Gå direkt till innehåll
Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

​Så sköter du dina pelargoner – 5 tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.

 Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handelsträdgård är Pelargonium lanceolatum, som saknar svenskt namn. Den har matt grågröna blad och vita eller gräddvita blommor där de övre kronbladen har en vinröd fläck. Just nu är det full fart i växthuset där vi jobbar med att toppa och ta sticklingar av våra moderplantor, säger Susanne Yderbo, trädgårdsmästare på Julita gård. 

Här bjuder hon på sina bästa pelargontips.

Susannes fem bästa pelargontips:

1. Toppa nya skott emellanåt så får du en fin, kompakt och buskig planta.

2. Vattna med flytande pelargonnäring en gång i veckan. Låt jorden torka upp mellan vattningarna.

3. Föröka din pelargon genom att skära av ett cirka 10 cm toppskott med 4–5 blad precis ovanför ett blad. Ta bort de nedersta bladen så att 2–3 st sitter kvar. Stick ner delen utan blad i en liten kruka. Packa inte jorden för hårt. Placera på varm plats men undvik söderfönster. Håll jorden jämnt fuktig i ca 8 veckor då den hunnit rota sig.

4. Vinterförvara din pelargon ljust och svalt. Vattna sparsamt november till februari. Rumstemperatur fungerar också men vattna då lite oftare, var 10:e–14:e dag.

5. Klipp ner pelargonen till cirka 1/3 i slutet av februari. Plantera om i samma eller något större kruka. Vänta en månad innan du ger näring.

Vill du veta mer?
Lördagen den 18 maj ägnas en hel dag på Julita gård åt pelargoner. Du kan lära dig mer om doftpelargoner och vildpelargoner, om pelargonens kulturhistoria och gå på visning av pelargonsamlingen. I trädgårdsbutiken finns många sorter till försäljning och alla redskap och tillbehör du kan behöva. Arrangeras i samarbete med Svenska Pelargonsällskapet. Pelargondag på Julita gård

FAKTA

Julita gård och dess trädgårdar
Julita gård är 2018 års vinnare av Stora Turismpriset och ägs och drivs av Nordiska museet. Julita gård ligger vid sjön Öljaren i västra Södermanland, och är ett stort gods med levande lantbruk och skog. På Julita gård låg under medeltiden ett Cistercienserkloster. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Bäckström donerade Julita gård till Nordiska museet år 1944. På ägorna visas herrgården med sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor. 

I herrgårdsparken växer vackra gamla parkträd, höga tujor, klippta liguster- och buxbomhäckar och vildvin som slingrar sig på järnstaketen. På Julita finns även levande samlingar av rosor, humle och pioner och en köksträdgård som legat på samma plats sedan slutet av 1800-talet. Idag består den även av en örtagård med krydd- och medicinalväxter. I fruktträdgården växer det idag ca 300 fruktträd som består av ett hundratal äppelsorter och ett tjugotal päron och plommon. Här finns allt från tidiga Astrakaner till Järnäpplen som mognar först påföljande vår. 

Visningar i Julita gårds trädgårdar sommaren 2019:
Pionvisning 19–22 juni kl. 13.30 
Rosvisning 3–7 juli kl. 13.30
Köksträdgården 24–28 juli kl.13.30.

Trädgårdstemadagar på Julita gård sommaren 2019:
Pelargondag 18 maj kl. 11–16.
Piondag 23 juni kl. 10–16.
Biets dag 13 juli kl. 10–16.
Humledag 24 augusti kl. 12–16.
Äppeldagar 15–16 september kl. 10–16.

Program säsongen 2019:
Se hela sommarens program här

För mer information

Om Julita gårds park och trädgård samt temadagar i trädgården:

Susanne Yderbo 
Sektionschef trädgård, Julita gård
susanne.yderbo@nordiskamuseet.se, 08-519 545 01.

Om Julita gård och säsongen 2019:

Ebba Bursell Haglund
Publik- & Programkoordinator Julita gård
ebba.bursell.haglund@nordiskamuseet.se, 08-519 546 15

Öppettider och entré Julita gård 2019

Maj och september: alla helger och helgdagar kl. 11–16
Juni-augusti: varje dag kl. 10–17 
Övriga tider finns möjlighet att förboka visningar och gruppbesök. Parken är öppen för besök även utanför ordinarie öppettider.

Vuxen: 120 kr (11 maj–30 september)
Vuxen lågsäsong: 60 kr (1 oktober–9 maj)
Barn: 50 kr (17 juni–11 augusti när Pettson & Findus familjeprogram pågår), i övrigt fri entré.
Säsongskort: 250 kr

Entré till utställningarna samt visningar av stora huset ingår i entrén. Observera att man endast kan se Stora huset under guidad visning. Kopplade hundar är välkomna i parken men får vänta utanför våra utställningar och originalmiljöer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18