Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Världens första friluftsmuseum fyller 125 – ny bok om Skansen från Nordiska museets förlag

Skansen fyller 125 i år. Portarna öppnade den 11 oktober 1891 och konceptet väckte snart uppmärksamhet. Nordiska museets och Skansens gemensamma årsbok Fataburen handlar i år om ”världens första friluftsmuseum” och ställer frågan vad Skansen egentligen är. Ett kulturhistoriskt museum med ett inbyggt zoo? En stadspark med aktiviteter och attraktioner för barn och vuxna? Allt det där och mycket mer.

Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma Stockholm Airport och Marianne Larsson, intendent och forskare på Nordiska museet framför installationen på Bromma Stockholm Airport.

Bromma 80 år – historiska flyguniformer genom ny teknik

Med anledning av 80-årsjubileet på Bromma Stockholm Airport visas nu en installation på flygplatsen. Uniformerna som kabinpersonalen på SAS och Linjeflyg använt genom åren exponeras för att visa hur modet förändrats i branschen. Via modern teknik projiceras uniformerna direkt på två skyltdockor i ankomsthallen. Utställningen är ett samarbete mellan Swedavia och Nordiska museet.

Museer i gemensam storsatsning för vardagsbildens bevarande

Nordiska museet, Stockholms läns museum, Finlands fotografiska museum och Aalborgs stadsarkiv är initiativtagarna till det fleråriga projektet ”Samla social digital fotografi” som nu i juni tilldelats över 5 miljoner svenska kronor från Kungl. Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond. Det handlar om att bevara allmänhetens sociala digitala fotografier för framtiden.

Tyresö slott, foto Peter Segemark, Nordiska museet

Sommarens härligaste utflyktsmål

I juni öppnar Nordiska museet Tyresö slott och Svindersvik för säsongen – givna utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

Migrationens ansikte. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet (porträtt i utställningen foto: Spyros Vagelakis)

Det viktigaste minnet – från ett liv till ett annat

Från den 25 maj visas utställningen Migrationens ansikte – 15 kvinnor med rötter i Grekland berättar på Nordiska museet. Utställningen handlar om hur föremål kan berätta en persons eller familjs historia från ett liv till ett annat. Kärnan är en rad materiella minnen som några personer valde att ta med sig när de först kom till Sverige.
–När jag var klar med gymnasiet tog jag och min tvillingb

Ölkulturnatt på Nordiska museet

Nordiska museet låter ölkulturen genomsyra Kulturnatten i En kväll med smak av humle. Möt ölkännare, hemmabryggare och trädgårdsmästare och snacka öl och humle. Dessutom visningar, ölbar och restaurang med rättigheter och alkoholfria alternativ. Lördag 23 april kl 18–24, fri entré.

Samhällsaktörer samverkar för kunskap om migration

Stiftelsen Nordiska museet deltar i MIG Talks, en kommunikationssatsning som belyser en av vår tids största samhällsfrågor och som syftar till att främja kunskap om migrationen till Sverige. Över tio aktörer från samhällets olika arenor sluter upp bakom satsningen som genomförs under 2016 på initiativ av Migrationsverket.

Rekordmånga besökte Ostfestivalen på Nordiska museet

Cirka 6500 ostsugna i olika åldrar besökte Ostfestivalen på Nordiska museet under helgen 19–21 februari. Förutom ostförsäljning, visningar, föredrag och provningar delades ett antal priser ut. Besökarna själva röstade fram Svedjans Gårdsost till Ostfestivalens godaste ost och en expertjury delade ut 21 brons och 4 silver i Ostfestivalens medaljtävling.

Nordiska museet och Sveriges hembygdsförbund vill höra om platserna som berör

Nordiska museet och Sveriges hembygdsförbund vill höra om platserna som berör

Under 2016 fyller Sveriges Hembygdsförbund 100 år, och som en del i firandet genomförs insamlingsprojektet Mötesplatser tillsammans med Nordiska museet. Insamlingen blir en del av jubileumsårets fokus på berättande och syftar till att dokumentera samtiden genom de platser som berör och påverkar oss, men också hur platserna har förändrats genom historien.

Pressinbjudan: Tredje Ostfestivalen på Nordiska museet

För tredje året i rad arrangeras Ostfestivalen på Nordiska museet i Stockholm den 19–21 februari. Ostfestivalen uppmärksammar svensk ost och vänder sig till ost- och matbranschen, foodies och ostälskare i alla åldrar. Stora och små ostproducenter och gårdsmejerier från hela landet deltar. Besökarna kan provsmaka och handla ost, gå på visningar, föredrag och utse festivalens godaste ost.

Visa mer