörer och stipendiater 2019

I samband med Nordiska museets högtidsdag den 24 oktober delar museet ut Hazeliusmedaljen i silver, medalj för Hembygdsvårdande gärning samt stipendier från Mats Rehnbergs minnesfond och Harald Hvarfners minnesfond.

Hantverkarens val: material, teknik och form genom möbelhistorien. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

​Möbelhistoria, hantverk och hållbar utveckling skildras i ny bok från Nordiska museet

Varför ser möbler ut som de gör? Vilka valmöjligheter har möbelhantverkaren i rollen som både formgivare och producent haft genom historien, och hur skvallrar dessa val om olika tiders rådande värderingar och attityder? Nordiska museets förlags ger ut nya boken "Hantverkarens val: material, teknik och form genom möbelhistorien".

Nordiska museets stora hall lyser i blått under Natt på Nordiska museet. Foto: Emma Fredriksson/ Nordiska museet

Upplev en mystisk natt på Nordiska museet under höstlovet

​Nordiska museet anordnar för tionde året den populära barn- och familjeaktiviteten Natt på Nordiska museet. 29 och 31 oktober bjuds barnfamiljer och halloweenfirare in till en unik, interaktiv museiupplevelse efter stängningstid.

Susanna Strömquist med plagg från NK:s Franska Damskrädderi i Nordiska museets magasin. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Nordiska museet efterlyser minnen till bok om NK:s Franska Damskrädderi

Nu finns det möjlighet att vara med och bidra till en kommande bok om NK:s Franska Damskrädderi. Nordiska museet efterlyser i samarbete med Nordiska Kompaniet och Bukowskis alla typer av objekt, bilder och minnen från 1900-talets exklusivaste coutureateljé. Insamlingen sker på NK i Stockholm 18-20/10 och 24/10, samt på NK i Göteborg 25/10.

Norska flyktingar anländer till interneringslägret i Kjesäter. Foto: Fotograf okänd, förvaltare norska Riksarkivet.

Berättelser om platser flyttar till Minnen och Nordiska museet

I tio års tid har sammanlagt 2121 personer skrivit 4546 berättelser om platser som betyder särskilt mycket för dem. Nu blir historierna en del av hemsidan Minnen.se – därmed ges också ansvaret för materialet över från Riksantikvarieämbetet till Nordiska museet.

Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Ny bok med aktuell forskning berättar om Julita gård under tusen år

Nordiska Museets förlag ger ut boken Julita gård – Människor och landskap under tusen år som baseras på ny kunskap från aktuell forskning. Tillsammans ger 18 författare en generöst illustrerad skildring av en unik historisk plats och dess invånare, från forntid till nutid.

Foto: Erik Holmén/ Nordiska museet

Kvinnohistorisk skrivstuga på Nordiska museet

Var med och skriv in fler kvinnor i världens mest använda uppslagsverk på nätet – Wikipedia – den 16 augusti då Nordiska museet, Stockholms Kvinnohistoriska och Musikverket anordnar en skrivstuga på temat kvinnor inom mode.

Nordiska museets utställning "British så in i Norden" öppnar den 29 mars 2019 och pågår till 29  mars 2020.

​Ny modeutställning visar det brittiska på nordiska

Nordiska museet lyfter i sin nya modeutställning fram hur Nordens mode, klädstil och livsstil är påverkad av Storbritanniens kreativa industri. Berättelsen sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. British så in i Norden öppnar den 29 mars.
Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor.

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också rosor, pelargoner och pioner.

Julita gård vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård i Södermanland tilldelas Stora Turismpriset. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap, anser juryn.

Antologin "Köket" från Nordiska museets förlag är en av vinnarna i Årets måltidslitteratur 2018.

Boken Köket bland vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur

Måltidsakademien har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2018. Antologin Köket. Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet utgiven av Nordiska museets förlag är en av vinnarna som fick pris på Kungliga Biblioteket den 15 november.

Måltidsakademien grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Varje år utser

Nyårsfyrverkerier över Stockholm 2001. Foto: Mark Markefelt, Nordiska museet

Drakar, eldar och champagne – ny bok om nyårsfiranden

​En ny bok från Nordiska museet berättar om nyårsfirandets historia och om de olika nyår vi firar i Sverige idag. Boken är den senaste i en rad böcker om traditioner från Nordiska museets förlag.

Visa mer