Gå direkt till innehåll

Ämnen: Säsong

För de unga besökarna öppnar ett stort familjeområde med nya inspirerande lekmiljöer som invigs till midsommar. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommarsäsongen på Julita gård

Julita gård bjuder in till pressvisning torsdag 25 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i de kulturhistoriska miljöerna och gröna parkerna.

Tyresö slott har öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommarsäsongen på Tyresö slott

Tyresö slott och park bjuder in till pressvisning måndag 22 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets kulturhistoriska miljö Tyresö slott håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september.

Ljus på Skogskyrkogården, Alla helgons dag 1994. Foto Sören Hallgren, Nordiska museet.

Allt du behöver veta om Alla helgons dag och Halloween

​Ljus på gravar och i pumpor, hedrande av de döda och barn som busar i höstmörkret. I månadsskiftet oktober-november infaller Alla helgons dag och Halloween. Men varifrån kommer traditionerna, vilken dag är vilken och hänger de på något sätt ihop?

Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

​Så sköter du dina pelargoner – 5 tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.
– Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handel

Julen börjar på Nordiska museet

Julen börjar på Nordiska museet

Den 2 december inviger Nordiska museet julen med att tända den pampiga julgranen i Stora hallen. Då börjar en stämningsfull tid med fullspäckat program med julgransplundring som final den 13 januari. Men först reder museets etnologer ut ett och annat om jul och nyårstraditioner.
Varje år ståtar Nordiska museets julgran i Stora hallen inne på museet. Granen har ett tema varje år och pryds av hun

8 snabba frågor om nyår till experten

8 snabba frågor om nyår till experten

Här delar Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska museet och aktuell med en ny bok om nyårstraditioner och nyårsfiranden, med sig av bakgrunden till några av nyårets beståndsdelar.
Hur länge har vi firat nyår den 1 januari?
–Det var först på 1500-talet som 1 januari officiellt blev nyårsdag i Sverige. Under medeltiden räknades juldagen som årets första. Först fram på 1800-tale

8 snabba frågor om julen till experten

Här delar Nordiska museets etnolog Jonas Engman med sig av bakgrunden till några av julens beståndsdelar. 
Varför heter det ”jul”? 
–Ordet går förmodligen tillbaka på betydelsen ”fest”, ”inbjudan” och kan spåras till fornsvenskan. Det är mer tveksamt om det finns ett samband mellan julfirande och påstådda fornnordiska midvinterfester. I äldre tid användes uttrycket ’dricka jul’ istället för

Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet

10 frågor om midsommar till experten

Varför dansar vi runt en lövad stång, hoppar över gärdsgårdar och leker lustiga små grodor? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet ger svar på allt du vill veta om den populära och mytomspunna traditionen. Gläns med dina kunskaper över sillen och färskpotatisen!