Gå direkt till innehåll
Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

Nyhet -

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

Har synen på gamla ändrats? Var det kanske bättre förr? I utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? på Nordiska museet visas statistik och fakta varvat med personliga berättelser i intervjuer, fotografier och tidningsartiklar som berättar hur vi tagit hand om våra gamla genom tiderna. Förhållandet mellan generationer, frågan om att klara sig själv eller bli en belastning för de yngre, olika typer av hjälpmedel och förändringen från fattigstuga till hemtjänst är teman som tas upp.

Genom intervjuer med äldre, anhöriga och vårdpersonal har Nordiska museet fått in många nutida berättelser som lyfter olika perspektiv:

”Önskar att det fanns hjälp att få när man behövde den, men det förstår jag ju att det inte går. Man måste vänja sig, för vad kan man begära av livet när man är så här gammal.”
Ruth 94 år, Södermalm, Stockholm

”För jag vill inte vara en belastning för mina barn, de har sitt. Jag vet att de bryr sig om mig och ser till att jag har det bra, de ringer varje dag och hälsar på när de kan, de har ju sitt. Jag vill inte att de ska offra något för mig. Jag har gett dem livet och det vill jag att de ska leva. Då är jag nöjd.”
Svea 93 år, Arjeplog

”Nu kommer du tycka att jag är en hemsk människa, men jag vill faktiskt inte besöka min far på äldreboendet. Jag mår ärligt talat dåligt, känner att jag inte klarar det. Jag skäms för att känna så här, men jag har inte slutat att älska honom. Jag har bara slutat besöka honom.”
Anders 47 år, Östermalm, Stockholm

”Nu när jag vill vara med min man så anses jag vara besökare! Ibland blir jag svartsjuk på personalen som har tagit min plats, att alltid vara vid hans sida.”
Carina 59 år, Linköping

”Som personal förväntas jag vara både vårdare som torkar rumpor och ger medicin, men jag ska också vara stand-in-anhörig för de anhöriga som inte hinner, eller inte klarar av, att se sina älskade bli gamla.”
Julia 22 år, Vellinge

”Idag har jobbet ingen status och vi är lägst på skalan. Men inte bland de äldre och deras anhöriga, där får vi fortfarande uppskattning. Det är stort och jag blir stolt för då betyder mitt arbete något och är viktigt.”
Yousef 56 år, Kungsholmen, Stockholm.

Utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? visades 4 juli 2014 – 17 augusti 2015.

Pressmaterial

Ladda ner Pressmaterial till utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? (pdf)

För mer information

Innehållsansvarig

Leif Wallin
08-519 545 25
leif.wallin@nordiskamuseet.se

Presskontakt

Lotta Wallgren
08-519 545 17
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18